Elin Schjelderup i Gjensidige

Når livet raser: Selvledelse og kollegastøtte er avgjørende

Bedrifter som erkjenner at sorg, livskriser og utmattelse er en naturlig del av livet, er tryggere og mer bærekraftige. Gjensidige har utviklet kurs om psykososial støtte.

– Det er viktig å bygge robusthet i organisasjonen og blant ansatte, gjennom bevisstgjøring, støttende fellesskap og klare rutiner for håndtering av livets uunngåelige utfordringer, sier Elin Schjelderup i Gjensidige, før hun fortsetter.

– Vi er bare mennesker, og alle bærer på noe. Et inkluderende arbeidsmiljø, der vi tar vare på både oss selv og hverandre, er noe av det viktigste vi kan investere i – både som mennesker og som virksomheter, sier hun. 

Så behov for psykososial støtte i høytpresterende miljøer

Portrett av Knut A. Grundvig, Produktsjef i Gjensidige Forsikring
Produktsjef Knut A. Grundvig i Gjensidige så et behov ute i arbeidslivet.

Knut A. Grundvig, Produktsjef Boligselgerforsikring i Gjensidige, ønsket at ansatte skulle ta bedre vare på egen psykisk helse og samtidig være rustet til å møte sårbare kunder på en god måte. 

– Jeg ville lage et etterutdanningskurs for Eiendomsmeglere som gir økt kunnskap på det som omfatter eiendomsmeglers profesjonsansvar, sier Grundvig.

Grundvig kjenner bransjen fra innsiden etter flere år som eiendomsmegler. Rollen er preget av høyt arbeidspress, forventninger om konstant tilgjengelighet og et krav om å alltid opptre profesjonelt og vennlig, uansett hvordan man har det på innsiden.

Mange har krevende kundemøter, og det er ikke uvanlig å stå midt i saker som involverer dødsfall, vold, tvangssalg eller i noen tilfeller, drap. De møter på kjøpere og selgere i akutt krise, preget av sjokk, sorg eller traumer. Det er ikke nødvendigvis noen leder eller kollega som vil fange opp at en sliter med å takle alt.

– Dette er høyprestasjonsroller der image og fasade ofte er særdeles viktig. For de fleste er veien til suksess lang. De vil kunne oppleve nedturer og inntrykk som i ytterste konsekvens gir psykiske lidelser. Da er det umåtelig viktig, både for seg selv og de en treffer, å ha verktøy som kan hjelpe i slike situasjoner, sier Grundvig.

Portrett av Knut A. Grundvig, Produktsjef i Gjensidige Forsikring
Produktsjef Knut A. Grundvig i Gjensidige så et behov ute i arbeidslivet.

Hentet inn tverrfaglig kompetanse

For å forsterke kurset med erfaringsbasert innsikt, hentet Knut inn kollega Elin Schjelderup. I tillegg til løpende analysearbeid har hun dyp innsikt og personlig erfaring med hvordan livskriser og traumer kan påvirke både hverdag og arbeidsevne. Psykososial støtte på jobb under livskriser og hvordan få sykmeldte raskere tilbake er noe hun har gitt råd om også tidligere.

I det nye kurset bidrar hun med praktiske råd og kunnskap om hvordan selvledelse i krevende livssituasjoner og et støttende arbeidsnettverk kan være forskjellen på arbeidsuførhet og 100 prosent funksjon med god trivsel.

Kurset er godkjent av Finanstilsynet, og gir faglig påfyll, rom for refleksjon, erkjennelse og nye verktøy i møte med andre og seg selv. 

Bak Google-søkene er virkelige liv – og medarbeidere i sårbare livssituasjoner

Portrett av Elin Schjelderup, Fagsjef i Gjensidige Forsikring
Fagsjef Elin Schjelderup i Gjensidige gir analyser og skadeforebyggende råd.

Ifølge NAV har sykefravær knyttet til psykiske lidelser økt kraftig de siste årene, og i 2024 utgjorde det 25,1 prosent av alle sykefraværsdagsverk.

Totalt gikk over 40 millioner dager tapt. Én million mer enn året før, og det er de unge som rammes hardest. 

– Google-søk og søkevolum gir et speilbilde av samfunnets mentale tilstand, sier Schjelderup.

Hun jobber med analyse og skadeforbyggende råd i Gjensidige, og mener søkemønstrene sier noe om hverdagen som mange ansatte strever med, parallelt med arbeidspress. Ofte i det stille, bak fasaden. 

Google-søk rundt samlivsbrudd, dødsfall, utbrenthet, angst og depresjon er ikke bare statistikk – det er søkeord som tastes inn tusenvis av ganger månedlig. 

– Når jeg ser søkevolumene rundt alvorlige temaer som selvmordstanker, voldsopplevelser, traumer og økonomisk ruin, forteller det historier om svært pressede mennesker. Dette reflekterer en virkelighet som må tas på alvor på norske arbeidsplasser, sier Schjelderup. 

Portrett av Elin Schjelderup, Fagsjef i Gjensidige Forsikring
Fagsjef Elin Schjelderup i Gjensidige gir analyser og skadeforebyggende råd.

Når du selv står i stormen: Elins råd for selvledelse

  • Vær åpen med noen – familie, venner eller arbeidsplass. Det gir ofte lettelse.
     

  • Søk profesjonell lege- og psykologhjelp. Forsikring gir hjelp innen 10 dager.
     

  • Få noe sol og frisk luft, minst en gang daglig. Om så bare en kort tur.
     

  • Forsøk å trene. drikke godt med vann og spise jevnt og sunt.
     

  • Kjæledyr senker stress, gir mye glede og nærhet. Forskning bekrefter dette.
     

  • Tenk nøye over hva du er takknemlig for – hver dag. Det gir viktig perspektiv.
     

  • List opp stort og smått som gir deg glede. Gjør minst tre av dem hver dag.
     

  • Forsøk å sette deg noen mål, små eller store. Det gir noe annet å tenke på.

 

Når det stormer som verst kan det være vanskelig å se lys i tunnelen. Men unngå å holde alt for deg selv mens du insisterer på å prestere på topp. Arbeidsnarkomani er også en fluktstrategi. Vær spesielt forsiktig med bruk av alkohol eller andre rusmidler. Når livet raser, er det vanlig å forsøke å skjerme både seg selv og omgivelsene. Elin beskriver hvordan selvisolasjon og intens grubling bare forsterket følelsen av håpløshet.

Jeg ble totalt nedkjørt av alt, sier hun. Da jeg åpnet meg for rette mennesker og instanser, fikk jeg etter hvert støtten og varmen som gradvis fikk meg på bena igjen. Disse menneskene utgjorde en enorm forskjell!

Kurset traff en nerve

Portrett av Kristine Langfjell, Eiendomsmegler i REDE Eiendomsmegling
Eiendomsmegler Kristine Langfjell i REDE Eiendomsmegling arrangerte kurs etter ønske fra NEF-medlemmene.

Eiendomsmegler MNEF Kristine Langfjell fra REDE Eiendomsmegling, forteller at psykisk helse og selvledelse var blant kurstemaene med størst etterspørsel blant medlemmene i Norges Eiendomsmeglerforbunds lokalavdeling i Nord-Norge. 

Psykisk helse i arbeidslivet må løftes enda mer, det bidro kurset til på en strålende måte, sier Langfjell.

 

Portrett av Kristine Langfjell, Eiendomsmegler i REDE Eiendomsmegling
Eiendomsmegler Kristine Langfjell i REDE Eiendomsmegling arrangerte kurs etter ønske fra NEF-medlemmene.

Våg å bry deg. Det kan være avgjørende

Elins råd for hva som kan hjelpe for medarbeidere som viser endret normaladferd er å være direkte. Still åpne spørsmål om det du observerer.

– Det trenger ikke være komplisert. Du kan for eksempel si; Jeg har lagt merke til at du aldri spiser lunsj med oss mer, og at du virker å ikke være helt deg selv for tiden. Er det noe som er litt vanskelig om dagen? Jeg har tid til en prat hvis du ønsker det, anbefaler Schjelderup før hun legger til noen punkter.

  • Tål stille pauser og ikke press frem noe svar der og da.
  • Opptre rolig og beroligende. Det at du har tatt kontakt viser at du bryr deg. Det kan gjøre det lettere å ta den samtalen senere, om ikke nå.
  • Lytt og hjelp til med å finne praktiske løsninger og støtte om det er behov. 

Undersøk og informer også om virksomhetens forsikringsdekninger. Det er nettopp i slike situasjoner de virkelig kan få gitt sin verdi! 

Støttetiltak for den ansatte og virksomheten

Gjensidige tilbyr flere forsikringer og tjenester som kan støtte både arbeidsgiver og ansatte ved psykiske helseutfordringer. 

  • Behandlingsforsikring gir rask tilgang til spesialisthelsetjenester 

  • Online mental helsehjelp gir lavterskel tilgang til psykolog 

  • Online videolege tilbyr rask helsehjelp, også ved psykiske plager 

  • Tilbake på jobb-programmet støtter ansatte trygt tilbake etter fravær 

Tjenesten Tilbake på jobb er inkludert for bedrifter som har enten personalforsikring, uførepensjon eller pensjonssparing på over to prosent i Gjensidige.

Den skal gjøre det enklere for den som strever å få hjelp til å komme raskere tilbake i jobb. Det tilbys to samtaler med jobbveileder, fysioterapeut og/eller psykolog, avhengig av hva som er mest relevant. I tillegg anbefales også en inkludert trepartsamtale med jobbveileder, den ansatte og leder for å enes om en plan for å komme tilbake på jobb. Tilrettelegging er da et viktig tema.

Alt skjer i samråd med den ansatte, som også kan få videre oppfølging dersom det er ønsket.

Gode interne rutiner og prosesser er avgjørende

Teori er en ting, men det viktigste er å omgjøre kunnskapen til skadeforebyggende tiltak på arbeidsplassen. Tenk etter: Hva kan du gjøre allerede i dag – for å bedre ivareteta deg selv og medarbeidere som står midt i en krevende livssituasjon?

Alt starter med å se mennesket bak fasaden.