Oversvømt kjeller. Rot. Ødelagte møbler og utstyr.

Er du forberedt når vannet flommer inn?

En oversvømmelse i kjelleren kan bli både dyr og veldig trist. Slik lagrer du verdisaker og andre gjenstander med høy affeksjonsverdi trygt.

Stabler av banankasser med bøker. Gamle hobbysaker og sportsutstyr hulter til bulter. Brukte møbler og ting du ikke har hjerte til å kaste. Og i en gammel skoeske et eller annet sted: Uerstattelige bilder, brev og dokumenter.

Ser det omtrent slik ut i kjelleren din? I så fall er du nok ikke alene. Superenkel forskning vil trolig bekrefte at de aller fleste huseiere har minst ett rom eller kott fullt av ting man vil ta vare på. I mange hus er denne lagringsplassen i kjelleren.

Vann gjør stor skade

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

De siste årene har omfanget av vannskader i leiligheter, hus og hytter slått alle rekorder. En betydelig andel av skadene kommer som følge av flom eller vann som trenger inn på andre måter, viser tall fra forsikringsbransjen.

– Vann på avveie er den største enkeltårsaken til skader på boliger, og problemet blir bare større, sier rådgiver Simon André Olsen i Gjensidige.

I tillegg til en økning i antallet lekkasjer i yttertak og -vegger, med de følgeskadene dette fører til, forventes flere oversvømte kjellere. Tilbakeslag gjennom avløpssystemer vil også bli mer vanlig, ifølge eksperten.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Du kan ikke forsikre minner

En vanlig husforsikring vil dekke det økonomiske tapet som følge av en oversvømmelse. Affeksjonsverdien er det imidlertid umulig å erstatte. Du kan ikke kjøpe nye fotografier, gamle brev, arvestykker og gjenstander som vekker minner fra barnas første år.

– Her passer uttrykket «bedre føre var, enn etter snar», sier Olsen, og legger til:

– Hvis du legger litt arbeid i å sikre eiendelene dine, vil det lønne seg den dagen du står i vann til anklene.

Han har følgende råd til boligeiere med «rotekjeller».

1) Legg ting i esker/bokser som ikke mugner

Få varsel på SMS


Har du forsikret bil, hus eller hytte hos Gjensidige? Da får du uværsvarsel på SMS, slik at du kan unngå unødvendige skader og andre problemer.

Les mer om uværsvarsel

Pappesker og andre ting av kartong er en billig og enkel løsning, men dette materialet står også på listen over muggsoppens livretter. Derfor bør papp/kartong unngås i fuktige omgivelser.

– Plastbokser  kan være det beste alternativet for oppbevaring av eiendeler som klær, bøker, papirer og lignende. Bare husk at plastbokser ikke kan sikre at innholdet holder seg tørt i konstant fuktige omgivelser, sier Olsen.

Få varsel på SMS


Har du forsikret bil, hus eller hytte hos Gjensidige? Da får du uværsvarsel på SMS, slik at du kan unngå unødvendige skader og andre problemer.

Les mer om uværsvarsel

2) Få ting opp fra gulvet

Jo færre gjenstander på gulvet, jo mindre er risikoen for skader. I forsikringer for næringslivet er det et vanlig krav at gjenstander skal lagres minimum 10 cm over gulv. Dette kan være en rettesnor også i private hjem, mener Olsen.

– I tillegg kan du frigjøre mye gulvplass ved å plassere ting i hyller på veggen. Invester gjerne i vegghengte metallhyller, som holder seg på plass selv om vannet skulle krype oppover veggen. Kroker på vegg eller i tak kan fungere godt for ting som ikke passer i en boks/hylle, påpeker Olsen.

Han minner samtidig om at hvis du lagrer klær, dyner og lignende mot yttervegg, kan det føre til kondens. Løsningen er å henge dem ut fra veggen og flytte skap 5–10 centimeter ut på gulvet.

– Et ryddig rom har også den fordelen at det vil gå raskere å skaffe seg oversikt og få tingene i sikkerhet hvis uhellet er ute, sier rådgiveren.

3) Tett vinduer og dører

Ekstra tettelister rundt vindus- og dørkarmer vil kunne hindre vann i å trenge inn. I tillegg er det viktig at det er «rent og pent» rundt vinduer og dører som ligger nær terreng.

– Rydd opp rundt dører og vinduer. Disse er lagd for at vannet skal renne av, og ikke bli stående og presse på. Derfor må eventuelle hindringer fjernes slik at vannet ikke blir demmet opp. Det samme gjelder ved lufteventiler, sier Olsen.

4) Monter stengbart sluk eller tilbakeslagsventil

Er du i faresonen for tilbakeslag via avløpsnettet? Da kan det å kunne stenge sluk eller avløpsrør gi god beskyttelse. Det finnes flere slike løsninger, både manuelle og automatiske.

– Montering av slikt utstyr koster litt. Hvis det kan spare deg for oversvømmelser – med alt som dét fører med seg – er det kanskje verdt investeringen, sier eksperten.

Han opplyser at det også er mulig å montere en grunnvannspumpe som kan pumpe ut grunnvannet etter hvert som det stiger under kjelleren.

– En siste og mer ekstrem løsning er å gjøre som en Gjensidige-kunde: Han ble så lei av stadige oversvømmelser at han fylte igjen hele kjelleren med pukk og betong, sier Olsen med et smil.

5) Oppbevar verdisaker og minner et annet sted

Ting du kan lagre digitalt er fine å laste opp til en skytjeneste.

– Forsikringen vil dekke gebyrer for å få nye pass og andre offentlige dokumenter. Uerstattelige eiendeler er det som nevnt verre med. Vi har også sett eksempler på at folk som har vært flinke til å dokumentere spesielle verdier med fotografier og lister, har fått både eiendelene og dokumentasjonen ødelagt i den samme skaden, forteller Olsen.

Overbelastede ledningsnett

Forskere og myndigheter er samstemte: I årene som kommer vil «mer vær» øke risikoen for skader. Simon understreker at også de som bor utenfor tradisjonelt flomutsatte områder kan være i faresonen.

– Ett eksempel er fra august 2016, da kraftig styrtregn førte til mange oversvømte kjellere i Oslo og Akershus. I områder med tett bebyggelse og mye asfalt klarte ikke avløpssystemene å ta unna de enorme vannmengdene. Mange boligeiere hadde splitter ny drenering, men fikk likevel regnvannet i retur via drenssystemet. Mildt sagt ergerlig når man har lagt ned sekssifrede beløp i et slikt system, påpeker Olsen, og fortsetter:

– Kapasitet og vedlikehold er en stor utfordring for det offentlige. Det er imidlertid folk flest som må tåle konsekvensene av et overbelastet ledningsnett.

Oversvømmelsenes lumske fetter

Mange hus av litt eldre årgang ble ikke bygget med tanke på at arealet i kjelleren skulle innredes. I disse husene vil det ofte komme fukt inn gjennom gulv og vegger.

– Høy luftfuktighet kan gjøre rommet uegnet for både varig opphold og lagring av organiske materialer, for eksempel papp/papir og tekstiler, påpeker Olsen, før han fortsetter.

– Her er rådet å vurdere hva som eventuelt kan oppbevares i et miljø som dette. Plastbokser kan hjelpe dersom det tidvis er noe fuktig, men de er sjeldent hermetisk tette. Lukter det "kjeller" vil dette fort kunne overføres det som lagres i boksene.

Et ryddig rom er lettere å gjøre rent, noe som er spesielt viktig hvis kjelleren ikke er helt tørr.

– Mugg kan faktisk overleve på «døde» materialer hvis organismene får tilført tilstrekkelig med organisk materiale via støv, sier Olsen.

Ny drenering – eller?

Ifølge Simon er det vanlig at folk som har fukt i kjelleren først og fremst tenker at huset trenger et nytt drenssystem.

– Ny drenering er ofte en god idé, men bildet kan også være mer sammensatt. Det er smart å ta høyde for at en betongkloss som ligger mot terreng vil suge vann via kapillæroppsug. Denne effekten kan illustreres ved at man dypper det ene hjørnet av en sukkerbit i kaffe – og ser hva som skjer, forklarer eksperten.

Han anbefaler at du koster på deg en befaring av fagfolk. De kan gi gode råd og anbefale tiltak før du setter i gang større og kostbare prosjekter.

– Kan du ikke – eller ønsker du ikke å gjøre noe med det grunnleggende problemet? Da kan det være et godt alternativ å ikke innrede kjelleren og sette inn en luftavfukter, avslutter Olsen.

Sist oppdatert:

Mer om:

VæretHusBygg