Dette må du vite om stillas
Et stillas kan være både mer effektivt og tryggere enn den gamle, gode stigen. Dette må du passe på når du skal leie eller kjøpe – og montere.
– Stigen er først og fremst et hjelpemiddel for at du skal komme deg opp og ned. Den er ikke spesielt effektiv hvis du skal jobbe lenge i høyden eller dekke et større område. Den er heller ikke spesielt behagelig eller trygg å stå i over tid. Det vet alle som har malt hus, sier tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon André Olsen.
Hans erfaring er at mange privatpersoner holder fast ved stigen, men at stadig flere er åpne for tryggere alternativer.
– Med et lettstillas blir jobben gjort minst like raskt, selv om du må både montere og demontere. Fordelen er at du kan jobbe på et større område. I tillegg er det lettere å unngå «helligdager». Prisen for leie eller kjøp av stillas kan du se på som en relativt sett billig helseforsikring, mener Olsen.
Vurder adkomsten og tomten
Kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl i Huseierne er enig i at det ofte er stas med stillas. Men av og til kan det bli mest kjas og mas.
– Det er lett å se for seg situasjoner der det er upraktisk eller umulig å sette opp et stillas. Stikkord er adkomst til tomta og terrenget rundt boligen. Selv om det lar seg gjøre å sette opp stillas i skrått terreng, er ikke dette noe for alle. Når det er sagt: I slike situasjoner er det langt fra sikkert at en stige er et godt valg. Kanskje kan en lift være et alternativ, sier Pihl.
Stillas kan være et godt valg når du skal jobbe intensivt i noen få dager, mener Huseiernes mann. Men hvis du planlegger å spre innsatsen over en lengre periode, blir det fort dyrt å leie stillas.
– I tillegg må du tenke på transporten. Et lettstillas av aluminium veier ikke mye, men hvis du skal hente det med egen bil, må du passe på at lasten ikke veier mer enn det du har lov til å frakte med førerkortet ditt, sier Pihl.
Det er lett å slumse litt med malerkosten. Pihl påpeker at noen utleiere ikke bryr seg om de får utstyret sitt tilbake med malingflekker. Andre krever at stillaset blir returnert i samme stand som du fikk det.
Eie eller leie stillas?
Eie kan være et alternativ til leie. De fleste byggevarehus selger stillas.
– Hvis du har mange prosjekter i høyden, kan det være en idé å kjøpe. Kanskje kan du og en nabo eller et familiemedlem spleise? For øvrig skal et stillas som selges i Norge være sertifisert, så den biten skal være i orden når du kjøper nytt fra forhandler. Ved bruktkjøp ville jeg bedt om slik dokumentasjon, påpeker Simon André Olsen.
Rådet hans er å kjøpe et merke som er kjent i markedet. Det er en fordel hvis du senere skal bygge på stillaset eller trenger reservedeler.
Pihl minner om at stillaset også skal lagres mellom slagene.
– Sjekk plassen i garasjen eller kjelleren før du investerer. Og ha lås på døren, sier han.
Sikkerhetstips for stillas
Én type stillas er beregnet på inspeksjon. En annen på lettere arbeid som maling eller snekring. Andre og tyngre stillaser har større plattformer og deler av stål. De er laget for mer omfattende og tyngre arbeid. Pass på at stillaset du leier eller kjøper er beregnet på arbeidet du skal gjøre, er rådet fra Gjensidige-Olsen.
– Det stilles ikke sikkerhetskrav til privatpersoner som skal montere og bruke stillas. Det sier seg selv at du likevel bør gjøre det du kan for å forebygge skader, understreker tømreren. Han gir disse rådene:
Les monteringsveiledningen. Stillaset du skal montere denne gangen kan ha andre løsninger enn det du brukte sist. Spesielt viktig er veggfester og skråsverter. Stillas som ikke er festet til veggen, eventuelt rullestillas som ikke har veltestøtter på, kan fort velte.
Sett opp sikkerhetssone. Sørg for at uhell under montering og arbeid ikke kan føre til skade på personer, dyr, biler og andre gjenstander. Sikkerhetssonen bør minst være lik høyden på stillaset.
Sikre deg selv. Bruk fallsikringssele inntil du får satt opp rekkverket på den til enhver tid øverste etasjen. 30 centimeter er maks avstand mellom stillaset og veggen.
Bruk sparkebordet. Mange dropper disse, men sparkebord gir ekstra sikring. Du risikerer ikke å trø utenfor plattformen og falle mellom den og rekkverket. I tillegg unngår du at materialer og verktøy blir sparket ned.
Sist oppdatert: