Stadig flere barn rammes av allergi

Flere barn rammes av allergi

Ett av fire barn har allergi og tilstanden rammer stadig flere, ifølge Folkehelseinstituttet. Dette er symptomene du som forelder bør se opp for.

  Anna Bistrup. Foto: Naaf
Anna Bistrup. Foto: NAAF

Forekomsten av allergiske sykdommer hos barn har steget de siste 20 til 30 årene, ifølge Norsk Helseinformatikk. Tall fra Folkehelseinstituttet bekrefter utviklingen og viser en økning knyttet til luftveisallergi, atopisk eksem og matallergi.

Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup, forteller at sistnevnte rammer hyppigst blant de minste barna.

– Allergi mot melkeprotein, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter som erter, peanøtter, bønner, soya, lupin og linser, er vanligst i de første leveårene. Heldigvis er det en del barn som vokser av seg disse plagene når de blir eldre, sier Bistrup.

  Anna Bistrup. Foto: Naaf
Anna Bistrup. Foto: NAAF

Typiske symptomer

Symptomene varierer etter hva som forårsaker reaksjonen og hvilken del av kroppen som er involvert, ifølge Bistrup. Hun oppfordrer foreldre til å være oppmerksom på de vanligste tegnene slik at du kan ta grep dersom barnet ditt rammes.

– Symptomer på matallergi kan være kløe i munn og svelg, oppblåst mage, diaré og kvalme, sier Bistrup, før hun legger til:

– Matallergi kan variere fra milde til mer alvorlige symptomer. Er barnet rammet av en alvorlig matallergi kan det oppstå livstruende symptomer som trenger akutt behandling.

Hudsymptomer er også vanlig blant de aller minste. Symptomene er gjerne mer synlig og kan derfor være lettere å oppdage.

– Elveblest, eksem og kløe kan være tegn på allergi. Mange barn kan reagere på vaskemidler, såper og andre parfymerte produkter, forteller Bistrup.

Luftveisallergi rammer de eldre barna

Ifølge den helsefaglige rådgiveren rammer symptomer i luftveiene, som typisk utløses av pollen eller kjæledyr, oftest litt eldre barn.  

– Luftveisallergi inntreffer gjerne i alderen fra åtte til tolv år. Det gir først og fremst plager i nese og øyne, men kan også forårsake symptomer som hodepine, slapphet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne, sier Bistrup.

Dra til legen

Ann-Mari Tollefsrud Boge
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Bistrup forteller at riktig diagnose er viktig for en god behandling, og anbefaler derfor et legebesøk dersom du mistenker at barnet ditt kan være rammet av allergi.

– Fastlegen utfører selv enkelte tester, og kan henvise videre til en spesialist for ytterligere testing. Det er viktig å være klar over at kartlegging av allergi og overfølsomhet kan være en omstendelig prosess. Det er eksempelvis ingen klinisk test som alene kan påvise overfølsomhet mot mat. En diagnose stilles ved å se på samlet sykehistorie, symptomer og tester, sier hun.

Ifølge ansvarlig for barneforsikring i Gjensidige, Ann-Mari Tollefsrud Boge, kan småbarnsforeldre ha mange spørsmål knyttet til allergi og behandling. Hun gjør oppmerksom på at alle med barneforsikring kan benytte Helsehjelp 24/7.

– Dette kan være særlig nyttig når helsestasjon og legekontor er stengt. Helsepersonell svarer på telefonen, og du kan får svar på spørsmål om alt fra allergi og astma til barnesykdommer og hoste, sier Boge.

Ann-Mari Tollefsrud Boge
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Kan allergi forebygges?

Sverre Steinsvåg. Foto: Irene Svozilik, Sørlandet Sykehus.
Sverre Steinsvåg. Foto: Irene Svozilik, Sørlandet Sykehus.

Det er knyttet usikkerhet til tiltak som kan forebygge allergi, men ifølge Bistrup kan enkelte grep se ut til å ha en positiv effekt.

– Det er en kjent sak at gravide ikke bør røyke, men også etter at barnet har kommet til verden er det viktig at barnet ikke utsettes for tobakksrøyk. En bør også etterstrebe et best mulig inneklima. Jevnlig renhold og god ventilasjon er derfor å anbefale, råder Bistrup.

Avdelingsleder ved øre-nese-hals avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg, synes det er positivt at foreldre er bevisste på å forebygge allergi hos barn, men påpeker at enkelte velmenende tiltak i verste fall kan virke mot sin hensikt.

– Det er viktig at barn får være barn. De skal utforske, leke og smake. Ifølge forskning fra Norges Helseinformatikk har det ingen effekt å unngå mulige allergifremkallende stoffer i svangerskapet, eller hos spedbarn. Faktisk har man sett at sen introduksjon av for eksempel føde, kan øke risikoen for å utvikle allergi, sier Steinsvåg.

Les mer om barneforsikring

Sverre Steinsvåg. Foto: Irene Svozilik, Sørlandet Sykehus.
Sverre Steinsvåg. Foto: Irene Svozilik, Sørlandet Sykehus.

Sist oppdatert: