Vannskader for mer enn en halv milliard kroner

Vannskader for mer enn en halv milliard kroner

Tall fra FNO viser at det ble betalt ut mer enn 653 millioner erstatningskroner på grunn av vanninntrenging utenfra og opp i avløp vinteren 2017/2018. Er boligen din rustet for mer ekstremvær?

Bilde Engen Linda
Linda Engen

Vann på avveie er den største enkeltårsaken til skader på boliger. Og problemet blir bare større, advarer produktsjef Linda Engen i Gjensidige.

– En av tre skader skyldes vann, og brudd på gamle rør er den vanligste årsaken, sier Engen.

Se også: Dette kan bli fremtidens klima

Store summer

Vannskader utgjør også en stor andel av skadene i sekkeposten «ytre påvirkning».

– Det dreier seg for eksempel om vann som kommer inn i huset gjennom tak og kjeller, forklarer Engen.

Vinteren 2017-2018 utbetalte forsikringsselskapene samlet mer enn 653 millioner kroner i erstatning på grunn av vanninntrenging utenfra og opp i avløp. Og i horisonten er skyene mørke.

Les også: Unngå skade på badet

(saken fortsetter under diagrammet)

Skadeårsaker bygg vinter

Mer flom og styrtregn

Engen forteller at forsikringsbransjen forventer mer vær og flere skader, som følge av økte nedbørsmengder.

– I tillegg til lekkasjer i yttertak og -vegger, med følgeskader, tror vi oversvømte kjellere og tilbakeslag gjennom avløpssystemer kan bli mer vanlig, sier hun.

Produktsjefen peker på at også de som bor utenfor tradisjonelt flomutsatte områder kan være i faresonen.

– Ett eksempel er fra august 2016, da styrtregn førte til mange oversvømte kjellere i Oslo og Akershus. I områder med tett bebyggelse og mye asfalt klarte ikke avløpssystemene å ta unna de enorme vannmengdene. Dette er en stor utfordring for det offentlige, men også for folk som bor utsatt til, sier hun, og trekker frem tre tips til forebyggende tiltak mot vannskader:

Les også: Er du godt forberedt på regn og flomfare?

1. Led regnvannet bort fra tak og tomt

Dette gjør du ved å holde tak og takrenner fri for mose, barnåler og lignende, som ellers vil kunne demme opp for vannet. Sørg for riktig fall i terrenget.

Les også: Slik sikrer du taket mot høstens ruskevær

2. Vurder tilbakeslagsventil

Hvis avløpet er utsatt for tilbakeslag, kan du vurdere å montere en tilbakeslagsventil. Den vil stanse vann/kloakk fra å komme opp av sluk ved ekstremnedbør eller flom.

Les også: Vet du hvor stoppekranen er?

3. Sjekk om rørene bør byttes

De fleste kobberrør har passert eller nærmer seg anbefalt brukstid. Ved renovering som blottlegger gamle rør, kan det være smart å bytte dem ut. Et alternativ er få montert FG-godkjent lekkasjestopper. Det finnes lekkasjestoppere som, i tillegg til å oppdage og stenge lekkasjer, jevnlig trykktester ledningsnettet i huset.

Les mer om bolig- og innboforsikring

Sist oppdatert:

Mer om:

ByggHus