To hender som tar ut filter fra kjøkkenvifte.

Derfor bør du rengjøre kjøkkenvifta i desember

Ribbe, pinnekjøtt, bakst og andre fete godsaker kan skape en brannfelle dersom du ikke passer på. 

Rune Nielsen, teknisk utreder i Gjensidige.
Rune Nielsen

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser til at rundt halvparten av brannutrykninger skyldes brann eller branntilløp på komfyren. Komfyr og kokeplater er det elektriske utstyret som oftest er innblandet i brann i norske hjem.

På kjøkkenvifter sitter det en ventilator. Denne er installert som en slags «hette» rett over matlagningsområdet. Når du bruker komfyren til å tilberede mat, suger ventilatoren inn damp, stekeos og fettpartikler som stiger opp fra matlagingen. Deretter ledes dette gjennom et filtreringssystem før luften slippes ut igjen.

– Det som er farlig med ventilatoren er at den kan inneholde ganske store mengder fett. Hvis du glemmer en plate eller noe tørrkoker, kan det bli varmt nok i ventilatoren til at fettet smelter og faller ned på plata under og antenner, advarer Rune Nielsen, teknisk utreder i Gjensidige.

Rune Nielsen, teknisk utreder i Gjensidige.
Rune Nielsen

Slik vasker du den

En kjøkkenvifte i vanlig bruk bør rengjøres minst en gang i kvartalet, og helst en gang i måneden. Selve prosessen er enkel; du kan bare putte filteret i oppvaskmaskinen.

Har du ikke oppvaskmaskin, kan du la filteret ligge i oppvaskkummen i varmt vann og såpe i rundt en time før du børster vekk skitt og skyller godt. 

– Selve rengjøringen består stort sett i å ta ut delene som sitter under ventilatoren. Det er i hovedsak to forskjellige typer ventilatorer, en med kullfilter og en med direkte utlufting. Delene vaskes grundig og settes tilbake, sier Nielsen og legger til:

– Hvis du har kullfilter bør dette ristes slik at du har stor overflate på kullet inne i filteret, og den kan eventuelt byttes i henhold til bruksanvisningen.

Aldri gå fra og skaff komfyrvakt

Han påpeker imidlertid at det viktigste du kan gjøre mens du bruker kjøkkenet er å være til stede, og ikke gå fra noe som tilberedes på komfyren. 

– Jeg anbefaler å montere en komfyrvakt, og deretter gjøre deg kjent med hvordan den fungerer. De fleste komfyrvakter har en funksjon som gjør at du kan «lære» den opp til å forstå hvordan ditt matlagingsmønster er.

Pass også på at du har et brannteppe tilgjengelig på kjøkkenet, råder utrederen.

– Det har god effekt på branner i fett, og både slukker brannen og sikrer deg selv, avslutter han.

Se hvordan du bruker et brannteppe her

Sist oppdatert: