Parkeringsplass. Bil.

«En kompis krasjet bilen min. Må jeg betale?»

Det er hyggelig å kunne være til hjelp og låne bort bilen til venner og bekjente, men det kan også bli dyrt.

Hvis du har bil, er sjansen stor for at du er populær i vennekretsen. «Du, jeg skal bare … kan jeg låne bilen din», lyder kanskje kjent?

Det er hyggelig å kunne stille opp når andre trenger en tjeneste. Men hva om en venn eller kjæreste er så uheldig å skade bilen din? I en alvorlig ulykke kommer det materielle selvsagt i annen rekke. Men her snakker vi for eksempel om en stygg ripe, en knust lykt eller en ordentlig bulk i skjermen. Sånt kan bli dyrt å reparere – og hva vil forsikringsselskapet si?

Som ung bileier betaler du jo allerede ganske mye for forsikringen. Hvis du etter et «kompisuhell» i tillegg må ut med egenandel og får bonustap – som gir enda høyere forsikringspremie, kan det gi deg en økonomisk kalddusj.

Ett fett for forsikringsselskapet

Espen Johansen
Espen Johansen

Seniorkonsulent Espen Johansen i Gjensidige forteller at selskapet får en del henvendelser fra bileiere som spør om det er «lov» å låne bort bilen.

– Svaret er at forsikringsselskapene ikke er så opptatt av hvem som sitter bak rattet så lenge den bare lånes ut en gang iblant, sier Johansen.

Unntaket er hvis det skjer en ulykke med personskade og politiet oppretter sak etter et uhell. Da er det viktig at forsikringsselskapet vet hvem som er involvert. I tillegg kan det få konsekvenser for deg hvis du er over 23 år, har lånt bort bilen til en som er yngre enn dette – og samtidig har bekreftet at «alle førere er over 23 år» da du kjøpte forsikring.

Men altså: Sett fra forsikringsselskapets ståsted kan man si at det ikke er så nøye hvem som forårsaket skaden.

– Det er uansett du som forsikringstaker som må ta den økonomiske støyten. Og tusenlappene kan fly fort når du legger sammen egenandel og et bonustap med påfølgende prishopp på forsikringen, konstaterer Johansen.

Espen Johansen
Espen Johansen

Ikke ett fett for deg

Hvilke konsekvenser kan dette få for vennskapet? Tilbyr vennen seg å dekke hele kostnaden? Bare egenandelen? Ingenting? Føles det naturlig å be ham eller henne betale? Hva om det ikke er penger å hente? Her kan dere havne i en situasjon som setter forholdet på prøve, mener Johansen.

– Hva er det man sier? At et godt vennskap ryker ved 2.000 kroner? Vi vil ikke oppfordre deg til å være kjip mot venner, og som oftest går det helt fint å låne bort bilen, sier han.

Bruke forsikringen eller betale selv?

Hvis du får en skade på bilen din, er du ikke nødt til å involvere forsikringsselskapet. Mange velger heller å betale av egen lomme, særlig hvis kostnaden ikke overstiger egenandelen. Her kan Gjensidige hjelpe til med å finne ut hva som lønner seg for deg, opplyser Johansen.

– Vi benytter en «bonuskalkulator» som beregner den langsiktige økonomiske konsekvensen av et bonustap. Slik blir det enklere for deg å bestemme deg for om du vil dekke kostnaden selv eller bruke forsikringen, forklarer han.

Denne beslutningen kan du for øvrig utsette helt til skaden er ferdig reparert. Da får du en oversikt over Gjensidiges utlegg i saken.

– Hvis du velger å betale dette beløpet til oss, får saken ingen konsekvenser for bonusen eller prisen på bilforsikringen, forklarer Johansen.

Har du ikke kasko? Det er vanlig å velge delkasko eller bare ansvarsforsikring etter hvert som en bil synker i verdi. Det innebærer at du betaler mindre for forsikringen. Samtidig må du betale selv for reparasjoner på bilen din (med noen viktige unntak hvis du har delkasko).

– Dette kan være en ekstra god grunn til at du bør tenke deg om før du låner bort bilnøklene, sier Johansen.

Sist oppdatert: