Hjerte-lunge-redning på dukke.

Når tok du førstehjelpskurs sist?

I fjor fikk 4622 mennesker fikk hjertestans utenfor sykehus i Norge. På Verdens hjerte- og lungeredningsdag lanseres et nytt digitalt førstehjelpskurs, som er helt gratis.

Gjensidigestiftelsens administrerende direktør Ingrid Lorange.
Ingrid Lorange. Foto: Lars Erik Mørk, Gjensidigestiftelsen

Kurset er utviklet av Lærdal Medical og Gjensidigestiftelsen for førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv» og blir tilgjengelig 16. oktober.

– HLR på 123 er et mobilbasert førstehjelpskurs, og er et ledd i å styrke befolkningens evne til å handle raskt og riktig når noen rammes av akutt, livstruende sykdom, sier administrerende direktør Ingrid Lorange i Gjensidigestiftelsen.

Gjensidigestiftelsens administrerende direktør Ingrid Lorange.
Ingrid Lorange. Foto: Lars Erik Mørk, Gjensidigestiftelsen

Ferdig på et kvarter

Kurset er godkjent av landets fremste miljøer innen akuttmedisin og tilpasset hele befolkningen. Laster du det ned, får du prøvd deg på praktiske øvelser og mottar viktig informasjon knyttet til livreddende førstehjelp.

Conrad Bjørshol, overlege og fagrådsleder for "Sammen redder vi liv".
Conrad Bjørshol. Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger SUS

– Det nye, mobilbaserte førstehjelpskurset er et lavterskeltilbud til hele befolkningen som bare tar 15 minutter å gjennomføre. Men det er tilstrekkelig til å gi deg kunnskapen du trenger for å redde et liv. For alle kan redde et liv – man behøver ikke være ekspert for å gjøre det, sier Conrad Bjørshol, overlege ved Stavanger universitetssykehus og fagrådsleder for «Sammen redder vi liv».

Han legger til:

– Derfor håper vi det digitale kurset bidrar til at vi sammen kan redde enda flere liv.

Her kan du laste ned gratiskurset

Conrad Bjørshol, overlege og fagrådsleder for "Sammen redder vi liv".
Conrad Bjørshol. Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger SUS

Så ofte bør du friske på kunnskapene

Livreddende førstehjelp er kunnskap man håper å aldri få bruk for, men helt avgjørende hvis man først står i en situasjon der noen trenger hjelp for å overleve. Undersøkelser Norstat har utført for «Sammen redder vi liv» viser at:

 • 4 av 10 mener de selv ikke ville ytt førstehjelp på en korrekt måte ved hjertestans
 • 3 av 4 ville ikke tatt i bruk hjertestarter selv om det fantes i umiddelbar nærhet
 • 8 av 10 bryter hovedregelen om å ringe 113 som det aller første man gjør når noen er bevisstløse

Daglig leder Thomas Berg Green i Norsk Førstehjelpsråd viser til en annen Norstat-undersøkelse som viser at 80 prosent av de spurte hadde gjennomført et førstehjelpskurs etter grunn- eller videregående skole. Men, nesten halvparten av de som har gjennomført et kurs, gjorde dette for mer enn fem år siden.

– Vi ønsker at kunnskapen skal bli så tilgjengelig for befolkningen at det blir enkelt å repetere førstehjelpskunnskapene sine. Førstehjelp er noe som bør trenes jevnlig, sier Green.

Dette skal du gjøre ved hjertestans

Han forteller at det er 113-sentralen som i cirka ni av ti henvendelser om hjertestans ber innringer om å starte hjerte-lunge-redning.

– Det kan ergo være vanskelig for folk å fastslå hjertestans, sier Green og viser til hva du skal gjøre hvis ulykken rammer noen rundt deg:

 1. Sjekk om du få kontakt med personen.
 2. Hvis ingen kontakt, ring 113. Har du 113-appen, fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse, vil sentralen se hvor du befinner deg.
 3. Gi fri luftvei ved å bøye hodet bakover, løft haken frem.
 4. Sjekk om personen puster i inntil ti sekunder.
 5. Ved ingen pust: Start hjerte-lunge-redning.
 6. Trykk midt på brystkassen, dypt (cirka fem til seks centimeter). Gjør dette kontinuerlig.
 7. Behersker du førstehjelp, kan du forsøke å gi to innblåsninger til brystet hever seg ved hver 30. kompresjon – altså etter forholdene 30:2.
 8. Jobb kontinuerlig uten opphold til mer hjelp kommer og de er klare til å ta over.

Har man vært i en alvorlig førstehjelpssituasjon, finnes det en nasjonal tjeneste for oppfølging av førstehjelpere. De har landsdekkende nummer 02415. Der kan du få svar på hvordan det har gått med personen og hjelp til å bearbeide inntrykkene.

Sist oppdatert:

Mer om:

HelseMedisin