Barn som holder et marsvin.

Dette bør du vite før du ønsker gnageren velkommen til familien

Det finnes flere forskjellige typer gnagere og alle har ulike behov. Uansett hva valget måtte falle på, påtar du deg ansvaret for at dyret får et trygt og godt liv.

Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet
Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet

Som forelder bør du belage deg på at forespørselen om å inkludere en firbent pelsdott i husstanden vil komme før eller siden. I en slik situasjon er kanskje terskelen noe være lavere for å gå til anskaffelse av en liten gnager sammenliknet med en hund eller katt.

– Gjør research på de ulike typene før du går til anskaffelse av en, råder sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet.

Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet
Sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet

Rotte - undervurdert som kjæledyr

Hun trekker frem rotter som eksempel på dyr som både er sosiale og intelligente. De lever litt lenger enn andre gnagere, og kan derfor passe til noe eldre barn.

– Rotter er veldig sosiale, og om de er alene over lenger tid vil de rett og slett bli ulykkelige. Om du ikke har en rotte i selskap med en eller flere andre, trenger den å ha en del tid med deg – de har behov for nærkontakt. De liker å være på deg, rundt deg, og er også glad i å bli trent opp. For eksempel kan de trenes til å respondere på innkalling, sier Mostue.

Når rottene er flere kreves det ikke like mye oppmerksomhet fra eieren sin side. Det kan være noe å notere seg for foreldre med barn som er mye opptatt med skole og fritidsaktiviteter.

­– Rottene er flokkdyr og trives best sammen med andre. De fleste rotteeiere har derfor flere på én gang, slik at de kan ha kontakt med hverandre.

Hamster – krever lite plass

Om du ønsker et kjæledyr som trives på egenhånd er hamster en god kandidat. De små, «fluffy» dyrene er populære blant de unge, og krever lite plass sammenliknet med andre arter. Ifølge Mostue liker hamstere å stelle for seg selv, og vil ikke mistrives på bakgrunn av lite kontakt.

– Hvis de plasseres sammen med andre, løper man en risiko for at det kan bli slåsskamp. Dessuten er de nattdyr, som innebærer at de er aktive tidlig på morgenen og natten, sier hun.

Hvis du ikke lykkes med å snu døgnet til hamsteren, ender du opp med et kjæledyr som er lite sosialt på dagtid, forklarer Mostue.

– Da kan de bli morgengretne og bite. Om man blir eier til denne typen gnager fra de er små, kan man klare å endre atferden til en viss grad, slik at de blir noe mer sosiale og kanskje titter litt på deg. Likevel er det viktig å huske på at dette ikke er et primært behov hos hamstere.

Mus kan minne litt om hamster i både størrelse og utseende, men er mer sosiale enn sistnevnte.

– Mus trives best i selskap med andre mus. I tillegg kan de trenes opp til å like nærkontakt med mennesker, om du er mye sammen med dem. Jo mer tid du bruker sammen med musen, jo mer får du ut av kjæledyrholdet.

Marsvin - egner seg for mindre barn

En annen sosial art, som også trives best i selskap med andre, er marsvin.

– Å plassere et hanmarsvin med flere hunmarsvin, vil som oftest fungere fint. Det er dog viktig å kastrere om man vil unngå å ende opp med unger. To hunmarsvin kan også fungere godt sammen, sier Mostue og legger til:

– Marsvin liker nærvær, men ikke nærkontakt, slik som hunder og katter. De er for eksempel ikke en art som vasker hverandre.

Hun forteller at marsvin er lette å håndtere sammenliknet med andre gnagere. De kan derfor egne seg godt som kjæledyr for mindre barn.

– Marsvin er en herlig gjeng. De er enkle å holde, lager koselige lyder og liker godt å bli klødd.

Kanin - passer bedre for de eldre

Kaniner er populære tilskudd blant mange norske familier. Mostue påpeker at arten trenger godt med boltreplass, som er kaninsikret, og er mer egnet for eldre barn og voksne enn for de små.

– Kaniner er fine og sosiale kjæledyr, men er ikke kosete fra naturens side. De er byttedyr og kan derfor fort bli skremt og redde.

Hun forteller at de heller ikke er glad i å bli løftet på, men trives best med bakkekontakt. Om kaninen er en unge når du overtar ansvaret for den, kan du med nedlagt tid og innsats etter hvert få en mer kjælende følgesvenn.

– Gjør masse sammen med den og gjør den vant til deg. Det vil den bli preget av. En kanin kan bli veldig tam og artig, men det krever av man legger tid i det, sier Mostue.

I likhet med flere av de andre gnagerne, trives også kaninene best med andre rundt seg.

– Vær forsiktig om du går til anskaffelse av flere kaniner. Hun- og hankaniner sammen blir til flere kaniner, så du bør i så fall kastrere en av dem. To hanner er ikke å anbefale.

Chinchilla – for spesielt interesserte

Om en chinchilla står på ønskelisten, bør du være klar over at den kan bli så mye som 20 år gammel og at du derav er bundet opp i lang tid fremover. I tillegg krever arten mye plass. Aller helst bør du ha et halvt rom tilgjengelig, med mulighet for gulv-til-tak-bur, ifølge Mostue.

– Chinchillaer kan være vanskelige å håndtere, og er ikke noe jeg anbefaler for nybegynnere.

Trenger ikke blakke deg på utstyret

Å skaffe en gnager er ikke kostbart i seg selv. Alt utstyret derimot, som trengs for å ha den i hus, kan fort bli en påkjenning for lommeboken. Mostue tipser om at det finnes mye utstyr av god kvalitet på bruktsider som Finn.no.

– Da behøver det ikke å bli så dyrt. Du må likevel påberegne kontinuerlige utgifter på pellets og mat. Dessuten kan kjæledyret bli sykt, som potensielt kan føre til høye veterinærutgifter. Av den grunn bør du gjøre hva du kan for å forebygge, sier Mostue.

Det er ikke uvanlig at gnagere pådrar seg ulike sykdommer. Hos flere av artene finnes det kjente helseproblemer. Mostue forteller at problemene ofte er relatert til feil kosthold og/eller at dyret ikke får brukt tennene sine nok.

– Tannproblemer er blant de vanligste lidelsene hos både kanin og marsvin. Det er derfor viktig at de har nok å gnage på i buret. Rotter kan få luftveisproblemer. Av den grunn må man være forsiktig med hva som legges i buret og være påpasselig med at det ikke støver. Enkelte sorter sagspon kan for eksempel være skadelig for luftveiene deres.

Krever mer ekspertise

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige

Kjæledyrekspert og rådgiver Maren Matsson i Gjensidige har selv to kaniner hjemme. Hun forteller at barnas ønske var hovedårsaken til at de ble kanineiere.

– Da er det viktig å huske på at det er jeg, som voksen, som faktisk har skaffet dem. Det er jeg som må sette meg inn i hva en kanin trenger for å ha det bra. Kaniner krever mye plass, et stort bur og muligheten til å bevege seg fritt. De tåler heller ikke kulde og trekk, så at de blir stående ute året rundt er ikke et alternativ, sier Matsson.

Hun påpeker at en kjæledyrforsikring gir deg både trygghet og frihet til å følge opp kjæledyret, dersom det skulle bli sykt.

– Til tross for at noen kanskje tenker at det «bare er en hamster» eller «bare er en kanin», er det fortsatt et liv du har valgt å ta inn i hjemmet ditt. De fortjener like mye medisinsk hjelp som en hund eller katt. Selv om dyret er mindre, er kostnadene ofte på samme nivå som for større dyr.

Ifølge Matsson krever gnagere ofte mer ekspertise enn hva de fleste er klar over.

– Veterinærene som behandler disse dyrene har vært gjennom etterutdanning og kurs for å bli gode på området. Dette er utdanning som mange av dem ser seg nødt til å ta på fritiden, og som de betaler for av egen lomme. Til tross for at det «bare er en kanin», kreves det mye kunnskap av veterinæren for å kunne behandle den korrekt.

Maren Matsson
Maren Matsson i Gjensidige

Sist oppdatert: