lyn, mørk himmel

Slik sikrer du hjemmet ved lyn og torden

Hvert år forårsaker lynnedslag store ødeleggelser på norske hjem. Her er tipsene til hva du bør gjøre for å sikre hjemmet når tordenværet herjer.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen.
Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

I 2021 ble det meldt inn nesten 2300 skader til forsikringsselskapene med en kostnad på nesten 84 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. Skadene varierte fra en router til under tusenlappen til direkte treff i bygninger med påfølgende brann.

– Et moderne sikringsskap med tykke ledninger og overspenningsvern tåler ofte litt påkjenning før det blir skadet, men det går verre med mer fintfølende gjenstander som telefon, router, PC, varmepumper og lignende, advarer Simon.

Selv om det kan virke håpløst å verne seg mot de enorme naturkreftene er det likevel noen tiltak som kan redusere risikoen for å bli rammet.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen.
Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Her er Simons 4 tips for å sikre hjemmet når det lyner og tordner:

  1. Trekk ut støpsler fra stikkontakter. Husk også at overspenningen kan gå via signalkabler, eksempelvis til TV eller router.
  2. Monter overspenningsvern. Et overspenningsvern, som er i sikringsskapet,  kan ta den verste «støyten». Men for ekstra beskyttelse for ømfintlige apparater kan man også montere finvern, som ofte plugges i stikkontakten gjenstanden bruker.
  3. «Lytt» til sikringsskapet ditt. Et sikringsskap varsler oss ved å koble ut sikringskursen dersom noe er skadet. Dersom sikringen fortsatt går etter at man har frakoblet alt utstyr må man få den kontrollert av en elektriker.
  4. For den yngre garde kan det være kjedelig å koble ut både strøm og internett. Hvis man «må» være online kan man investere i en powerbank og ekstra datatrafikk til mobilen, slik at man kan surfe uavhengig av å være tilkoblet strømnettet.

Les mer om bolig- og innboforsikring

Sist oppdatert: