Kvinne som ser oppgitt ut foran PC-skjerm.

Svindlerne drar fordel av pandemitider

Pandemi og høy arbeidsledighet har fostret nye og avanserte svindelmetoder, som er svært vanskelige å oppdage.

Tina Jerstad, markedsansvarlig i Tenerity.
Tina Jerstad

Sosial manipulering er ett av de mange virkningsfulle våpen en nettkriminell bruker i sin jakt på høye gevinster, og de finner flere ulike måter å utnytte og manipulere nettbrukere på. Ifølge NorSIS rapport om trusler og trender er hver tredje nordmann redd for å bli lurt til å gi fra seg sensitiv informasjon.

– Med løfter om smarte kjøp, kjærlighet eller trygghet, lokker svindlere deg til å gi fra deg dine personopplysninger. Opplysningene brukes til å kjøpe varer og tjenester i ditt navn, og det er du som sitter igjen med regningen, sier markedsansvarlig Tina Jerstad i Tenerity, et selskap som hjelper personer som har blitt rammet av ID-tyveri.

Tina Jerstad, markedsansvarlig i Tenerity.
Tina Jerstad

Nye svindelmetoder under pandemien

Hun forteller at man i begynnelsen av pandemien så at nettkriminelle lokket til seg ofre via e-post med lenker til informasjon om koronaviruset. Ved ett klikk ble ofre ført inn på falske nettsteder som inneholdt skadelig programvare. 

– Svindlere vet godt hva vi ønsker oss: Informasjon, fordeler og muligheter til å forbedre livet, sier Jerstad.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) advarer landets kommuner om farene for svindel, når det skal sendes ut informasjon om koronavaksinen.

– NSM frykter at svindlerne vil manipulere folk, ved å enten be om en forhåndsbetaling for en vaksine som de kan få gratis, eller om personopplysninger for å begå ID-tyveri, sier Jerstad.

Rekrutteringssvindel

Antall jobbsøkere i Norge har økt i takt med antall permitteringer og oppsigelser på grunn av nedstengingen av samfunnet. Det er ingen tvil om at jobbsøkernes kamp om de ledige stillingene har vært en god inngangsport for de kriminelle, ifølge Jerstad.

– Nylig har vi sett en svært utspekulert metode som utnytter håpefulle jobbsøkere, forteller hun.

Den fungerer ved at svindlere bryter seg inn på rekrutteringsnettsteder, og innhenter opplysninger om deg og jobben du søker på. Deretter mottar du en e-post hvor det står: «Vi ønsker å treffe deg i forbindelse med den utlyste stillingen. Kan du komme til et jobbintervju? Bekreft intervjuet ved å klikke på lenken her».

– Få personer vil nøle med å klikke seg inn og oppgi sin BankID. De som mottok e-posten visste ikke at det satt svindlere klare til å fange opp koden og passordet til deres BankID. Dermed fikk svindlerne tilgang til offerets nettbank og var raske med å tømme kontoer for store beløp, sier Jerstad og fortsetter:

– Dette forteller oss at metodene har blitt utrolig sofistikerte. Det sitter svindlere som har god menneskekunnskap og som kjenner systemene, slik at de lurer oss uten at vi merker at noe galt.

Tenk før du klikker

Blir du offer for ID-tyveri, kan det være vanskelig å vite om misbruket er stoppet, eller om det kommer flere angrep. Dessuten kan du oppleve at kreditorer ikke frafaller sine krav mot deg.

– Midt i det hele sitter du igjen med skamfølelsen av å ha blitt lurt. Det er derfor viktig å være bevisst på hva man legger igjen av informasjon og spørre seg selv: «Er dette nødvendig?»

Rådet fra Tenerity er: Ikke la deg presse til å ta raske avgjørelser for raske gevinster. Bruk heller noen minutter ekstra på å beskytte dine opplysninger - ellers kan det bli en kostbar affære.

Dette bør du ha i bakhodet:

  1. Vær skeptisk og tenk før du klikker på lenker på nettet eller i e-poster.
  2. Det er gratis å vaksinere seg mot covid-19. Hvis noen tilbyr vaksinen mot betaling, er dette et forsøk på svindel.
  3. En seriøs aktør vil aldri be deg oppgi passord til nettbank eller annen sensitiv informasjon.
  4. Vær oppmerksom på e-poster fra aktører som ber deg om å svare raskt, klikke på en lenke eller oppgi informasjon om deg selv. Gjør alltid et søk på det offisielle nettstedet først. Her finner du ofte informasjon om eventuelle svindelforsøk.
  5. Et telefonnummer og avsender på SMS kan forfalskes. Vær derfor oppmerksom om du blir kontaktet uoppfordret – til tross for at henvendelsen er fra en aktør du stoler på. Si at du ønsker å ringe de tilbake, og finn frem telefonnummeret via det offisielle nettstedet på egenhånd.
  6. Sjekk din innboforsikring. Tjenesten Online Trygghet, som tilbys i flere av Gjensidiges innboforsikringer, hjelper deg med å overvåke og beskytte opplysningene dine mot ID-tyveri og misbruk på nettet.

Slik beskytter du opplysningene dine:

  1. Opprett to-trinns-bekreftelse på e-posten din.
  2. Ha et unikt passord på din BankID, og del det aldri med andre.
  3. Opprett frivillig kredittsperre. Slik unngår du at andre tar opp lån eller handler på kreditt i ditt navn.

Sist oppdatert: