
Bilferie uten egen bil – dette må du tenke på
Norge er blitt populært som ferieland, og mange vurderer også i år å ta bilen fatt – selv om de ikke eier sin egen. Her er bilekspertens tips til uerfarne bilturister.
De siste årene har gitt mange nordmenn smaken på Norge som feriedestinasjon, og mye tyder på at norske fjell og fjorder også i år vil få besøk av mange nordmenn. Men både fjell og fjord nås gjerne enklest med bil. Det kan bety mer trykk på sommerveiene.
– Mange nordmenn har førerkort, men ikke egen bil. Vi kan nok anta at en del av dem vil prøve seg på veien i år, sier Gjensidiges bilekspert Jan Fleinsjø.
Leiebil = stress
Da vil turen sannsynligvis foregå i lånt eller leid bil – eventuelt bobil eller campingvogn. Når du låner bil, er det en del ting du bør tenke på vedrørende eventuelle skader og forsikring. Mange synes også det å leie bil er et stressmoment, påpeker Fleinsjø.
– Vanligvis får vi mest spørsmål om billeie i utlandet. Ikke minst lurer folk på hvilke forsikringer de bør ha. Det er nok lettere å forholde seg til en norsk utleier, ganske enkelt fordi du forstår språket og lovverket bedre. I tillegg er du kanskje mindre stresset når du leier her enn i skranken på en travel flyplass i utlandet, sier han.
Fleinsjø understreker at du likevel bør lese godt gjennom avtalen slik at du vet hva du får. Har du for eksempel fri kjørelengde, eller er det begrensninger, sier Fleinsjø. Han understreker at de fleste kjente selskapene og bildelingstjenestene i Norge har gode, seriøse tilbud. Leie kan derfor være et gunstig alternativ til det å eie bil når formålet kun er å bruke bil i ferien.
– Lengden på leieavtalen avhenger i første rekke av hva du ønsker å få ut av ferien, og hva du er villig til å betale. For forsikringens del er det ingen forskjell, opplyser rådgiveren.
Kasko og spørsmålet om egenandel
– Ansvarsforsikringen er minstekravet. Den skal dekke bilen, fører, passasjerer og skader på andre gjenstander og mennesker som du eventuelt kan bli ansvarlig for, sier Fleinsjø. I tillegg anbefaler han at du leier bil med full kaskodekning.
Det store spørsmålet er da egenandelen. Hvor mye må du ut med om noe skjer?
På det svarer markeds- og kommunikasjonsdirektør Hallvard Nerbøvik i Hertz Norge at det fra deres synspunkt handler om å gi kunden fleksibilitet, trygghet og en god kundeopplevelse gjennom en forutsigbar og enkel kundereise.
– Ansvarsforsikringen er en selvfølge. Prisene våre inkluderer også obligatorisk kollisjonsforsikring og tyveriforsikring med standard egenandel basert på bilens størrelse og verdi. I tillegg kan du oppgradere til ekstra dekning som har kun 1 500 kroner i egenandel, forklarer han.
Reiseforsikringen dekker egenandelen
– Dette handler i stor grad om hva som skal til for å beholde nattesøvnen, sier Jan Fleinsjø. Han opplyser at Gjensidiges beste reiseforsikring dekker opp til 15 000 kroner av en slik egenandel.
Nerbøvik i Hertz anbefaler uansett at du setter deg godt inn i bilens egenskaper og funksjoner, samt at du sjekker tilstandsloggen på kjøretøyet opp mot bilens faktiske beskaffenhet før du kjører av sted.
– Er det noe som ikke stemmer, er det bare å ta det opp med personalet med én gang, sier han.
Nerbøvik påpeker også at det kan være lurt å ta bilder før og etter leien, og ikke minst ved eventuelle skader. Det bidrar til å fjerne tvil om hva som har skjedd. Det kan også spare deg for tid ved tilbakelevering.
– Ta også vare på utleiedokumentene, selv etter at leieavtalen er avsluttet. Det hender en sjelden gang at det dukker opp noe i ettertid og at du kanskje trenger dokumentene igjen, anbefaler han.
Trygg og ren bil
Forsikring og forutsigbarhet er selvfølgelig viktig, men i Hertz opplever de likevel at det er andre saker kundene er mer opptatt av denne våren og sommeren.
– Kundene ønsker først og fremst å forsikre seg om at bilene våre er trygge og rene. Det avgir vi et eget løfte om, og det er nedfelt i våre ISO-standarder, sier Nærbøvik med ettertrykk.
– Vi har dessuten gjort det mulig å avbestille bilen helt opp til leiedagen hvis noe skulle skje. Det setter mange pris på, legger han til.
Planlegg turen og legg inn pauser
Leiebilselskapets beste råd for denne og kommende ferier, er å bestille så tidlig som mulig på grunn av meget stor etterspørsel spesielt inn mot ferieperioder. Da blir det lettere å finne bilen og egenskapene som er best egnet for din reise.
– Planlegg selve reisen og kjøreruter i god tid før turen. Tenk på hvor mange som skal være med i bilen, hvor langt dere skal, hvor mye bagasje du skal ha med og hvem som skal sitte ved rattet, anbefaler Nerbøvik.
Han anbefaler også å legge inn mange pauser underveis for en best mulig reiseopplevelse. Det gjelder særlig uerfarne bilister. Norge er et langt land, med til dels store avstander.
Han får støtte av Gjensidiges bilekspert.
– Ferie skal være avslapping og hygge. Hvis du skal oppleve for mye, kan du ende opp med å kjøre mer enn du har glede av – og kanskje mer enn hva trygt er, advarer Fleinsjø.
Bruk rasteplassene
Fleinsjø vektlegger også at Norge ikke er et motorveiland. Det betyr slitasje på sjåføren.
– Du kan bli liggende mil etter mil i relativt lav fart på svingete veier. Det kan gjøre den beste sjåfør både sliten og utålmodig, noe som kan føre til dårlige valg, sier han før han legger til at faren for å bli sliten og trøtt kan være vel så stor på gode, rette veier.
– Inaktivitet skaper uoppmerksomhet og øker risikoen for å sovne, utdyper han.
Løsningen er uansett den samme. Ta flere pauser enn du egentlig tenker er nødvendig, oppfordrer Fleinsjø.
– Heldigvis er Norge fullt av vakre steder hvor du kan stoppe. Det å ta et kvarter innimellom på en rasteplass er en viktig og fin del av bilferien.
Ikke ta lett på tung bagasje
Effektiv og sikker pakking er alfa og omega for en god ferie, sier Fleinsjø og trekker frem seks gode tips:
- Fordel lasten godt i bagasjerommet, og legg de tyngste tingene lengst ned og inn mot bakseteryggen
- Legg kun veldig lette ting øverst, og pass på at de ikke stikker over nakkestøttene
- Sikre lasten med stropper og/eller bagasjenett og bagasjeromstrekk
- I kupeen hører små gjenstander hjemme på gulvet, under seter og i oppbevaringsrom – aldri på hattehyllen. Legg ikke objekter under førerens sete. De kan finne veien frem til pedalene ved en bråstopp.
- En skiboks (takboks) endrer bilens kjøreegenskaper, og den skal bare brukes til lette gjenstander
- Hold lasten innenfor bilens maksimale lastevekt, og øk lufttrykket i dekkene etter behov – du finner informasjon om dette i bilens instruksjonsbok.