Kilometerteller på dashboard i en bil

Kilometerne du aldri får tilbake

Mange fornyer bilforsikringen uten å tenke over kjørelengden eller kilometerstanden de oppgir. Betaler du for flere kilometer enn du kjører, kan det bety penger ut av vinduet.

Produktutvikler Erlend Brox Linge i Gjensidige
Erlend Brox Linge i Gjensidige

Produktutvikler Erlend Brox Linge i Gjensidige forteller at det nok er en del som tenker mindre over kjørelengde og kilometerstand enn de strengt tatt burde. Kjørelengde er nemlig «ferskvare».

– Grunnen er at kjørelengde er en faktor som påvirker prisen, forklarer Linge, – og denne faktoren er ikke fastlagt en gang for alle. I tillegg varierer prisen etter hvilken bilforsikring du har og hvor langt du regner med å kjøre, sier Linge.

Årsaken er for så vidt enkel, påpeker bilforsikringseksperten. Kjører du langt, er du mer utsatt for skade enn om du kjører kort.

Produktutvikler Erlend Brox Linge i Gjensidige
Erlend Brox Linge i Gjensidige

Ubenyttede kilometer blir borte

«Kilometerprisen» vil altså kunne variere fra år til år. Den årlige gjennomgangen er derfor viktig. For det første må forsikringsselskapet ha et godt grunnlag for å sette riktig pris på ulike kjørelengdeintervaller. Like viktig er det at du som kunde ikke skal føle deg lurt ved at du «mister» kilometer du ikke har benyttet. Det er nemlig ikke mulig å spare opp kilometer.

– Nei, hvis du har kjørt mindre enn forventet et år, kan du ikke overføre kilometerne som ble «til overs» til neste forsikringsår. Du må justere for ny forventet kjørelengde. Og det er klart – hvis du år ut og år inn betaler litt for mye, blir det penger av det, understreker Linge.

Dette er hovedgrunnen til at Gjensidige opererer med relativt mange og korte intervaller på 2 000 kilometer mellom de mest brukte intervallene opp til 20 000 km.

– Det er ikke lett å forutse hvor langt du kommer til å kjøre. Da er det en fordel med mange intervaller som gjør det lettere å tilpasse forsikringen til faktisk kjøring. Dermed blir det mindre sannsynlig at du betaler for mye. Husk at du er selv ansvarlig for å oppdatere og tilpasse hvert år, sier Linge og viser til Gjensidiges nettside med svar på de vanligste spørsmålene om kjørelengde og kilometerstand.

Ikke sett kjørelengden for lavt

Nå er ikke den største utfordringen at kjørelengden er satt for høyt. Tvert imot. Det er stadig vekk noen som overstiger kjørelengden, forteller Linge. Samtidig understreker han at det er ingenting som tyder på at det blir spekulert i å sette kjørelengden lavt. Linge peker heller på at det kan være vanskelig å velge riktig antall kilometer.

– Kjørelengde varierer faktisk fra år til år for de fleste av oss, og det er fort gjort å gå på en smell. Mange justerer ned hvis for eksempel arbeidsveien forkortes, men glemmer å justere opp om den øker – eller når 16-åringen skal begynne å øvelseskjøre, sier han.

Kilometerkonsumerende bilferier blir også gjerne planlagt etter at kjørelengden er satt. Linge minner derfor folk som planlegger norgesferie om at landet er langt, og at de tilbakelagte kilometerne fort blir mange.

Mindre utbetaling, ja vel – men hvor mye?

Hva betyr det så om du går over den gitte kjørelengden? Som det gjerne er med forsikringer, betyr det lite så lenge alt går bra. Men om du derimot får en skade med mer kilometer på telleren enn du har forsikring for, vil det gå ut over beløpet du får igjen på forsikringen.

– Hvor mye lengre enn avtalt du har kjørt, har innvirkning på hva du får utbetalt i erstatning etter en skade, forklarer Linge. – Det kan fort bli snakk om mange kroner på store skader, legger han til.

Flere grunner til å passe på kilometerstanden

Produktutvikleren minner samtidig om at det er flere elementer i bilforsikringen hvor kilometerstanden har betydning. Totalskadegarantien for biler gjelder opp til henholdsvis 15 000 og 60 000 kilometer avhengig av typen kasko, mens maskinskadedekningen i Pluss gjelder inntil bilen har gått 200 000 kilometer eller er blitt eldre enn ti år. Så det er viktig å følge med.

– Det er alltid mulig å justere kjørelengde, og det er lurt å gjøre det så tidlig som mulig – aller helst innen 30 dager i en ny forsikringsperiode, anbefaler Erlend Brox Linge.

– I Gjensidige kan du gjøre dette selv på innloggede sider på nettet eller ved å ta kontakt med kundeservice. Du kan selvsagt også justere kjørelengden senere i forsikringsperioden hvis du oppdager at du har satt den for høyt eller for lavt, legger han til.

Det er ikke mulig å endre kjørelengde tilbake i tid, altså for forsikringsperioder som er avsluttet.

Slik unngår du å betale for mye eller få mindre igjen ved skade:

  • Hold rede på når det er hovedforfall på bilforsikringen
  • Kontroller gjerne hvor langt du har igjen midt i forsikringsåret og juster ved behov
  • Oppdater kilometerstand når forsikringen fornyes og juster ved behov

Sist oppdatert: