Mann sjekker bil ved å se gjennom bilvinduet

Slik gjør du et trygt bruktbilkjøp

Bruktbilkjøp er risikosport. Disse rådene som øker sjansene for en trygg handel.

Audun Bergerud i NAF
Audun Bergerud

Er du blant dem som er akkurat så bilkyndig at du greier å kontrollere om et kjøretøy har hjul, ratt og motor? Det er i snaueste laget når du skal bevege deg ut i bruktbilmarkedet, hvor et godt tilbud kan vise seg å være svært dårlig.

De fleste bilhandler går smertefritt. Likevel er det mange som ender med konflikt. Hvert år behandler Forbrukertilsynet over 2 000 tvister, mens Forbrukerrådet får over 5 000 henvendelser om kjøp og salg av bil. Disse tallene overlapper noe, men vi kan trygt si at det ofte oppstår uenighet mellom kjøper og selger.

For eksempel opplever mange bilkjøpere at selger har tuklet med kilometerstanden, ifølge NAF og andre aktører. Dette er en grunn til at Statens vegvesen har en tjeneste som lar deg sjekke kilometerstanden på alle EU-kontrollerte biler.

– Dette er et nyttig verktøy du bør benytte deg av. Likevel er tjenesten ingen garanti mot at du blir lurt, og hvis bilen er yngre enn fire år, er den ikke EU-kontrollert. Følgelig er den heller ikke registrert i vegvesenets base, sier teknisk konsulent Audun Bergerud i NAF.

Audun Bergerud i NAF
Audun Bergerud

Sjekk serviceheftet

Du kan få et inntrykk av kjørelengden ved å se på lakk, interiør og karosseri. Er slitasjen forenlig med oppgitt kjørelengde?

– En sikrere kilde til informasjon finner du i bilens servicehistorikk, som også inneholder data om kjørelengde. Ved å sammenligne disse med selgers opplysninger, har du et godt grunnlag for å avsløre eventuell svindel, sier Bergerud.

Mange verksteder og forhandlere oppbevarer data om utført service elektronisk. Ellers er det bilens servicehefte som gjelder.

Bilens verdipapir

Serviceheftet er bilens verdipapir. I tillegg til viktig informasjon om kjørelengde, får du her et bilde av bilens tilstand og hvordan tidligere eier eller eiere har behandlet den. Heftet inneholder opplysninger om utført service og eventuelle reparasjoner.

– Serviceheftet er spesielt viktig når du vurderer en nyere bil som koster noen kroner. Når en bil bikker 10 år, synker både prisen og kravene vi stiller til teknisk stand. Likevel vil dokumentert vedlikehold øke sjansen for at du kjøper en trygg bil som er i god stand, sier Bergerud.

Hvis selgeren legger frem et servicehefte som ikke ser originalt ut, eller som inneholder datoer som ikke er forenlig med bilens alder, bør du se deg om etter et annet kjøpsobjekt – med mindre det er ting ved bilen som gjør deg villig til å gjennomføre handelen uansett.

Veileder på nett

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe bil. NAFs veileder, NAF Trygt eierskifte, loser deg gjennom prosessen steg for steg. Tjenesten gir gode råd om bruktbilkjøp – enten du vil vite hvordan du søker hjelp hos fagfolk eller du vil gjøre mest mulig på egen hånd.

Husk kontrakt

Det er uansett et godt råd å få bilen undersøkt på et nøytralt verksted før du signerer kjøpekontrakten - for kontrakt må du ha. 

– Den dokumenterer det som er avtalt i forbindelse med kjøpet. Slik unngår du at det blir ord mot ord i en eventuell tvist senere, forklarer Bergerud.

1. januar 2024 ble forbrukerkjøpsloven endret slik at det blir lettere å nå frem med krav ved kjøp fra forhandler. Som forbruker har du blant annet fått utvidet klagefrist, og en forhandler kan ikke selge en bil «som den er».

Syv tips når du kjøper bruktbil

1) Finn bilen som passer deg

2) Be om tilstandsrapport

3) Sjekk at bilen ikke har noen heftelser

4) Velg et gunstig finansieringsalternativ

5) Sørg for å skrive en kjøpekontrakt

6) Forsikre deg om at selger omregistrerer bilen

7) Velg riktig forsikring

Sist oppdatert: