Resturant. Kaffekopp. Bærbar PC

Populært med brukte julegaver, men pass på!

Med stadig større fokus på klima, miljø og gjenbruk er det mange som velger å handle julegaver brukt. Det kan være vel og bra av flere grunner, men det er viktig å ta noen forholdsregler.

Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for Finn torget.
Kathrine Opshaug Bakke. Foto: Caroline Roka / Finn.

– Vi ser en tydelig stigende trend for å kjøpe brukt, og det har rett og slett blitt mer akseptert å kjøpe og gi bort brukte gaver. Det sier bruktmarkedsekspert og leder for Finn torget, Kathrine Opshaug Bakke.

Ifølge selskapets undersøkelser er fire av fem nordmenn positive eller nøytrale til å få brukte gaver til jul. I tillegg er tre av fem positive eller nøytrale til å gi bort brukte julegaver.

– Å kjøpe julegavene brukt er en veldig smart måte å bidra til en mer bærekraftig jul. Ved å kjøpe en brukt julegave gir du varen et lenger liv, og noen andre får glede av det som enkelte av ulike grunner ikke vil bruke lenger, sier Opshaug Bakke.

Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for Finn torget.
Kathrine Opshaug Bakke. Foto: Caroline Roka / Finn.

Forholdsregler viktig

Hun er likevel tydelig på at du også må vise sunn fornuft, og ta ekstra forholdsregler.

– Når du har funnet det du ønsker å kjøpe, er det alltid smart å gjøre litt research på forhånd, både når det kommer til selger og produkt. Spør gjerne om å få se kvittering, still kontrollspørsmål om varen og bruk sunn fornuft, sier Opshaug Bakke 

I tillegg anbefaler hun å undersøke hvem selgeren er.

– Sjekk gjerne omtaler av selger og hvor lenge selgeren har vært bruker på nettstedet. Hvis selgeren har en blå hake ved navnet, betyr det at de har BankID-verifisert seg, og da kjenner finn.no identiteten til denne personen, forklarer hun.

Viktig med litt sunn skepsis

Thomas Iversen.
Thomas Iversen. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Forbrukerrådet.

Forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet, er også positiv til at stadig flere velger å handle brukt. Han poengterer at du kan finne gaver som ellers ikke er tilgjengelige, samt at du sparer både penger og miljøet. Det er likevel noen forbehold han mener du bør ta.

– Gjør grundige undersøkelser før du kjøper. Det kan også være lurt å møte selgeren fysisk dersom det er snakk om dyre gjenstander, sier Iversen, før han fortsetter:

– Du kan bli skikkelig skuffet hvis gjenstanden ikke er slik du så for deg. I tillegg øker svindelrisikoen i takt med prisen. Forbrukerrådet mottar årlig saker fra personer som har kjøpt mobiltelefoner og nettbrett brukt, men bare mottatt esken i posten.

Thomas Iversen.
Thomas Iversen. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Forbrukerrådet.

Disse rettighetene har du

Når du velger å handle brukt har du mange av de samme rettighetene som når du handler nytt, men noen ting bør du være klar over.

– Ting du kjøper brukt kommer ikke med noen returrett dersom gaven ikke faller i smak. Når du kjøper en vare brukt, så har du likevel rett til å få en vare i den standen og størrelsen annonsen gav inntrykk av, sier Iversen.

Han poengterer at du har anledning til å klage dersom det er feil på produktet.

– Her er det forskjell på kjøp fra privatpersoner og kjøp i butikk. Kjøper du en ting brukt fra en annen privatperson kan du klage i inntil to år. Kjøper du gjennom forhandler kan du klage inntil fem år. Det betyr ikke at varen ikke kan bli utslitt i denne perioden, men at fabrikasjonsfeil eller lignende kan gi deg returrett, forklarer Iversen.

Ha papirene i orden

Linda Engen
Linda Engen

Produktsjef Linda Engen i Gjensidige forklarer at det er lurt å ha papirene i orden dersom varen blir skadet eller stjålet.

– Om du skal få igjen penger fra forsikringsselskapet, så må du ha nødvendig og tilstrekkelig dokumentasjon som kvittering eller annen verdidokumentasjon, sier Engen.

Hun legger også til at dersom du kjøper gjenstander i utlandet, bør du sjekke opp om du skal betale norsk moms eller toll. Dersom du kjøper brukt, må du sørge for at selger har tollpapirer i orden dersom varen opprinnelig er kjøpt i utlandet.

– De senere årene har norske forsikringsselskaper strammet inn vilkårene i innbo- og verdigjenstandsforsikringer. Det innebærer at man kan ende opp uten erstatning hvis man for eksempel har kjøpt en mobiltelefon, et kamera, møbler eller kostbare klær og vesker fra utlandet i strid med toll- og avgiftsreglene, forklarer hun.

I tillegg råder hun alle til å undersøke hvilke regler som gjelder ved netthandel, og poengterer at du må betale avgifter for varen uavhengig av om du kjøper den ny eller brukt.

– Når du bestiller varer fra utlandet må du i de fleste tilfeller betale 25 prosent moms når varen kommer til Norge. Handler du klær, må du også betale toll, sier Engen.

Engen opplyser om at det er viktig å vurdere hva slags forsikring man trenger for produktene man handler.

– Hvis du kjøper dyre produkter brukt, bør du vurdere om innboforsikringen din dekker det, eller om du bør investere i en egen verdigjenstandsforsikring, avslutter hun.

Linda Engen
Linda Engen

Sist oppdatert: