Eldre par på kjøkkenet.

En ukemeny kan spare deg for tid og penger

Hvis du er flink til å planlegge ukens middager, vil du antakelig bruke mindre tid og penger i butikken, og det blir lettere å spise sunt. En ukemeny kan være et godt verktøy.

Janne Langehaug Antonsen, klinisk ernæringsfysiolog hos Volvat medisinske senter.
Janne Langehaug Antonsen, klinisk ernæringsfysiolog hos Volvat medisinske senter.

Vi lever i en hektisk hverdag, og det å planlegge handleturen kan fort bli nedprioritert. Men dette kan være vel investert tid, ifølge klinisk ernæringsfysiolog ved Volvat Medisinske senter, Janne Langehaug Antonsen.

– Ved å planlegge matinnkjøp og hva du skal spise slipper du å handle så ofte, og du sparer derfor tid og penger. Planleggingen gjør det også lettere å få til et variert kosthold, som sikrer at du får i deg de matvarene kroppen trenger, forteller Langehaug Antonsen.

Janne Langehaug Antonsen, klinisk ernæringsfysiolog hos Volvat medisinske senter.
Janne Langehaug Antonsen, klinisk ernæringsfysiolog hos Volvat medisinske senter.

Lønnsomt å planlegge

En ukemeny gir deg en oversiktlig plan over middagene du har lyst til å lage, og kan være til god hjelp for å få brukt det du allerede har i skapet.

– Ved å sette opp en plan for matinnkjøpene er det også mye penger å spare. Planlegger du godt og benytter deg av gode tilbud, kan dette gi store besparelser i løpet av et år. Dette er for mange en fin bonus, i tillegg til at det blir enklere å spise sunt, sier ernæringsfysiologen.

Tips til ukemeny:

Mandag: Fylt kylling, ris og grønnsaker. Fyll kyllingen med for eksempel litt brie eller blåmuggost og timian, eller et annet krydder du liker. Du fyller den ved å lage et snitt i hver filet slik at det blir en lomme i kjøttet. Stek fileten litt på hver side i stekepannen, før du legger dem i en ildfast form i stekeovnen i 15-20 minutter.

Tirsdag: Ovnsbakt laks med sitron, servert med fullkornspasta og salat. Ha gjerne grønnsaker du liker og litt olje i den ildfaste formen sammen med laksen. Lag gjerne en god saus ved siden av, hvit fiskesaus, hollandaise-saus eller en god sennepssaus passer ypperlig til laks. Ønsker du en lettere variant av kald saus kan du blande kesam med chilisaus eller soyasaus.

Onsdag: Fullkornslasagne med salat. Lasagne kan lages i flere varianter. Den tradisjonelle med kjøttsaus og bechamel er alltid god, men vil du prøve noe nytt kan du for eksempel bytte ut pastaplatene med squash eller søtpotet i tynne skiver, eller erstatte kjøttet med cottage cheese.

Torsdag: Torsk med spekeskinke og granateple, potetstappe og grønnsaker. Strø stekt spekeskinke og granateple over torsken for å få mer smak på fisken. Server sammen med potetstappe og stekte grønnsaker.

Fredag: Kyllingtaco med hjemmelaget salsa og guacamole. For å gi tacoen nytt liv, kan du bytte ut karbonadedeigen med kyllingfilet. Du kan også enkelt lage din helt egen salsa med dine favorittingredienser, og en smakfull guacamole med most avokado smakt til med lime, løk, chili og hvitløk.

Lørdag: Biff, bakt potet og grønnsaker. Fyll den bakte poteten med for eksempel ost, kryddersmør, spekeskinke eller en annen røkt skinke, rømme eller kesam. Krydre en god biff og stek grønnsaker du liker. Det kan for eksempel være godt med stekt løk, paprika, sopp og minimais ved siden av.

Søndag: Lammegryte, lapskaus eller fårikål. Benytt deg av gode råvarer og lag en lammegryte eller lapskaus med dine favoritter av grønnsaker, eller en stor kjele med fårikål. Bruk gjerne rester du har i kjøleskapet også.

For flere mattips, besøk Matprat.

Sist oppdatert:

Mer om:

LivsstilHelse