Bagasjerom. Bil. Pakke til ferie. Hus. Sol.

Er bilen klar for ferien?

Skal årets sommerferie tilbringes på fire hjul? Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige, Jan Fleinsjø, gir deg tipsene til hvordan du kan gjøre bilen klar for veien i sommer!

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.
Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

Ferske tall fra Opinions koronamonitor viser at hele fire av fem nordmenn antar at det blir Norgesferie i år, og mange velger bilen som transportmiddel. Bilens tilstand har mye å si for hvor vellykket ferien blir, ifølge Jan.

– Når du skal ha full glede av bilen din i ferien, er service og vedlikehold etter fabrikkens spesifikasjoner helt nødvendig, sier han.

Har du hatt bilen på service og fått anbefalinger om ting som bør utbedres, anbefaler han å gjøre det snarest.

– ”Feilen” kommer brått på, og det passer alltid dårlig. Det er typisk å bli utsatt for Murphys lov når ferien er i gang og skuldrene skal senkes. Om du forbereder deg godt, vil du unngå det, sier bilmekanikeren.

Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø.
Bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige Jan Fleinsjø. Foto: Sverre Christian Jarild

Her er Jans åtte tips til en sommerklar feriebil:

  1. Kjør service på både klimaanlegg og aircondition i bilen, sommerferien blir langt hyggeligere med et godt inneklima!
  2. Er du i tvil om sommerhjulene holder denne sesongen; bytt dem. Gode dekk er det viktigste om en uventet situasjon oppstår, og du trenger maksimal friksjon.
  3. Sørg for å ha en god vindusviskergummi både foran og bak. Full og god sikt er både viktig, og komfortabelt.
  4. Unngå forsinkelser i ferien – bestill service eller en ekstra kontroll av bilen så tidlig som mulig. Køene hos verkstedene blir fort lange, og serviceteknikerne skal også ha ferie. Enkelte verksteder holder dessuten stengt i ferien.
  5. Ved bruk av skiboks bør man passe på at den ikke blir lastet med mer enn den er beregnet for. Se også i bilens instruksjonsbok for hva som er tillatt lastevekt på tak. Dersom du overskrider vekten, endres bilens kjøreegenskaper.
  6. Det er også viktig å etterstramme innfestningen til skiboksen og takstativet.
  7. Sørg for å ikke ha løse gjenstander i verken kupé eller bagasjerom når bilen pakkes – ved nødbrems eller sammenstøt kan gjenstandene være livsfarlige for de som sitter i bilen.
  8. Kjører du med henger er det viktig å tenke på plassering og sikring, da dette påvirker bilens kjøreegenskaper.

Les mer om bilforsikring

Sist oppdatert: