Bil langs vei i Norge

Bilferie uten egen bil – dette må du tenke på

Bilferie i lånt eller leid bil? Her er bilekspertens tips til uerfarne bilturister.

Jan Fleinsjø, bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige
Jan Fleinsjø

– Mange nordmenn har førerkort, men ikke egen bil. Vi kan nok anta at en del av dem vil prøve seg på veien i år, sier Gjensidiges bilekspert Jan Fleinsjø.

Han sikter til den lave kronekursen, som kan føre til at mange velger å utforske sitt nærmeste ferieland. I tillegg kan høye flypriser øke andelen som tar ferien på fire hjul i Europa.

Hvis turen går i lånt bil, er det en del ting du bør tenke på vedrørende eventuelle skader og forsikring. Mange synes også det å leie bil er et stressmoment, påpeker Fleinsjø.

– Vanligvis får vi mest spørsmål om billeie i utlandet. Det er lett å bli stresset hvis språket er en utfordring og du lurer på hvilke forsikringer du bør kjøpe. Det er nok lettere å forholde seg til en norsk utleier, ganske enkelt fordi du forstår språket og lovverket bedre, sier Fleinsjø.

Jan Fleinsjø, bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige
Jan Fleinsjø

Leiebil og egenandel

Hallvard Nerbøvik i Hertz Norge
Hallvard Nerbøvik

Ansvarsforsikring er minstekravet. Den dekker bilen, fører, passasjerer og skader på andre gjenstander og mennesker som du eventuelt kan bli ansvarlig for. I tillegg anbefaler Fleinsjø at du leier bil med full kasko.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Hallvard Nerbøvik i Hertz Norge sier at det fra deres ståsted handler om å gi kunden fleksibilitet, trygghet og en god kundeopplevelse gjennom en forutsigbar og enkel kundereise.

– Ansvarsforsikringen er en selvfølgelig inkludert. Prisene våre inkluderer også obligatorisk kollisjonsforsikring og tyveriforsikring med standard egenandel basert på bilens størrelse og verdi. I tillegg kan du oppgradere dekningen slik at egenandelen blir kun 1 500 kroner, forklarer han.

Mange forsikringskunder trenger ikke å tenke på egenandelen. For eksempel dekker Gjensidiges beste reiseforsikring hele egenandelen ved en forsikret skade, opplyser Jan Fleinsjø.

Hallvard Nerbøvik i Hertz Norge
Hallvard Nerbøvik

Ta bilder av leiebilen

Nerbøvik i Hertz anbefaler at du setter deg godt inn i bilens egenskaper og funksjoner, samt at du sjekker tilstandsloggen opp mot bilens faktiske beskaffenhet før du kjører av sted.

– Er det noe som ikke stemmer, er det viktig å ta det opp med personalet med én gang, sier han.

Nerbøvik påpeker også at det kan være lurt å ta bilder før og etter leien, og ikke minst ved eventuelle skader. Det bidrar til å fjerne tvil om hva som har skjedd. Det kan også spare deg for tid ved tilbakelevering.

– Ta også vare på utleiedokumentene, selv etter at leieavtalen er avsluttet. Det hender en sjelden gang at det dukker opp noe i ettertid og at du kanskje trenger dokumentene igjen, anbefaler han.

Ifølge Nærbøvik er mange kunder opptatt av at bilene er trygge og ikke minst rene. 

– Det avgir vi et eget løfte om, og det er nedfelt i våre ISO-standarder, sier han og legger til at Herz-kunder kan avbestille bilen helt opp til leiedagen.

Planlegg turen og legg inn pauser

Hvordan velger du riktig bil til ditt behov? Planlegg selve reisen og kjøreruter i god tid før turen. Tenk på hvor mange som skal være med i bilen, hvor langt dere skal, hvor mye bagasje du skal ha med og hvem som skal sitte ved rattet, er Nerbøviks råd.

– Når bilferien starter, er det smart å legge inn mange pauser. Det gjelder spesielt uerfarne bilførere. Samtidig er det å stoppe ofte og ta ting på sparket en del av pakken når du er på bilferie, sier han.

Bruk rasteplassene

Gjensidiges bilekspert er enig.

– Ferie skal være avslapping og hygge. Du kan fort ende opp med å kjøre mer enn du har glede av – og kanskje mer enn hva trygt er, advarer Fleinsjø. Han vektlegger at Norge ikke er et motorveiland. Og i Europa velger mange koselige veier med utsikt fremfor de store transportårene.

– Du kan bli liggende mil etter mil i relativt lav fart på svingete veier. Det kan gjøre den beste sjåfør både sliten og utålmodig, noe som kan føre til dårlige valg, sier han før han legger til at faren for å bli sliten og trøtt kan være vel så stor på gode, rette veier.

– Inaktivitet skaper uoppmerksomhet og øker risikoen for å sovne, utdyper han.

Løsningen er uansett den samme. Ta flere pauser enn du egentlig tenker er nødvendig.

– Det å ta et kvarter innimellom på en rasteplass eller et annet stoppested er en viktig og fin del av bilferien, sier Fleinsjø.

Ikke ta lett på tung bagasje

Effektiv og sikker pakking er alfa og omega for en god ferie, sier Fleinsjø og trekker frem seks gode tips:

  1. Fordel lasten godt i bagasjerommet, og legg de tyngste tingene lengst ned og inn mot bakseteryggen
  2. Legg kun veldig lette ting øverst, og pass på at de ikke stikker over nakkestøttene
  3. Sikre lasten med stropper og/eller bagasjenett og bagasjeromstrekk
  4. I kupeen hører små gjenstander hjemme på gulvet, under seter og i oppbevaringsrom – aldri på hattehyllen. Legg ikke objekter under førerens sete. De kan finne veien frem til pedalene ved en bråstopp.
  5. En skiboks (takboks) endrer bilens kjøreegenskaper, og den skal bare brukes til lette gjenstander
  6. Hold lasten innenfor bilens maksimale lastevekt, og øk lufttrykket i dekkene etter behov – du finner informasjon om dette i bilens instruksjonsbok.

Sist oppdatert: