bobil på atlanterhavsvegen

Frykter farene i sommertrafikken

Sommeren er høysesong for trafikkulykker. Sett din egen og andres sikkerhet først på bilturen, er oppfordringen fra Trafikksikkerhetsforeningen. Her er rådene som hjelper deg trygt frem og vel hjem igjen.

Samferdselsminister  Knut Arild Hareide, Geirr Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen og Helge Leiro Baastad i Gjensidige på stand
Helge L. Baastad, samferdselsminister Knut Arild Hareide og Geirr Tangstad-Holdal i TSF åpnet Sommerturneen 2021. Foto: TSF

Sommeren er høysesong for dødsulykker i trafikken. De seks siste årene har i snitt 37 personer mistet livet i sommertrafikken. Hvert år mellom 2015 og 2019 har i snitt 212 personer blitt hardt skadd, ifølge SSB.

Tallene gjør inntrykk på daglig leder Geirr Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen (TSF) I 2006 mistet han tre nære familiemedlemmer i en møteulykke på E39 ved Helleland i Rogaland. Siden har han jobbet for bedre trafikksikkerhet. Nå frykter han en ny sommer med mange tragiske ulykker.

– Dødstallene for mai i år er høyere enn for tilsvarende måned i fjor. Jeg er redd for at dette er en indikasjon på hva sommeren kan bringe, konstaterer Tangstad-Holdal.

Samferdselsminister  Knut Arild Hareide, Geirr Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen og Helge Leiro Baastad i Gjensidige på stand
Helge L. Baastad, samferdselsminister Knut Arild Hareide og Geirr Tangstad-Holdal i TSF åpnet Sommerturneen 2021. Foto: TSF

På tur for å forebygge ulykker

I juni legger Trafikksikkerhetsforeningen ut på en sommerturné som går innom en rekke byer mellom Bodø og Halden. Målet er å informere folk gjennom personlige møter, lokale medier og sosiale medier som Facebook og Instagram.

Konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige stiller seg bak budskapet og turneen, som har som mål å gjøre flest mulig kjent med farene i sommertrafikken.

– Det er svært viktig med høy oppmerksomhet om temaet. Sommerturneen er et godt bidrag til arbeidet med å redusere antallet ulykker, fastslår han.

Bruker mobilen bak rattet

Seks av ti bilførere har opplevd at mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien. I tillegg bruker fire av ti mobilen uten handsfree mens de kjører bil. Det kom frem i en undersøkelse som IPSOS gjennomførte for Gjensidige og Trafikksikkerhetsforeningen.

– Folk bruker mobilen ulovlig selv om de vet det er farlig. Dette gjør oss svært urolige, og dette understreker hvorfor det er så viktig å bidra til gode holdninger gjennom tiltak som sommerturneen, sier Geirr Tangstad-Holdal.

I undersøkelsen svarte hele 70 prosent av de under 30 år at de «ofte» eller «av og til» har opplevd at mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien og kjøringen. Foreldregenerasjonen er ikke stort bedre: 63 prosent av de som har barn under 18 år oppga at de bruker mobilen mens de kjører.

– Et lite øyeblikks uoppmerksomhet kan være nok til at det går galt. Det er svært alvorlig at så mange mister konsentrasjonen om bilkjøringen på grunn av mobilen, sier Helge Leiro Baastad.

Kjør trygt i sommer

  • Kjør alltid etter forholdene og bestandig innenfor fartsgrensen
  • Stopp og ta pause når du er sliten eller trett. Sov om nødvendig. Det å være uthvilt er avgjørende for din og din og andres sikkerhet. 18 timer uten søvn tilsvarer 0,5 i promille. 24 timer uten søvn tilsvarer én i promille.
  • Sikre lasten godt. Løse gjenstander kan bli livsfarlige ved nødvendig og brå oppbremsing.
  • Sjekk bilen før langturen – både det tekniske og lufttrykket
  • Ikke forstyrr føreren – som må la andre ta seg av mobil, radio og andre distraksjoner
  • Husk at det er bedre å komme frem noen sekunder senere enn å ikke komme frem

Kilde: Trafikksikkerhetsforeningen

→ Bilferie i sommer? Oppdater kilometerstanden her før du reiser, så du ikke risikerer å få mindre utbetalt ved skade.

Sist oppdatert: