Reise. Sommer. Familie. Tur.

UD: Si ifra hvor du drar

Skal du utenlands? Legg inn kontaktinfo på reiseregistrering.no, så blir det lettere for norske myndigheter å hjelpe deg i en krisesituasjon, er rådet fra UD.

Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet
Siri R. Svendsen

Reiseregistrering.no er et tilbud til alle nordmenn som reiser eller bor fast i utlandet. Tjenesten hjelper norske myndigheter å nå deg med informasjon og hjelp hvis det oppstår en krisesituasjon der du oppholder deg.

– Det er aktuelt ved for eksempel terror, politisk uro eller ulike former for naturrelaterte hendelser. I slike situasjoner vil vi kunne sende ut informasjon på SMS eller e-post til norske borgere som har opplyst om at de oppholder seg i det aktuelle landet eller området, sier pressetalsperson Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet (UD).

Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet
Siri R. Svendsen

Kontaktet nordmenn da pandemien rammet

Svendsen opplyser at UD kan sende ut informasjon om hendelsen og videreformidle råd og anvisninger fra lokale myndigheter. I tillegg kan du få vite hvor du kan henvende deg for å få konsulær bistand.

De siste årene har utenrikstjenesten kontaktet nordmenn i kriseområder ved flere tilfeller.

– Det mest nærliggende eksempelet er da pandemien traff oss i 2020. Mange norske borgere hadde vanskeligheter med å komme seg hjem fordi grenser og luftrom ble stengt, og unntakstilstand og restriksjoner ble innført. Da sendte UD ut informasjon til de som hadde registrert seg i reiseregistrering.no med informasjon om flyvninger og generell informasjon om hva man som norsk borger i utlandet burde foreta seg på det tidspunktet, forteller Svendsen.

Hun understreker at alvorlige hendelser kan oppstå hvor og når som helst. Derfor er oppfordringen at du registrerer deg uavhengig av reisemål.

Oppdater deg før avreisen

Svendsen anbefaler også UDs reiseinformasjon. Der finner du sikkerhetsinformasjon, innreisebestemmelser og relevante opplysninger om helsetilbudet i nær 200 land som Norge har diplomatiske forbindelser med.

– Her vil du også se om det er utstedt reiseråd for det landet du ønsker å reiser til. Etter at pandemien brøt ut har vi frarådet alle reiser som ikke er strengt nødvendig til alle land. Reiserådet gjelder til 1. juli 2021, opplyser Svendsen.

Hun legger til at UD vil gi ny informasjon om reiserådet før 1. juli 2021. For øvrig finner du svar på spørsmål om utenlandsreiser og koronasituasjonen på Regjeringen.no. På Gjensidige.no får du svar omforsikring på utenlandsreiser.

For å registrere deg på reiseregistrering.no, må du ha tilgang på e-post eller SMS. Du kan når som helst endre eller oppdatere opplysninger om deg selv. For øvrig blir opplysningene dine behandlet etter kravene i personopplysningsloven. Du har innsyn i dataene som er registrert, og alle opplysninger blir slettet innen 30 dager etter reisens slutt.

Forstår ikke språket på feriestedet

Reiselivsekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige
Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige

Også Gjensidige anbefaler at du benytter deg av reiseregistrering.no. Hvis du havner i en alvorlig situasjon, er det lett å bli usikker på hva som skjer og hva du bør gjøre. Da kan det å ha direkte kontakt med norske myndigheter føles trygt, mener reiseekspert Lene Kristine Wold Hasler.

– Du kan blant annet få vite hvor det er mulig å møte andre norske som kan hjelpe deg, eller få informasjon om hvordan du eventuelt kommer deg bort fra stedet. Dette føles nok ekstra trygt der hvor du ikke forstår det lokale språket. Hvis alt går bra med deg, kan du gi beskjed om det via UDs tjeneste, opplyser Hasler.

Hun viser til Gjensidiges nettsider for svar på spørsmål om forsikring på utenlandsreiser under pandemien.

Reiselivsekspert Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige
Lene Kristine Wold Hasler i Gjensidige

Fort fullt på flyet

Reiseforsikringen dekker merutgifter hvis UD eller lokale myndigheter iverksetter eller beordrer evakuering. I praksis er det imidlertid ikke alltid så lett å komme seg bort fra et kriseområde. Fly kan fylles opp fort, og det kan være vanskelig å finne et sted å overnatte eller oppholde seg.

– I slike situasjoner vil det være til stor hjelp hvis myndighetene kan kontakte deg. Gjensidiges erfaring er at dette har vært veldig nyttig for de av våre kunder som har opplevd for eksempel jordskjelv og terrorangrep på feriestedet sitt, sier Halser.

Sjekk om du har riktig reiseforsikring til din neste tur

Meld skade raskt og enkelt på nett

Sist oppdatert: