Reise. Sommer. Familie. Tur.

UD: Si ifra hvor du drar

Skal du utenlands? Registrer reisen din i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no, så kan norske myndigheter nå deg i en krisesituasjon.

Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet
Siri R. Svendsen

– Hvis du havner i en krisesituasjon, er det lett å bli usikker på hva som skjer og hva du bør gjøre. Men hvis du har registrert reisen din i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no, kan norske myndigheter nå deg med nyttig informasjon om det som skjer og hva du bør gjøre, sier pressetalsperson Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet (UD).

Appen og nettsiden reiseregistrering.no er myntet på alle nordmenn som reiser til eller bor fast i utlandet. 

– Det er aktuelt å kontakte nordmenn som oppholder seg på et sted som blir rammet av for eksempel terror, politisk uro eller naturkatastrofer som jordskjelv, skogbrann eller flom. I slike situasjoner vil vi kunne sende ut e-post, SMS eller pushvarsel, sier UDs talsperson.

Hun opplyser at UD vil informere om hendelsen og videreformidle råd og anvisninger fra lokale myndigheter. I tillegg kan du få vite hvor du kan henvende deg for å få konsulær bistand.

Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet
Siri R. Svendsen

Kontaktet nordmenn da pandemien rammet

UD har sendt informasjon til norske borgere i en rekke land det siste året. Meldinger ble sendt på grunn av krig i Afghanistan, Etiopia og Ukraina, skogbrann i Tyrkia og politisk uro på Sri Lanka, opplyser Svendsen.

– Da pandemien traff oss i 2020, fikk mange norske borgere vanskeligheter med å komme seg hjem. Grenser og luftrom ble stengt, og unntakstilstand og restriksjoner ble innført. Dette gjentok seg da omikronvarianten dukket opp i sørlige Afrika i fjor. Da fikk personer som hadde registrert reisen sin informasjon fra UD om flyvninger og generell informasjon om hva de som norske borgere i utlandet burde foreta seg, forteller hun.
 

Kan skje når og hvor som helst

UD understreker at koronapandemien fortsatt krever årvåkenhet på reise. Videre kan alvorlige hendelser oppstå hvor og når som helst.

– Derfor er oppfordringen at du registrerer deg uavhengig av reisemål. UDs informasjon går bare til personer som har registrert at de befinner seg i det landet hvor krisesituasjonen oppstår, sier Svendsen.

For å registrere deg i Reiseklar eller på reiseregistrering.no, må du ha tilgang på e-post eller SMS. Du kan når som helst endre eller oppdatere opplysninger om deg selv. Personopplysninger blir behandlet etter kravene i personopplysningsloven. Du har innsyn i dataene som er registrert, og alle opplysninger blir slettet innen 30 dager etter reisens slutt.

Oppdater deg før avreisen

Når du skal ut og reise, anbefaler myndighetene at du også setter deg inn i UDs reiseinformasjon som du finner både i Reiseklar og på departementets nettsider. Der finner du informasjon om sikkerhet, helse, innreise- og utreisebestemmelser og andre nyttige opplysninger om nær 200 land som Norge har diplomatiske forbindelser med. I tillegg til generell reiseinformasjon, har UD også offisielle reiseråd for omlag 50 land.

– UD oppretter reiseråd når vi anser at det er nødvendig å fraråde reiser til bestemte land eller områder. Det kan også være aktuelt å oppfordre folk til å forlate et land eller område. I Reiseklar ser du raskt om det er reiseråd for landet du vil besøke, opplyser Svendsen.

Forstår ikke språket på feriestedet

Reiselivsekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige
Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige

Hvis det oppstår en krise, kan det å ha direkte kontakt med norske myndigheter føles trygt, mener reiseekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige.

– Du kan blant annet få vite hvor det er mulig å møte andre norske som kan hjelpe deg, eller få informasjon om hvordan du eventuelt kommer deg bort fra stedet. Dette føles nok ekstra trygt der hvor du ikke forstår det lokale språket. Hvis alt går bra med deg, kan du gi beskjed om det via UDs tjenester, opplyser Hasler.

Reiselivsekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige
Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige

Fort fullt på flyet

Reiseforsikringen dekker merutgifter hvis UD eller lokale myndigheter iverksetter eller beordrer evakuering. I praksis er det imidlertid ikke alltid så lett å komme seg bort fra et kriseområde. Fly kan fylles opp fort, og det kan være vanskelig å finne et sted å overnatte eller oppholde seg.

– I slike situasjoner vil det være til stor hjelp hvis myndighetene kan kontakte deg. Gjensidiges erfaring er at dette har vært veldig nyttig for de av våre kunder som har opplevd for eksempel jordskjelv og terrorangrep på feriestedet sitt, sier Halser.

Hun understreker at forsikringen din kan bli påvirket dersom du reiser til et land eller område som er omfattet av et offisielt reiseråd fra UD. 

– Krigen i Ukraina har ført til at myndighetene fraråder reiser til Ukraina, Russland, Hviterussland og Moldova. Det betyr at reiseforsikringen ikke gjelder ved reiser til disse landene. I tillegg er det mange land som ennå har innreiseregler på grunn av pandemien. Du må selv undersøke reglene i landet du skal reise til, sier Hasler.

Sist oppdatert: