Barnehagebarn langs rødmalt husvegg.

Lege: – Vær nøye med dette i barnehagestarten

Mer enn 250 000 små er på vei inn barnehageportene. Her er legens råd til smittebekymrede barnehageforeldre.

Lege og trebarnsmor Halima Chaudhary
Halima Chaudhary

På grunn av koronapandemien er barnehagene pålagt å følge strenge regler for smittevern. Det kan hjelpe også mot de mer kjente småsykdommene, tror lege og trebarnsmor Halima Chaudhary i legeappen Eyr.

– God håndhygiene er ikke bare avgjørende for å redusere risikoen for koronasmitte, det er også blant de viktigste grepene vi kan ta for å unngå smitte av de klassiske sykdommene som kommer om og om igjen i barnehagen, som forkjølelse, omgangssyke og øyekatarr. Det økte fokuset på renhold vil også motvirke spredning av andre sykdommer, sier Chaudhary.

Når det gjelder korona er legen klar på at ingen kan lastes om smitte skulle oppstå i barnehagen.

– Så lenge viruset sirkulerer i samfunnet, kan sykdom oppstå også blant de minste. Det er ikke mulig å forhindre alle nye tilfeller. Det betyr at det kan komme smitte også inn i barnehagen. Men, barnehagene følger nå en smitteveileder som begrenser smittespredning, sier hun.

Lege og trebarnsmor Halima Chaudhary
Halima Chaudhary

Dette bør du være ekstra oppmerksom på

Ifølge Folkehelseinstituttet forekommer forkjølelse nesten dobbelt så ofte hos yngre barnehagebarn enn hos barn som ikke går i barnehage. Mage/tarm-infeksjoner er opptil tre ganger så vanlig.

Får barnet ditt symptomer på forkjølelse, hoste eller feber skal du være oppmerksom, ifølge Chaudhary.

– For barn over tre måneder er feber en vanlig del av immunforsvaret som hjelper kroppen å bekjempe infeksjoner og andre sykdommer. Men, dersom feberen ikke faller etter tre dager, er det viktig å kontakte legen. Dette gjelder også hvis barnet er sløvt og ikke vil spise og drikke, har fått nytt utslett eller har problemer med å puste, sier legen, og fortsetter:

→ Med barneforsikring i Gjensidige er mobillegetimen gratis

– Husk at barn må holdes hjemme fra barnehagen hvis de har feber over 38 grader. Hvis du mistenker at barnet ditt kan ha symptomer på korona må du kontakte legen umiddelbart.

Høsten og vinterens infeksjoner

I tiden fra barnehagestart og utover høsten og vinteren, er det vanlig med infeksjoner i de øvre luftveiene, forteller legen.

– Dette fører ofte til feber, snørr og hoste, i tillegg til mageinfeksjoner med feber, oppkast og diaré.

Hos småbarn er virus den hyppigste årsaken til diaré.

– Diaré hos småbarn går for det meste over av seg selv, og i de fleste tilfeller vil rikelig med væske for å unngå dehydrering være tilstrekkelig. Hvis barnet har blod i avføringen, er slapp og dersom bleiene ikke er våte, er det imidlertid viktig å kontakte lege. Når barnet er bedre og avføringen er helt normal igjen, kan barnet gå tilbake i barnehagen, sier Chaudhary.

Øyekatarr smitter lett

Øyekatarr er vanligst hos små barn, og smitter lett i barnehagen. Den mildeste formen, konjukvitt, går ofte over av seg selv.

– Det første du bør gjøre ved symptomer på øyekatarr å vaske barnets øye med saltvann. Hos de minste barna skyldes øyekatarr for det meste et virus, og dette smitter lett blant barnehagebarna ved at de klør seg i øyet og tar på leker eller hverandre. Symptomene kan lindres og smitte hindres ved å rense øyelokkskanten fri fra puss med en fuktig klut. Vask hendene ofte, og ikke del håndklær, kluter og puter, sier Chaudhary.

Mens en virusinfeksjon oftest vil gi mer svie og klar tåreflod, vil en bakteriell infeksjon vise seg med rødme og gulaktig puss som kan føre til gjenklistrede øyne etter en natts søvn. Infeksjonen vil ofte starte på ett øye, men kan spre seg til det andre øyet i løpet av ett til to døgn, opplyser legen.

Dersom det ikke er en dypere øyebetennelse er det som regel lite eller ingen smerter, men det kan oppleves som plagsomt for små barn.

– En bakterieinfeksjon kan behandles med øyedråper, noe som kan forkorte varigheten av plagene og redusere smittefaren. Ved en virusinfeksjon har øyedråper derimot ingen effekt. Dersom øyedråper ikke gir effekt i løpet av tre til fire dager er det lurt å oppsøke legen igjen. Det kan da være aktuelt å bytte øyedråper, sier Chaudhary.

Slapp sykedag

Åsne Graver i Gjensidige med barna Fia og Mads
Åsne Graver med barna Fia og Mads

Etter en barnehagedag høsten 2019, så tobarnsmor og Gjensidige-ansatt Åsne Graver at 5-åringen gnidde seg mistenkelig mye i øynene ved middagsbordet.

– Vi «kjente lusa på gangen», og skjønte fort at det nok var en ny runde med øyekatarr, forteller Graver.

Da fastlegen var stengt for dagen, bestemte hun seg for å prøve drop-in time i Eyr.

– Det var vel 15 minutters ventetid før videolegen ringte oss opp igjen. Han kunne bekrefte at det var øyekatarr og vi fikk resept på øyedråper. Det fikk jeg hentet ut på apoteket tidlig neste morgen, og vi fikk begynt behandling umiddelbart, slik at sønnen min kunne gå i barnehagen igjen. Det hele gikk enkelt og kjapt, og det var veldig fint å slippe en sykedag, sier tobarnsmoren.

→ Småbarnsforelder? Sjekk om du har forsikringene du trenger

Åsne Graver i Gjensidige med barna Fia og Mads
Åsne Graver med barna Fia og Mads

Sist oppdatert: