Røykvarsler og batteri.

Her er det sjeldent montert røykvarsler

Desember er høysesong for branner. Mange glemmer at det finnes et liv utenfor boligens fire vegger som også trenger varsling.

Allerede etter noen dager inn i desember har det vært flere alvorlige branner rundt om i Norge. Som kjent kan en liten røykvarsler til rundt hundrelappen være den som skiller mellom liv og død, påminner Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

– Jeg er skremt over at det fremdeles er titusenvis av boliger uten denne lille livredderen, eller med røykvarslere uten fungerende batteri. En fersk undersøkelse Ipsos har gjennomført for Røykvarslerdagen viser at så mange som 200 000 personer i Norge ikke har røykvarsler der de bor, sier Voll.

Glemmer disse stedene

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.
Arne Voll

På verdensbasis er det få som har bedre økonomi enn nordmenn. Flere eier utrolig mange ting, som til sammen har store verdier. Ofte uten at vi tenker på det selv, ifølge kommunikasjonssjefen.

Og hvor lagrer vi disse gjenstandene? I kjelleren og på loftet, men også i boder og garasjer.

– Boder og garasjer er gjerne tett på boligen, ofte vegg i vegg. Derfor er tipset å montere røykvarslere også der – og helst seriekoblet. Sistnevnte fungerer på den måten at når én varsler, så varsler alle. Da kan en brann oppdages tidlig, og du har et bedre utgangspunkt for å få slukket før brannen får utvikle seg til noe mer alvorlig, sier Voll.

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.
Arne Voll

Fire røykvarslere for en kilo pinnekjøtt

Ta en sjekk i det som befinner seg rundt deg, som bod eller garasje, oppfordrer han.

– Elsykler, elsparkesykler, gassbeholdere og kjemiske preparater kan typisk stå lagret der. Alt med en enorm kraft dersom noe antenner. Invester derfor i en røykvarsler også der.

– I en tid der alt har blitt veldig dyrt kan man fremdeles få tre til fire røykvarslere for en kilo pinnekjøtt. En god investering som kan redde store materielle verdier, men det viktigst av alt; livet til de du er glad i, sier Voll.

Elektrisk utstyr starter mange branner årlig

Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen.
Tor Erik Skaar. Foto: Brannvernforeningen

Bare i november rykket brannvesenet ut til 306 branner eller branntilløp i norske boliger, viser statistikk fra DSB. Elektrisk utstyr tar andreplassen når det kommer til hva som forårsaker flest branner.

– Boder og garasjer brukes også ofte som hobbyverksted og ikke minst et sted hvor man lader ulikt utstyr. Vi mener det derfor er helt naturlig at også slike rom utstyres med røykvarslere, sier Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen.

Les også: Dette er «røykvarslertabbene» vi gjør

Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen.
Tor Erik Skaar. Foto: Brannvernforeningen

Sist oppdatert: