Koffert. Pakke. Reise.

Slik unngår du koronatrøbbel i høstferien

Skal du reise i høstferien? Dette bør du være oppmerksom på hvis utenlandstur står på agendaen.

Pål Rune Eklo
Pål Rune Eklo

Gjennom sommeren har det vært stor økning i antall nordmenn som trenger hjelp på reise sammenliknet med fjoråret. Det viser en oppsummering Gjensidige har gjort av henvendelser fra sine kunder.

– Sammenlignet med fjoråret har det vært en tredobling av nordmenn som trengte hjelp av reiseforsikringen i sommerferien. Hvert fjerde tilfelle er relatert til korona, sa kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige da oppsummeringen var klar.

Til tross for at mange nordmenn har valgt å reise sørover – til tradisjonelle feriedestinasjoner som Spania, Hellas og Tyrkia – har det også vært mange henvendelser fra reisende i de skandinaviske landene.

– Vi mottar fortsatt langt færre henvendelser enn før koronaen, men ser tydelig at reiseaktiviteten har økt, sier kommunikasjonssjefen.

Pål Rune Eklo
Pål Rune Eklo

Dette gjelder for reiseforsikringen

Lene Hasler
Lene Hasler

Sommeren er over for denne gang, men en ny ferie er like rundt hjørnet. Har du tenkt deg utenlands i høstferien, er det lurt å sette seg inn i hvilke bestemmelser som er gjeldende nå – for å unngå nettopp koronatrøbbel.

Gjensidiges reiseforsikring fungerer som normalt for landene i EU/EØS/Schengen og Storbritannia samt landene på EUs tredje opplyser reiselivsekspert og rådgiver Lene Hasler i Gjensidige.

– Det betyr at det ikke er noen forbehold i dekningen, som betyr at vi dekker alle de hendelsene som er nevnt i forsikringsavtalen, sier Hasler.

Så lenge det ikke foreligger reiseråd til det landet eller området du skal reise til, dekker reiseforsikringen også koronarelaterte hendelser. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke.

Lene Hasler
Lene Hasler

– Per dags dato er det kun karanteneregler, og eventuelle lokale regler på reisedestinasjonen, som skiller mellom om man er vaksinert eller ikke, påpeker Hasler.

For å komme inn i Island er du for eksempel nødt til å vise til en negativ koronatest, til tross for at du er vaksinert. Testen må tas innen 72 timer før avreise.

Om du velger å reise utenfor EU/EØS/Schengen har reiseforsikringen fortsatt unntak for skader og hendelser som har sammenheng med koronasituasjonen, men ellers gjelder den som normalt.

Les mer om regler for innreise til EU-land

Slik er karantenekravene

Generelt er alle fullvaksinerte unntatt krav om innreisekarantene når de ankommer Norge fra utlandet. Det opplyser overlege Ingvild Fjeldheim ved Avdeling for smittevern og vaksine i FHI. Du må imidlertid kunne dokumentere dette med et gyldig koronasertifikat.

– Foreløpig er det kun fremvisning av koronasertifikat med QR-kode som kan verifiseres av norske myndigheter, som er ansett som sikker og verifiserbar dokumentasjon, forteller Fjeldheim.

Unntak fra innreisekarantene gjelder også for de som har fått påvist korona gjennom de siste seks måneder.

– Beskyttede, det vil si personer som har fått én vaksinedose for mellom tre og femten uker siden, og barn under atten år, må i innreisekarantene. Men, de kan avslutte karantenen dersom de tester negativt tidligst tre døgn etter ankomst til Norge, sier overlegen.

Ikke-vaksinerte over atten år skal være i innreisekarantene i inntil ti døgn, men kan teste seg ut med negativ koronatest etter syv døgn. Alle reisende er imidlertid unntatt karantene ved reise fra grønne land og områder i EØS, Schengen og Storbritannia med tilstrekkelig lav smittespredning.

Reglene kan endres på kort varsel

Fjeldheim minner om at en del reisende fortsatt plikter til å oppholde seg på karantenehotell ved ankomst til Norge.

– Det er viktig at reisende setter seg godt inn i hvilke regler som er gjeldende for land de skal til og reglene ved hjemkomst til Norge. Dette gjelder både innreiserestriksjoner, krav til registrering, testing, regler for karantene og krav til dokumentasjon for å få unntak, sier hun og legger til:

– Det er også viktig å være oppmerksom på at reglene kan bli endret på kort varsel, og at den reisende er ansvarlig for å være oppdatert på hvilke regler som er gjeldende ved innreisetidspunktet.

Les mer om reisekarantene på Helsenorge.no

Sist oppdatert:

Mer om:

FritidReise