bobil på atlanterhavsvegen

Frykter farene i sommertrafikken

Sommeren er tiden på året det skjer flest alvorlige trafikkulykker. Nå går flere aktører sammen med Trafikksikkerhetsforeningen om en sommerturné for å komme urovekkende ulykkestall til livs.

De fem siste årene har det i gjennomsnitt dødd 35 personer mens 212 har blitt hardt skadd i sommertrafikken hvert år. Tallene fra pinsehelgen kan bære bud om hva vi har i vente i sommer. Det bekymrer daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen Geirr Tangstad-Holdal.

– Flere nordmenn skal ut på ukjente veistrekninger med større kjøretøy. Vi frykter at veidøden denne sommeren blir like høy som tidligere år, om ikke høyere. Jeg er redd for at pinsehelgen som var med fem omkomne og mange hardt skadde i veitrafikken gir oss en indikasjon på hva sommeren kan bringe, sier Tangstad-Holdal.

Det er konsernsjef i Gjensidige Helge Leiro Baastad helt enig i.

– Det er svært viktig med høy oppmerksomhet om temaet, det er et godt bidrag til forebygging av ulykker, fastslår han.

Kunderådgiver i Gjensidige Kristine Lund og Geirr Tangstad-Holddal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen
På stand i Drammen: Kunderådgiver i Gjensidige Kristine Lund og daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen Geirr Tangstad-Holddal.

Skal turnere land og strand

Helge Leiro Baastad, konsernsjef i Gjensidige
Helge Leiro Baastad

Baastad opplyser at sommerturnéen stopper på hele 44 steder for å møte barn, ungdommer og voksne trafikanter, og informere om farene i trafikken.

På grunn av koronasituasjonen vil årets kampanje også foregå mye via sosiale- og tradisjonelle medier.

– Målet er å nå flest mulig av sommertrafikantene, slik at man blir klare over farene i sommertrafikken og tar forholdsregler. På den måten håper vi å få ned antall ulykker, sier konsernsjefen.

Helge Leiro Baastad, konsernsjef i Gjensidige
Helge Leiro Baastad

Mange farer

En fersk undersøkelse, gjennomført av Ipsos for Gjensidige og Trafikksikkerhetsforeningen, viser at nær seks av ti har opplevd at mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien. Og, at fire av ti bruker mobilen uten handsfree mens de kjører bil.

– Vi er svært urolige for utviklingen og dette understreker hvorfor vår sommerturné er så viktig, fortsetter Tangstad-Holdal.

Blant de under 30 år er det hele 70 prosent på landsbasis som oppgir at de «ofte» eller «av og til» har opplevd at mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien og kjøringen.

– Et lite øyeblikks uoppmerksomhet kan være nok til at det går galt, og når flertallet har hatt oppmerksomheten et annet sted enn på veien er det svært alvorlig, sier Helge.

Da TSF startet opp med sin sommerkampanje i 2017 var tallene henholdsvis 52 drepte og 235 hardt skadde.

– Vi ser at det nytter og tallene går ned. Men disse tallene er fortsatt skremmende høye, og vi må reagere på veidøden, avslutter Tangstad-Holdal.

Les mer om turnéen på Trafikksikkerhetsforeningens nettsider, og på tryggsommer.no - hvor også statsminister Erna Solberg gir sin støtte til #TryggSommer-kampanjen.

→ Bilferie i sommer? Oppdater kilometerstanden her før du reiser, så du ikke risikerer å få mindre utbetalt ved skade.

Sist oppdatert: