Båtkai. Mye vind og dårlig vær.

Synkeskader for 50 millioner kroner

Det er kaldt, det er vinter og det blåser friskt fra alle kanter. Likevel ligger mange båter fremdeles trygt fortøyd. Eller?

Arne Voll
Arne Voll

– Det er i hvert fall det båteiere ønsker å tro, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll.

Han forklarer at vinteren kan gi ubehagelige overraskelser.

– Vinteren i Norge preges ofte av mye hardt vær og det kan gå ut over båteierne, sier Voll.

Voll sier at selv om de fleste fritidsbåter på markedet i dag er selvlensende, så gir ikke dette noen garanti mot synkeskader.

– Totalt havner rundt 500 båter under vann hvert år og mer enn halvparten av disse er selvlensende. I tillegg er det mørketall. Mange tror at det å investere i en selvlensende båt er en garanti for at båten ikke vil synke. Slik er det ikke. Det å ha en selvlensende båt kan derfor gi en falsk trygghet, sier kommunikasjonssjefen.

Arne Voll
Arne Voll

Skader i millionklassen

Dette er det flere som har fått erfart. Løv og skitt har bidratt til at mange båter har fått tettet selvlensingen og blitt fylt med vann.

– I kombinasjon med mye nedbør, kraftig vind og tunge motorer, gjør det at «hekken» går under vann, og båten synker, sier Voll.

Han sier at beregninger Gjensidige har gjort viser at dette gir synkeskader for nærmere 50 millioner kroner i året på landsbasis.

– Med dagens værutvikling til det mer ekstreme, er det heller ingenting som skulle tyde på at tallet vil bli lavere i årene som kommer, sier han. 

«Selvlensende båter har et dreneringshull i skroget som i prinsippet skal tømme båten for vann. Ligger båten uten tilsyn, kan værforhold som vind, bølger, regn, snø og is bidra til det stikk motsatte. Nemlig at vann renner inn og ikke ut.»

Ute, året rundt

Mange båter ligger ute hele året. Og, ikke alltid med tilstrekkelig tilsyn, skal vi tro kommunikasjonssjefen.

Båt til kai på vinteren. Mye nedbør i form av snø.

– Det er en risiko for at båten kan ta inn mye vann. I tillegg kan snø og is bidra til å tette igjen dreneringssystemet, advarer Voll, før han avslutter:

– Ligger båten ute over lengre tid uten tilsyn og får en skade som følge av dette, kan det i enkelte tilfeller få konsekvenser for forsikringsoppgjøret.

Har du riktig båtforsikring?

Sist oppdatert: