Maler ute.

Slik lykkes du med husmalingen

Beis eller maling? Kost eller rulle? Hvorfor må du vaske først? Her er gode råd for maling av hus og hytte.

Ser huset eller hytta litt lurvete og slitt ut? Da er det nok på tide å gi det en omgang med malerkosten. Nymalte vegger ser bra ut og gjør ikke skam på nabolaget. Enda viktigere: Malingen og kledningen er husets regnfrakk. Malingen beskytter kledningen, som igjen verner den underliggende konstruksjonen mot vær og vind.

Maling som har falmet og/eller sprekker, flasser og løsner fra underlaget er en indikasjon på at noe må gjøres. At du har lyst på en ny farge, er selvsagt også gyldig grunn.

Beise eller male?

beise

Beis eller maling? Beis trekker inn i og viser mer av strukturen i treverket. Beis er dessuten diffusjonsåpen. Den slipper ut fuktighet fra treverket uten at beisfilmen blir ødelagt. Maling legger seg som en beskyttende hinne utenpå kledningen. Begge deler håndterer sol, nedbør og vind.

beise

Til syvende og sist vil valget ditt være basert på smak og behag – og hvilket vedlikeholdsintervall du ser for deg. Tommelfingerregelen er at en beiset vegg må behandles på nytt innen fem år. Med maling kan du drøye det i opptil 12 år eller mer – avhengig av visse forutsetninger. Disse kommer vi tilbake til.

Kan du beise en malt vegg – eller omvendt?

Regelen er:

  • På beis: beis, dekkbeis eller maling
  • På dekkbeis: dekkbeis eller maling
  • På maling: Maling, eventuelt dekkbeis som er spesielt beregnet for malte flater
  • Tjære på tjære
  • Linolje på linolje

Det viktige forarbeidet

Når du først skal gjøre en stor innsats for hjemmet ditt, er det et vesentlig poeng at resultatet blir både pent og holdbart. Her er forarbeidet avgjørende. 

1) Tenk nøye igjennom hva du trenger av utstyr og hvor mye maling som vil gå med

Godt og riktig utstyr hjelper deg å gjøre en bedre jobb.

2) Skru ned og dekk til det som ikke skal males

Husnummer og andre skilt, fuglekassen, gradestokken og nedløp fra takrenner kan fjernes. Det sparer deg for mye plunder senere. Dekk til der hvor det er vanskelig å fjerne malingssøl, som vinduskarmer, takrenner, lamper, skifer/heller, terrasse og grunnmur. Bruk plast, papp, malerfilt og maskeringstape eller andre gode løsninger. Flytt unna blomsterkasser, grillen og hagemøblene. Planter som vokser langs husveggen bindes opp eller beskjæres slik at de ikke er i veien.

3) Fjern gammel maling/beis

Bruk en egnet stålbørste og gå over hele veggen. Det matter ned underlaget slik at ny maling får bedre vedheft. Det er ikke nødvendig å fjerne gammel maling helt. Det er bare det som har sprukket og løsnet fra underlaget som skal bort – enten med stålbørsten eller en skrape.

4) Vask huset

Ny maling på gammelt rusk og rask får dårlig feste. Derfor vasker du huset først. Bort med malingrester, smuss, pollen, luftforurensing og sopp! Bruk et spesialmiddel for husvask. Det er anbefalt blant annet fordi det ikke inneholder fettstoffer og heller ikke skummer. Vaskemiddelet matter også ned gammel maling. Dessuten er det effektivt mot alger og svertesopp. Spyl av vaskemiddel som kommer på glasset i vinduene med en gang.

Dusj en del av veggen med en vanlig hageslange, spray på vaskemiddel med en lavtrykkssprøyte og skrubb godt med en egnet vaskekost. Begynn nede og jobb deg oppover. Spyl av med vannslangen før vaskemiddelet tørker. Spyl ovenfra og nedover. Fortsett til hele veggen er vasket.

Husvask. Foto: Jotun A/S
Foto: Jotun

5) Har det kommet frem bart treverk etter skrapejobben?

Dette må grunnes før maling. Slip bort løse fibre først. Gammel maling som sitter godt fast trenger ikke grunning.

6) Kommer du over bord eller listverk som har råtnet?

I det lange løp er det smartest å erstatte dette med nytt. Det å male over råte fjerner ikke problemet.

Nå begynner selve malejobben

Når veggene og områdene som er grunnet har tørket, kan malejobben endelig begynne. Men du må se an været. April til september er i utgangspunktet den beste tiden. Det må ikke være for kaldt eller rått. Da tørker malingen sent, og det kan oppstå skjolder og et gråaktig belegg på veggen.

Hvis det er for varmt, tørker malingen for raskt. I tillegg kan den blære seg. En pen overskyet vår- eller sommerdag er altså best. Skinner solen, maler du veggen som ligger i skygge. Et tips: Mal vestveggen på formiddagen og østveggen på ettermiddagen.

Rulle eller kost?

Har du prøvd å male med rulle? Ifølge rulleprodusenter og -entusiaster kan dette gjøre jobben på halve tiden.

Utendørsruller er en god del smalere enn de du kjenner fra innendørs maleprosjekter. Sett rullen på et forlengerskaft, rull maling på veggen og stryk deretter ut. Mal eventuelt spaltene mellom bordene med pensel hvis det er trangt. Det lønner seg å være to når du maler med rulle. Én maler, én stryker ut. Effektivt og hyggelig!

Sverger du til kost kan det være smart å sette den på et forlengerskaft. Teknikken kan kreve litt øvelse, men kan spare deg for en del klatring i stige/stilas. Samtidig skåner du skuldre og armer. Et alternativ er å kappe et kosteskaft i valgfri lengde og sette kosten på enden av det.

Velg gjerne en kost som er omtrent like bred som kledningsbordene. Kanskje trenger du en smalere variant til spaltene. Et vinklet skaft sikrer bedre arbeidsstilling og effektiv påføring. På detaljer, som ornamenter og vinduskarmer, anbefales en pensel med skrå bust. (OBS! På vinduskarmer og dører må du bruke spesialmaling.)

Store flater først

Rødt nymalt hus. Foto: Butinox Futura/IFI
Og så er det lenge til neste gang! Foto: Butinox Futura/IFI

Begynn med de store flatene, ta 2–3 bord om gangen. Mal detaljer og endeveden på bordene til slutt. Endeveden må mettes ordentlig med maling i 2–4 omganger. På nye/umalte bord skal endeveden grunnes før maling. Husk å beskytt grunnmuren mot søl.

Tidligere malt panel trenger to strøk, umalt panel tre. Tykkelsen på strøkene har betydning. Det lønner seg ikke å være gjerrig – det fører bare til at det går kortere tid før du må gjøre jobben om igjen. Legg på et jevnt lag og stryk godt ut – malingen skal selvsagt ikke renne av veggen.

Rødt nymalt hus. Foto: Butinox Futura/IFI
Og så er det lenge til neste gang! Foto: Butinox Futura/IFI

Lenge til neste gang

Angående vedlikeholdsintervall: Det kan være gøy å male, og det er alltid stas å se det ferdige resultatet. Likevel: jo sjeldnere, dess bedre. Ikke sant?

  • Grunnarbeidet er vesentlig for vedlikeholdsintervallet.
  • Tykkelsen på strøkene har stor betydning.
  • Hus som står i ekstra værhardt miljø må behandles oftere enn hus som står i le for vind og vær.
  • Hus som drenerer bort vann effektivt vil som regel kunne stå lenger før neste behandling enn hus hvor vann og fukt får ligge lenge.
  • Valg av produkter spiller en viktig rolle. Som vi har sett må beising gjentas oftere enn maling. Ta også høyde for kvalitetsforskjeller på ulike produsenter og produkter.
  • Fordel med mørk farge: Solen tørker bordene slik at sopp og alger ikke får fotfeste.
  • Fordel med lys farge: Reflekterer solvarmen slik at det er mindre risiko for at kledningen tørker ut og sprekker.
  • Vask huset jevnlig, gjerne på våren (etter den verste pollensesongen). Det forlenger vedlikeholdsintervallene betydelig.

Sist oppdatert:

Mer om:

HusLandbrukBygg