Fastlege Ole Petter Hjelle

Fastlege har byttet ut resepter med aktiv hverdag og trening

Fastlege Ole Petter Hjelle har funnet den beste medisinen for sine pasienter, nemlig en aktiv hverdag.

Hjelles pasienter blir sprekere og gladere gjennom å trene sammen med legen, og han skriver ut færre resepter enn noen gang.

– Aktiv hverdag er det nærmeste vi kommer en vidundermedisin. Mosjon gir en enorm helsegevinst og er nærmest uten bivirkninger. Alle kan trene, uansett alder, sier Ole Petter Hjelle.

Som fastlege fremførte han dette budskapet overfor hundrevis av pasienter – uten at veldig mange styrtet hjemover for å finne frem treningstøyet.

– Jeg skjønte at det ofte er motivasjonen, ikke kunnskapen, det skorter på, sier Hjelle.

Slutter med medisiner etter aktiv hverdag

For tre år siden snørte legen på seg joggeskoene og inviterte pasienter ved legekontoret i Åsgårdstrand med på trening. Tilbudet ble raskt populært, og resultatene svært gode. De fleste av deltakerne, som er rundt 60 år, kan krysse av for vektnedgang og stor forbedring av kondisjon, styrke og balanse.

– I tillegg forteller de at de har mer overskudd og ser lysere på livet, sier Hjelle og understreker forholdet mellom fysisk form og livskvalitet.

Han gleder seg dessuten over at rundt halvparten av deltakerne har kunnet slutte med ett eller flere medikamenter, som blodtrykks- og kolesterolsenkende medisiner, diabetesmedisiner, smertestillende, sovemedisiner og antidepressiva.

Fra null til én gir størst effekt

Det er en kjent sak at en aktiv hverdag er god medisin mot nær sagt alt: fra diabetes type 2 og andre hjerte og karsykdommer til flere kreftformer, ledd- og muskelsmerter, benskjørhet og psykiske lidelser.

– Trening gir også økt styrke og bedre balanse. Det øker sjansen for at du kan klare deg selv og bo hjemme når du blir eldre, påpeker Hjelle.

Han minner om at det er aller mest å hente på å gå fra å være inaktiv til å bli litt aktiv.

– Den største gevinsten får du ved å gå fra ingenting til å mosjonere en-tre ganger i uken. Hvorfor ikke la det være det første målet på veien mot en aktiv hverdag?

Sist oppdatert:

Mer om:

TreningHelse