Mann i heisekran. Trær. Klar himmel

Høytid for nabokrangler

Nå er det fare for å ryke i tottene på naboen! 1. mai har for mange blitt like mye tid for vårrengjøring i hagen, som for tog og demonstrasjoner. Det merkes på antallet nabokrangler.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.
Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo. Foto: Gjensidige

Naboer krangler hele året, men 1. mai-helga peker seg ut. I løpet av ett år krangler vi med naboen for rundt 30 millioner kroner, viser tall fra Gjensidige og Finans Norge.

– Tujahekker klippes, trær sages ned, søppel tømmes ulovlig – til naboenes store forargelse. Langhelgen rundt 1. mai er en av de største nabokrangelhelgene i året, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige, og fortsetter:

– Nå på våren er det særlig beplanting og trær vi krangler om. Men også grensedragninger mellom eiendommer, veirettigheter og nye bygg nær eller over nabogrensen, er betente saker.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.
Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo. Foto: Gjensidige

Kostbare krangler

Går saken til retten begynner kostnadene fort å løpe. Rettshjelpsforsikring er inkludert i innboforsikringen, og kan være med å dekke utgifter til for eksempel advokat, retten, sakkyndige og vitner.

– I snitt koster en nabotvist rundt 40 000 kroner, men enkelte saker kan bli mye dyrere. En kan maksimalt få dekket 100 000 kroner til rettshjelp via forsikringen, sier Eklo.

Trær og hekk er ofte stridens kjerne i nabokranglene på vårparten
Trær og hekk er ofte stridens kjerne i nabokranglene på vårparten

Må du varsle naboen?

Ifølge granneloven må du varsle naboen når du går i gang med for eksempel planting, graving eller bygging. Når du bygger uten å søke er det ingen krav om at du sender formelt nabovarsel til de rundt, men  granneloven stadfester at du likevel må snakke med naboen.

– Noe så enkelt som å varsle naboene og ta en prat før en setter i gang med endringer, kan i mange tilfeller være med på å senke konfliktnivået eller løse saken helt, sier Eklo.

Vanligste nabotvister som blir meldt til Gjensidige

  1. Trær og busker som er til sjenanse for utsikt eller sol, eller som blir hogd ned ulovlig av naboen
  2. Uklare grenser på eiendom
  3. Vedlikeholdsutgifter på privat vei
Motorsag. Trestamme.

Historier fra virkeligheten

  • En mann i Oslo-området kledde seg ut med hatt og frakk, snek seg over til naboen, klatret opp i det store bjørketreet og sagde av toppen som sperret for sola til sin egen bolig. Selv med forkledning, ble mannen avslørt, og naboen var ikke særlig blid.
  • Ny nabo flytter inn, og går umiddelbart løs på den store tujahekken som sperrer for utsikten. Halvt ute i nedkappingen av hekken høres et hyl fra nabokona, som gjennom mange årtier har pleiet tujahekken for at den nettopp skal skjerme for innsyn.
  • En huseier hadde en uenighet med naboen om utsikten fra huset sitt. Krangelen eskalerte så mye at naboen illsint dumpet et lass med søppel for å hindre utsikten enda mer.
  • Hytteeieren har en tomt med mange trær som skjermer for innsyn, vær og vind til hytta. Når hytteeieren kommer tilbake etter et tids fravær, oppdager han til sin forferdelse at skogeieren har hugd ned alt av trær og hytta står naken tilbake.
  • Ved salg av ei hytte, var nabobonden så uenig i salget at han plasserte 20 rundballer på eiendomsgrensen, som omringet hytta og sperret utsikten, den dagen det skulle være visning.

Les mer om boligforsikring

Sist oppdatert:

Mer om:

HusBygg