Seniorer på tur

Turkamerater med god helse i sikte

Aktivitet og frisk luft er bra for helsen og humøret. Turkameratene i Ut på tur-gruppa i Drammen er et godt eksempel på dette, og hvordan det kan være sosialt i tillegg.

Hver onsdag møtes en stor gjeng med turglade mennesker i Drammen for å gå på tur sammen. Gruppen ledes av en turleder fra Den Norske Turistforening (DNT).

– Onsdag er turdag – punktum. Både barn og barnebarn vet at jeg ikke står til disposisjon i dag, smiler Unni Hilsen og justerer reimen på gåstaven. Hun har kledd seg godt for turen i det kalde og sure været, men hun er tydelig på at dårlig vær ikke stopper henne. I tillegg til å være godt kledd, har hun mat og varm drikke i sekken.

– Onsdagsturen er fast post på programmet, istemmer Karlson. Han kommer fra Spikkestad i Røyken for å møte turkameratene i Drammen – rundt 50 i tallet i dag.

Det sosiale er viktig

Han forteller at det er enklere å komme seg ut og få mosjon når man er sammen med andre.

– Det er en veldig hyggelig gjeng, og det sosiale er en viktig grunn til at jeg kommer hit uke etter uke, sier Karlson.

– Hyggelige turkamerater betyr mye. Og selv om jeg har gått mye i marka, er det gøy å finne nye stier og turmål.

– Det sørger turlederne for, supplerer Hilsen.

Sikkerheten først

Klokken har passert 10, og toget av turkamerater setter seg i bevegelse. Forventet retur er først om fire, fem timer. Men underveis blir det flere pauser, lover turleder Erik Nøkleby i DNT. I dag leder han an, mens en kollega danner baktroppen.

– Vi ser til at gruppen holder seg samlet. Ingen skal føle seg presset til å holde et for høyt tempo, sier Nøkleby. Han har gått opp løypa på forhånd, for å forsikre seg om at fremkommeligheten er god. For øvrig kan turlederne livredning, og førstehjelpsutstyret er alltid med i sekken.

– Det er trygt å gå sammen med andre. Skulle man være uheldig å skade seg, blir man tatt godt vare på.

Kom som du er

Ut på tur-gruppa er åpen for alle. Her er pensjonister og noen som trenger opptrening etter en skade. Andre er i jobbsøkersituasjon eller har fri fra jobben.

– Aktivitet, trivsel og kameratskap er viktig med hensyn til forebygging og rehabilitering. Her kommer vi som vi er og bruker kroppen på en god måte. Naturopplevelsene og fellesskapet får vi på kjøpet, sier Karlson.

Snart er det rast og miniforedrag om Hamborgstrømpaviljongen, et kjent og kjært sted for mange drammensere. Nå er den rehabilitert og klar til bruk for nye generasjoner.

– Turlederne og andre i gruppa bidrar med mye historie om naturen og områdene vi går i. Det er fint å komme hjem fra tur litt klokere, smiler Hilsen, før følget fortsetter turen innover i skogen.

Søker du turkamerater?:

Den Norske Turistforening (DNT) organiserer Ut på tur-grupper og andre aktiviteter over hele landet. Det er gratis å delta. Kontakt DNT lokalt og se dnt.no/senior for informasjon. Friskvernssentraler, Røde Kors, tur- og idrettslag, sanitetsforeninger og andre har lignende tilbud.

Turskiltprosjektet merker gode og trygge stier og turløyper over hele Norge. Gjensidigestiftelsen står bak prosjektet i samarbeid med fylkeskommunene, lokale DNT-lag og andre organisasjoner.

Sist oppdatert: