Mobil.

150 000 nordmenn har fått identiteten sin misbrukt

ID-tyveri er et økende problem, men folk vet ikke hvordan de skal stoppe det. Her får du vite hvordan du unngår å bli lurt.

markedsansvarlig Tina Jerstad i cxLoyalty
Tina Jerstad

Én av tre nordmenn frykter å bli utsatt for ID-tyveri, viser en undersøkelse gjort at cxLoyalty, et selskap som er spesialister på ID-sikkerhet. Kunnskapen om hvordan man kan forebygge slik kriminalitet er imidlertid lav.

– Da vi undersøkte dette kom det også frem at to av tre nordmenn mener de ikke vet nok om hvordan de kan forebygge ID-tyveri. Svært få som vet hvor de kan få hjelp hvis de blir rammet, sier markedsansvarlig Tina Jerstad i cxLoyalty.

Hun viser til tall fra NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), som viser at minst 150 000 nordmenn har fått identiteten sin misbrukt.

markedsansvarlig Tina Jerstad i cxLoyalty
Tina Jerstad

Utgir seg for å være deg

Et ID-tyveri innebærer enkelt sagt at noen gir seg ut for å være deg. Slik kan de for eksempel ta opp lån eller skaffe seg kredittkort i ditt navn, og på den måten skaffe seg penger eller kjøpe ting de kan selge videre.

– Når lånene og varekjøpene skal betales, vil kreditorene banke på døren din. De tror at det er du som har tatt opp gjelden, forklarer Jerstad.

For mange er et identitetstyveri begynnelsen på et langvarig mareritt. Å følge sporene og rydde opp etter svindlere kan ta måneder og år.

Økende problem

Hvor utsatt er du for ID-tyveri?

Test deg selv

ID-kriminalitet er, dessverre, en «bransje» i vekst. Den er blitt profesjonell i den forstand at de kriminelle opptrer mer organisert og målrettet, og at de disponerer store ressurser. Ennå skjer mange ID-tyverier på «gamlemåten», det vil si ved hjelp av stjålne førerkort, pass og bankkort. Men stadig mer skjer på nett.

– ID-tyvenes mål er å finne ut så mye som mulig om deg. De kan sette sammen harmløs informasjon til et større bilde og på den måten skaffe seg adgang til din private økonomi. Opplysningene finner de både i offentlige registre og i innhold du deler på nettet, for eksempel i sosiale medier, datingsider, nettsider for kjøp og salg og så videre, sier Jerstad.

Hun forteller at de ID-kriminelles verktøy blir stadig mer sofistikerte.

– Blant annet er det blitt vanskeligere å avsløre forsøk på phishing. Språket i e-poster og på nettsider er blitt bedre, og i mange tilfeller misbrukes kjente bedrifter, som Apple og Netflix.

Hvor utsatt er du for ID-tyveri?

Test deg selv

Blir lurt av folk de stoler på

Samtidig er omfanget av ID-kriminalitet i nære relasjoner et omfattende problem. Mange opplever å bli lurt av noen man stoler (eller har stolt) på.

– Misbruk av Bank-ID øker i omfang, og beløpene det er snakk om er ofte store. Det er grunn til å minne om at passordet til Bank-ID ikke skal deles med noen, ikke en gang dine nærmeste, sier Jerstad.

Sunn skepsis

Selv om du kan foreta deg mye for å gjøre livet surt for ID-tyven, er det vanskelig å sikre seg 100 prosent mot denne typen kriminalitet. Løsningen er imidlertid ikke å logge seg av, ifølge Jerstad.

– Internett er en selvsagt del av både arbeid og fritid. Rådet er at du er bevisst og tar dine forholdsregler. Ikke alt er hva det gir seg ut for å være, og sunn skepsis kan spare deg for mange problemer, sier hun.

Sånn kan du beskytte deg mot ID-tyveri

Med Innbo Pluss fra Gjensidige


får du, og andre medlemmer av husstanden:

– hjelp til å unngå, oppdage og rydde opp i ID-tyveri, 24 timer i døgnet

– opptil 100 000 kr til dekning av juridisk assistanse for å fjerne uberettigede krav og betalingsanmerkninger før en tvist har oppstått

– dekket inntil én million kroner til rettshjelp ved en tvist

Les mer her

Postkassen

Lås den! Husk omadressering eller be en nabo tømme den når du reiser bort. Vurder gjerne Postens tjeneste Digipost eller andre digitale postkasser. Hos Posten kan du også sperre muligheten for at andre omadresserer posten din.

Datamaskin

Bruk nyeste versjoner av brannmur, viruskontroll og programmer. Vurder nøye nettsider som ber om personlig informasjon. Gi aldri slike opplysninger i e-post. Bruk ulike passord til ulike tjenester, og logg av så snart du er ferdig. Slett all informasjon når maskinen selges eller kastes.

Bank-ID

Oppgi aldri din personlige kode til andre, heller ikke til ektefelle. Misbruk av Bank-ID kan være ødeleggende fordi det gir tilgang til «hele» livet ditt og er en juridisk bindende signatur.

E-post

Adressen din er ofte nøkkelen til andre kontoer og tjenester. Beskytt den godt med et bra passord, og bruk gjerne 2-trinns verifisering. Sjekk e-postadressen som skjuler seg bak avsendernavnet, for eksempel Apple eller andre store selskap. Virker den troverdig?

Netthandel

Nettsiden skal være kryptert (adressen starter med https://) og ha et hengelås-symbol i adresse- eller statusfeltet. Skriv ut kvitteringer og bekreftelser. Betal med kredittkort.

Telefon

Oppgi aldri passord, innloggingsinformasjon eller fødselsnummer til ukjente. Ikke gjem slik informasjon i mobiltelefonen din. Logg ut av alle apper, f.eks. bank. Mister du mobilen, finnes apper som kan slette sensitivt innhold på iPhone og Android-telefoner.

Bank- og kredittkort

Sperr mistede kort umiddelbart og makuler gamle ved å klippe dem i mange småbiter (ikke bare i to). Ikke røp koder til andre, selv ikke bankansatte. Bruker du kredittkort når du handler på nett eller i utlandet, kan du kontrollere at alt stemmer før du betaler fakturaen.

Søppel

Makuler, riv i småbiter eller brenn personlige dokumenter.

Lommebok

Ta ut ting du ikke trenger jevnlig. Meld fra til politiet straks hvis du mister eller blir frastjålet identitetspapirer.

For mer informasjon om ID-tyveri, se: NettvettDatatilsynet og NorSIS

Med Innbo Pluss fra Gjensidige


får du, og andre medlemmer av husstanden:

– hjelp til å unngå, oppdage og rydde opp i ID-tyveri, 24 timer i døgnet

– opptil 100 000 kr til dekning av juridisk assistanse for å fjerne uberettigede krav og betalingsanmerkninger før en tvist har oppstått

– dekket inntil én million kroner til rettshjelp ved en tvist

Les mer her

Sist oppdatert: