Dashboard bil

Slik gjør du et trygt bruktbilkjøp

Bruktbilkjøp er risikosport. Det viser klagetoppen hos Forbrukerrådet. Her er noen gode råd som øker sjansene for en trygg handel.

Er du blant dem som er akkurat så bilkyndig at du greier å kontrollere om et kjøretøy har hjul, ratt og motor? Det er i snaueste laget når du skal bevege deg ut i bruktbilmarkedet, hvor et godt tilbud kan vise seg å være svært dårlig.

På Forbrukerådets klagestatistikk troner bruktbilkjøp suverent på toppen. Nesten 15 prosent av alle henvendelser til Forbrukerrådet dreier seg om bruktbil.

Justert kilometerstand

For eksempel opplever mange bilkjøpere at selger har tuklet med kilometerstanden, ifølge NAF og andre aktører. Dette er en grunn til at Statens vegvesen har en tjeneste som lar deg sjekke kilometerstanden på alle EU-kontrollerte biler.

Dette er et nyttig verktøy du bør benytte deg av. Likevel er tjenesten ingen garanti mot at du blir lurt, og hvis bilen er yngre enn 4 år, er den ikke EU-kontrollert. Følgelig er den heller ikke registrert i vegvesenets base.

Sjekk serviceheftet

Du kan få et inntrykk av kjørelengden ved å se på lakk, interiør og karosseri. Er slitasjen forenlig med oppgitt kjørelengde?

En sikrere kilde til informasjon finner du i bilens servicehistorikk, som også inneholder data om kjørelengde. Ved å sammenligne disse med selgers opplysninger, har du et godt grunnlag for å avsløre eventuell svindel.

Noen verksteder og forhandlere oppbevarer data om utført service elektronisk. Ellers er det bilens servicehefte som gjelder.

Prøvekjøre bil? Her er NAFs sjekkliste

Bilens verdipapir

Audun Bergerud i NAF
Audun Bergerud

– Serviceheftet er bilens verdipapir. I tillegg til viktig informasjon om kjørelengde, får du her et bilde av bilens tilstand og hvordan tidligere eier eller eiere har behandlet den. Heftet inneholder opplysninger om utført service og eventuelle reparasjoner, sier Audun Bergerud i NAF.

– Serviceheftet er spesielt viktig når du vurderer en nyere bil som koster noen kroner. Når en bil bikker 10 år, synker både prisen og kravene vi stiller til teknisk stand. Likevel vil dokumentert vedlikehold øke sjansen for at du kjøper en trygg bil som er i god stand, sier han.

Hvis selgeren legger frem et servicehefte som ikke ser originalt ut, eller som inneholder datoer som ikke er forenlig med bilens alder, bør du se deg om etter et annet kjøpsobjekt – med mindre det er ting ved bilen som gjør deg villig til å gjennomføre handelen uansett.

Audun Bergerud i NAF
Audun Bergerud

Veileder på nett

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe bil. NAFs veileder, NAF Trygt eierskifte, loser deg gjennom prosessen steg for steg. Tjenesten gir gode råd om bruktbilkjøp – enten du vil vite hvordan du søker hjelp hos fagfolk eller du vil gjøre mest mulig på egen hånd.

Husk kontrakt

Det er uansett et godt råd å få bilen undersøkt på et nøytralt verksted før du signerer kjøpekontrakten - for kontrakt må du ha. Den dokumenterer det som er avtalt i forbindelse med kjøpet. Slik unngår du at det blir ord mot ord i en eventuell tvist senere.

7 tips når du kjøper bruktbil

1) Finn bilen som passer deg

2) Be om tilstandsrapport

3) Sjekk at bilen ikke har noen heftelser

4) Velg et gunstig finansieringsalternativ

5) Sørg for å skrive en kjøpekontrakt

6) Forsikre deg om at selger omregistrerer bilen

7) Velg riktig forsikring

Tips for brukt elbil

Thomas Ødegård i Exelbil
Thomas Ødegård

De siste årene har det vokst frem et bruktmarked for elbiler.

– Stadig flere ser nytten av elbil, uten at de må ha en stor og ny en med 500 kilometer i rekkevidde, sier i Thomas Ødegård i Exelbil. Firmaet har spesialisert seg på salg av brukte elbiler.

Ifølge Ødegård er det batterikapasiteten folk lurer mest på. Han opplyser at all erfaring nå tilsier at batteriene vil vare lenger enn bilen. 

– Likevel er det sånn av alle batterier taper kapasitet over tid. Hvor mye varierer fra bil til bil. Du kan lett få kontrollert batteriet ditt hos forhandleren eller på et bilverksted, sier brukt-elbilselgeren.

Ødegård påpeker at alle bilprodusentene gir åtte års garanti på batteriet og fem på bilen. Han mener det forteller en god del om hvor trygge de føler seg med tanke på kapasiteten.

Magnus Groseth i K-bil selger alle typer bruktbiler. Han er også opptatt av garantien på elbiler. Det begrunner han med at kostnadene fort blir store hvis det oppstår feil, spesielt i motorrommet.

– Bensin- og dieselbiler – selv moderne utgaver – er enklere å reparere. Dessuten er delemarkedet for fossilbiler større og rimeligere. Jeg hadde aldri i verden kjøpt en elbil uten garanti, slår han fast.

Thomas Ødegård i Exelbil
Thomas Ødegård

Sist oppdatert: