Vindu med frost

Hold varmen oppe, men strømregninga nede

De rekordhøye strømprisene fører til en rekke strømsparetips på nettet, men hvilke bør man lytte til?

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Oppvarming og varmtvann står for den desidert største delen av varmetapet, så for langvarig effekt er det oppgradering av oppvarmingskilder, tetting av trekk og etterisolering som er den mest langvarige investeringen for å redusere strømforbruket. 

Eldre hus i Norge er ofte trekkfulle og har lite isolasjon. Tar en ikke grep, blir vinteren fort enten kald eller kostbar.

– Selv om det er mye å spare på å minimere trekk og øke isolasjonsmengden, er det mange som kvier seg for å gjøre utbedringer av frykt for kostnaden, sier Simon Olsen, tømrer og rådgiver i Gjensidige.

Større utbedringer, hvor man må leie inn hjelp til alt, blir naturligvis dyrt, men det kan samtidig være vel investerte kroner.

– Gode råd fra fagpersonell kan spare deg for fuktskader og risikoen for at arbeidet må gjøres på nytt. På sikt vil du nok også se store besparelser på strømregninga, forteller tømreren.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Det kan være enkelt å spare strøm

Om man heller ønsker å gjøre arbeidet selv, forteller Olsen at det finnes mange detaljerte og gode beskrivelser av tiltak som fungerer på nett.

Han anbefaler å begynne med de tiltakene som gir mest effekt av hver investerte krone, og peker på etterisolering av loftet som det viktigste. Men gjør godt forarbeid før du setter i gang.

– Det er mange som kan mye, men jeg anbefaler å søke råd fra velrenommerte leverandørers nettsider eller fagpersoner fremfor diskusjonsforum hvor man ikke kjenner kompetansen til de som uttaler seg.

For eksempel er det mange som bygger fuktfeller når de etterisolerer kaldloftet selv.

– Typiske feil er at man blokkerer luftespalter og ikke passer på at fuktsperren mot varm side er hel, sier Olsen.

Her er tømrerens seks enkle kuldetips:

Visste du at


Store istapper fra taket er et tegn på varmetap eller mangelfull lufting, og kan medføre vannlekkasjer?

  1. Eldre vinduer og dører uten pakninger slipper ut mye varme. Pakninger er heldigvis enkle å montere selv, og fås kjøpt forholdsvis rimelig hos de aller fleste byggevarehus.
  2. Panelovner plassert under vinduene vil redusere «kulderas» (konveksjon), og forhindre trekk langs gulvet som drar ned romtemperaturen.
  3. Skal du lufte, så gjør det kort og effektivt. Da byttes luften ut uten at kulden setter seg i veggene, og du forhindrer at temperaturen senkes etter luftingen.
  4. Bytt ut ineffektive varmekilder og installasjoner. Varme og varmtvann er det som bruker mest energi i en tradisjonell bolig. Å bytte ut en gammel vedovn, varmtvannsbereder eller å få installert en varmepumpe sparer mye energi på sikt.
  5. Senk gjerne varmen i rom som ikke er i bruk, men la temperaturen være rundt 10 varmegrader for å unngå skader på røranlegget eller kondensproblematikk.
  6. Om du har problemer med frost i de utvendige vannledningene er et tips å skuffe snø over området for å isolere ledningene.

Visste du at


Store istapper fra taket er et tegn på varmetap eller mangelfull lufting, og kan medføre vannlekkasjer?

Sist oppdatert:

Mer om:

HusLeilighetVæret