Mann i førerhus med vinduet rullet ned.

Førerhuset beskytter ikke nok mot solen

Har du kjent solen brenne, spesielt på venstre kinn og arm? – Yrkessjåfører er utsatt for skader i huden. Det kan føre til hudkreft, sier hudlege.

Lege Mohammad Rizvi
Mohammad Rizvi

Som sjåfør er du vant til å ha vikeplikt fra høyre. Her får du en ny huskeregel: Når du sitter bak rattet, har du smøreplikt på venstre!

– He he. Ja, det kan vi gjerne si – hvis det hjelper flere yrkessjåfører å beskytte seg. Jeg vil legge til at det er viktig å bruke solkrem på både venstre og høyre side – selv om du sannsynligvis kjenner solen best på venstre side av kroppen, sier Mohammad Rizvi. Han er overlege på hudavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet og daglig leder i den digitale hudlegetjenesten Askin.

I 2022 var det bare New Zealand som hadde flere dødsfall på grunn av føflekkreft enn Norge. Rizvi konstaterer at yrkessjåfører er utsatt.

– De tilbringer mange timer i førerhuset, som gir mindre beskyttelse enn man kanskje tror. I tillegg er det flest menn i dette yrket. Menn er generelt mindre flinke til å beskytte seg enn kvinner. Hudkreft får som regel utvikle seg lenger hos menn før den blir oppdaget, sier han.

Lege Mohammad Rizvi
Mohammad Rizvi

Sjåfører bør bruke solkrem på armer og ansikt

Det er to typer solstråler som når frem til jorden: UVA og UVB. (Den tredje, UVC, blir stanset av ozonlaget). UVA-strålene trenger dypt inn i huden. Der kan de forårsake celleforandringer som kan føre til aldring av huden, mørke flekker (pigmentforandringer) og – på sikt – hud-/føflekkreft.

UVB-strålene tas opp i det øverste hudlaget. Det er disse strålene som gjør deg brun – men også solbrent og mer utsatt for hudkreft.

– En huskeregel er at A står for aldring og B for brenning. Men både UVA- og UVB-stråler kan altså forårsake hudkreft, sier Rizvi. Han legger til at UVB-strålene har kort bølgelengde, og derfor blir de i stor grad bremset av bilruten. Men du bør likevel beskytte deg.

– Start arbeidsdagen med å smøre armene og ansiktet. Du bør bruke minst solfaktor 30, men det er ingenting i veien for å bruke solfaktor 50. Vil du gjerne bli brun, skal du vite at solfaktor 50 slipper gjennom nok stråler til at du får farge på en måte som er skånsom mot huden, sier Rizvi med et smil.

Menn må huske å smøre hodebunnen

Både venstre og høyre side av kroppen trenger beskyttelse, gjentar hudlegen.

– Husk håndbakene, som er utsatt hele dagen. I ansiktet er det lett å glemme nesetippen og ørene. Og er du tynn i håret, er det viktig å smøre pannen eller issen. Det er faktisk vanlig at hudkreft hos menn blir avdekket i hodebunnen. Vi anbefaler skyggelue eller et annet hodeplagg med brem, i hvert fall når du går ut av bilen, sier Rizvi.

Han mener du bør smøre deg på nytt etter hver pause når solstrålingen er sterk. En huskeregel kan være å smøre seg hvis UV-indeksen er over 3.

Forsikringen kan hjelpe ved hudkreft

Ellen Nordhagen
Ellen Nordhagen i Gjensidige

– Det er viktig å passe på huden hele året, men særlig om sommeren – når solen er sterk. Det forebygger skader og beskytter mot stråling som kan føre til hudkreft, sier senior produktutvikler Ellen Nordhagen i Gjensidige.

Hun anbefaler å følge Kreftforeningens råd om hva du bør passe på – og hvilke forandringer i huden du bør være oppmerksom på med tanke på kreft.

– Hvis du eller andre ser forandringer i huden din, er det viktig å ta dette på alvor og oppsøke lege. Slik kan du få en utredning og eventuelt starte behandling raskt. Dersom det viser seg å være hudkreft, kan flere av Gjensidiges forsikringer være aktuelle, for eksempel behandlingsforsikring, dekningen Alvorlig sykdom og uføreforsikring. Arbeidsgivere bør informere de ansatte om hva de kan få dekket gjennom jobben, sier Nordhagen.

Ellen Nordhagen
Ellen Nordhagen i Gjensidige

Sist oppdatert: