Unge sjekker ikke rømningsveier

Unge sjekker ikke rømningsveier

Mer enn halvparten av unge voksne på ferie i utlandet vet ikke hva de skal gjøre om brannalarmen går, viser undersøkelse.

Kommunikasjonssjef Arne Voll
Kommunikasjonssjef Arne Voll

– Svært mange velger hotell eller leilighet gjennom Airbnb når de reiser til utlandet. Få tenker samtidig over at brannsikkerheten der kan ha en helt annen standard enn det vi her vant til her hjemme, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, og fortsetter:

– Selv om verden «åpner opp» nå, er dette viktig å tenke gjennom - også om du ferierer i eget land.

Kommunikasjonssjef Arne Voll
Kommunikasjonssjef Arne Voll

Eldre er flinkest

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos for Gjensidige svarer 35 prosent at de ikke pleier å sjekke rømningsveier der de bor. De eldre er flinkere enn de yngste. Blant de mellom 18 og 29 år sier over halvparten at de ikke gjør dette.

– Havner en på hotell høyt oppe i etasjene eller i et eldre leilighetskompleks med trange trappeoppganger, kan det være for sent å reagere når alarmen går. Og, i noen tilfeller er det ikke sikkert at alarmen fungerer engang, sier Voll.

Han har selv opplevd å bli tildelt rom høyt oppe i etasjene uten en eneste alternativ rømningsvei, og at røykvarslere som henger i taket har vært uten batteri. Går alarmen, teller hvert sekund. Det er derfor viktig at alle er klar over hva de skal gjøre og hvilke alternativer som finnes, sier Voll.

Ta med røykvarsler i kofferten

Ved siden av pass, billetter og kredittkort kan det være smart å pakke ned en ekstra røykvarsler. I dag finnes det utallige varianter å få kjøpt for rundt en hundrelapp, også egne reiserøykvarslere. Disse kan enkelt henges opp der en ønsker.

– Mange hoteller har i dag høy standard og gode rutiner om noe skulle skje. Samtidig velger mange ungdommer rimeligere boalternativer, ofte for å spare penger. Når vi også vet at mange i denne aldersgruppen også konsumerer en del alkohol, sier det seg selv at denne aldersgruppen er mer utsatt enn andre, sier Voll, før han avslutter:

– Vær bevisst på egen sikkerhet, og ha en plan over hva alle skal gjøre hvis alarmen går.

Volls syv råd:

  1. Sjekk rømningsplan og finn ut hvor nærmeste rømningsvei er
  2. Sjekk at det finnes røykvarsler på rommet eller i leiligheten
  3. Har du med egen røykvarsler, plasser den på egnet sted – gjerne høyt opp mot taket
  4. Reiser dere med barn, avtal på forhånd hvordan dere skal opptre om alarmen går
  5. Gjør dere kjent med hvor det finnes slukkeutstyr
  6. Er dere i tvil om alt er OK, ta kontakt med resepsjonen eller de som eier boenheten
  7. Ikke bruk heis hvis brannalarmen går

Har du riktig reiseforsikring?

Sist oppdatert: