Ung dame. Mobil og kredittkort.

150 000 nordmenn har fått identiteten sin misbrukt

ID-tyveri er et økende problem, men folk vet ikke hvordan de skal stoppe det. Her får du vite hvordan du unngår å bli lurt på julehandel.

markedsansvarlig Tina Jerstad i Tenerity
Tina Jerstad

En av tre nordmenn frykter å bli utsatt for ID-tyveri, viser en undersøkelse gjort av Tenerity, et selskap som har spesialisert seg på ID-sikkerhet. Kunnskapen om hvordan man kan forebygge slik kriminalitet er imidlertid lav.

– Da vi undersøkte dette kom det også frem at to av tre nordmenn mener de ikke vet nok om hvordan de kan forebygge ID-tyveri. Svært få som vet hvor de kan få hjelp hvis de blir rammet, sier markedsansvarlig Tina Jerstad i Tenerity.

Hun viser til tall fra NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), som viser at minst 150 000 nordmenn har fått identiteten sin misbrukt.

markedsansvarlig Tina Jerstad i Tenerity
Tina Jerstad

Utgir seg for å være deg

Et ID-tyveri innebærer enkelt sagt at noen gir seg ut for å være deg. Slik kan de for eksempel ta opp lån eller skaffe seg kredittkort i ditt navn, og på den måten skaffe seg penger eller kjøpe ting de kan selge videre.

– Når lånene og varekjøpene skal betales, vil kreditorene banke på døren din. De tror at det er du som har tatt opp gjelden, forklarer Jerstad.

For mange er et identitetstyveri begynnelsen på et langvarig mareritt. Å følge sporene og rydde opp etter svindlere kan ta måneder og år.

Økende problem

– ID-tyvenes mål er å finne ut så mye som mulig om deg. De kan sette sammen harmløs informasjon til et større bilde og på den måten skaffe seg adgang til din private økonomi. Opplysningene finner de både i offentlige registre og i innhold du deler på nettet, for eksempel i sosiale medier, datingsider, nettsider for kjøp og salg og så videre, sier Jerstad.

Hun forteller at de ID-kriminelles verktøy blir stadig mer sofistikerte. Blant annet er det blitt vanskeligere å avsløre forsøk på phishing. Språket i e-poster og på nettsider er blitt bedre, og i mange tilfeller misbrukes kjente bedrifter, som Apple og Netflix.

– Samtidig er omfanget av ID-kriminalitet i nære relasjoner et omfattende problem. Misbruk av Bank-ID øker i omfang, og beløpene det er snakk om er ofte store. Mange opplever å bli lurt av familie eller venner, sier Jerstad.

Julen er høytid for svindlere

Julehandelen blir rekordstor i koronaåret 2020, forventer Virke. Ifølge Jerstad er det ikke bare nettbutikkene som kan tjene gode penger. Svindlerne står også klar. 

– En kjent metode går ut på å annonsere en vare til en veldig lav pris i en så begrenset periode at kunden ikke rekker å tenke seg om. Du kan for eksempel få annonseteksten «kjøp nå – prisen varer kun i ti minutter til» i en e-post eller SMS. Derfra går det lenker til en falsk nettbutikk, forklarer hun.

Jerstad viser til at det ifølge Virke finnes mer enn fire ganger så mange falske nettbutikker som ekte. Hvordan kan du avsløre dem som vil svindle deg?

– Et råd er at du tar deg god tid. Bruk PC-en fremfor mobilen. Det er lettere å oppdage falske nettbutikker på en stor skjerm. Videre kan du gjøre et kjapt Google-søk før du klikker på kjøpknappen. Hvis nettstedet blir anbefalt av mange kunder, øker det sjansen for at det er trygt å handle, sier Jerstad. Under gir hun flere tips for trygg netthandel. 

Sunn skepsis

Selv om du kan foreta deg mye for å gjøre livet surt for ID-tyven, er det vanskelig å sikre seg 100 prosent mot denne typen kriminalitet. Løsningen er imidlertid ikke å logge seg av, ifølge Jerstad.

– Internett er en selvsagt del av både arbeid og fritid. Rådet er at du er bevisst og tar dine forholdsregler. Ikke alt er hva det gir seg ut for å være, og sunn skepsis kan spare deg for mange problemer, sier hun.

Slik kan du beskytte deg mot ID-tyveri

Med Innbo Pluss fra Gjensidige


får du, og andre medlemmer av husstanden:

– hjelp til å unngå, oppdage og rydde opp i ID-tyveri, 24 timer i døgnet

– opptil 100 000 kr til dekning av juridisk assistanse for å fjerne uberettigede krav og betalingsanmerkninger før en tvist har oppstått

– dekket inntil én million kroner til rettshjelp ved en tvist

Les mer her

Netthandel

Nettsiden til nettbutikken skal være kryptert (adressen starter med https://) og ha et hengelås-symbol i adresse- eller statusfeltet. Oppgir nettbutikken kontaktdetaljer? En ærlig selger er generøs med kontaktopplysninger. Skriv ut kvitteringer og bekreftelser. Betal med kredittkort.

Bank-ID

Oppgi aldri din personlige kode eller passord til andre, heller ikke til ektefelle. Misbruk av Bank-ID kan være ødeleggende fordi det gir tilgang til «hele» livet ditt og er en juridisk bindende signatur. Banker og offentlige myndigheter vil aldri be deg om å oppgi passordet til din Bank-ID.

E-postkontoen din

E-postadressen din er ofte nøkkelen til andre kontoer og tjenester. Beskytt den godt med et bra passord, og bruk gjerne 2-trinns verifisering.

Nettfiske

Ofte omtalt som phishing. Det innebærer at svindlere prøver å få deg til å røpe sensitive personopplysninger. Sjekk alltid e-postadressen som skjuler seg bak avsendernavnet, for eksempel Apple eller andre store selskap. Virker e-posten troverdig? For å være sikker, kan du kontakte selskapet som fremstår som avsender og spør om e-posten virkelig kommer fra dem.

Telefon

Ikke lagre passord, innloggingsinformasjon eller fødselsnummer på mobiltelefonen din. Logg ut av alle apper, for eksempel bank. Mister du mobilen, finnes det apper som kan slette sensitivt innhold på iPhone og Android-telefoner.

Bank- og kredittkort

Sperr mistede kort umiddelbart og makuler gamle ved å klippe dem i mange småbiter (ikke bare i to). Ikke røp koder til andre, selv ikke bankansatte. Bruker du kredittkort når du handler på nett eller i utlandet, kan du kontrollere at alt stemmer før du betaler fakturaen.

Søppel

Makuler, riv i småbiter eller brenn dokumenter med personopplysninger eller annen sensitiv informasjon.

Lommebok

Ta ut ting du ikke trenger jevnlig. Meld fra til politiet straks hvis du mister eller blir frastjålet identitetspapirer.

Postkassen

Opprett Postens tjeneste Digipost eller andre digitale postkasser. Lås postkassen! Husk omadressering eller be en nabo ta inn posten når du reiser bort. Hos Posten kan du også sperre muligheten for at andre omadresserer posten din uten at du får vite om det.

Datamaskin

Bruk nyeste versjoner av brannmur, viruskontroll og programmer. Vurder nøye nettsider som ber om personlig informasjon. Gi aldri slike opplysninger i e-post. Bruk ulike passord til ulike tjenester, og logg av så snart du er ferdig. Slett all informasjon når maskinen selges eller kastes.

For mer informasjon om ID-tyveri, se: NettvettDatatilsynet og NorSIS

Med Innbo Pluss fra Gjensidige


får du, og andre medlemmer av husstanden:

– hjelp til å unngå, oppdage og rydde opp i ID-tyveri, 24 timer i døgnet

– opptil 100 000 kr til dekning av juridisk assistanse for å fjerne uberettigede krav og betalingsanmerkninger før en tvist har oppstått

– dekket inntil én million kroner til rettshjelp ved en tvist

Les mer her

Sist oppdatert: