Dame peker på føflekk på halsen.

Slik kan du sjekke føflekkene dine

Det er viktig å oppdage kreft tidlig. Bruk gjerne ABCDE-regelen når du sjekker føflekker og andre flekker på huden.

Barbara Gonzalez-Vaughn i Melanomforeningen
Barbara Gonzalez-Vaughn

Nordmenn flest elsker sol og varme, og mange kaster klærne så snart sjansen byr seg. Men prisen for den fine fargen kan bli høy. Norge, Australia og New Zealand er på verdenstoppen i antall tilfeller av melanom per innbygger. Melanom, best kjent som føflekkreft, er den mest alvorlige formen for hudkreft.

Se faktaboks om melanom nederst i artikkelen.

– Dette er en pallplassering vi ikke vil ha, sier daglig leder Barbara Gonzalez-Vaughn i Melanomforeningen.

Dessverre går utviklingen i feil retning. Antallet nordmenn som får melanom har økt kraftig de siste tiårene, og dette er er kreftformen som øker mest. Nærmere 3 000 personer fikk diagnosen i 2023, I tillegg fikk cirka like mange hudkreft, viser Kreftregisterets årsrapport.

Barbara Gonzalez-Vaughn i Melanomforeningen
Barbara Gonzalez-Vaughn

Sjekk føflekkene med ABCDE-regelen

Sjekk føflekkene med ABCDE-regelen. Kilde: Melanomforeningen
Lær deg denne huskeregelen Kilde: Melanomforeningen

Melanom kan oppstå flere steder i huden. I veldig mange tilfeller starter det i en føflekk. Derfor bør du sjekke føflekkene dine og andre flekker på huden jevnlig, er rådet fra Melanomforeningen. Men hva skal du se etter?

– Bruk gjerne ABCDE-regelen. Det er en grei huskeregel når du skal vurdere om du bør oppsøke lege, sier Gonzalez-Vaughn.

ABCDE-regelen kommer fra engelsk: Asymmetri (som på norsk), Border (kant), Colour (farge), Diameter (som på norsk) og Evolving (utvikling).

Du skal altså være oppmerksom på føflekker/flekker som

 • har en ujevn form
 • har ujevn kant
 • har ujevn farge
 • er mer enn seks millimeter i diameter
 • har vokst eller endret form eller farge

– Vurder flekkene dine minst et par ganger i året. Det er smart å få noen du kjenner til å se på ryggen og baksiden av lårene, eller be om en sjekk når du er hos legen. Ta gjerne bilde av flekker du vil følge ekstra godt med på. Da er det lettere å se eventuelle endringer fra gang til gang, sier Gonzalez-Vaughn.

Sjekk føflekkene med ABCDE-regelen. Kilde: Melanomforeningen
Lær deg denne huskeregelen Kilde: Melanomforeningen

Flest menn dør av hudkreft

Du tenker kanskje at det er kvinner som er mest opptatt av å sole seg – og derfor er mest utsatt for melanom. Og ja, mange kvinner får diagnosen. Men det er menn som har størst risiko for å dø av sykdommen.

– Mannfolk har blitt mer opptatt av å få farge, men de er jevnt over mindre flinke til å beskytte seg enn kvinner. Dessuten får kreften ofte utvikle seg lenger hos menn før den blir oppdaget. De er jevnt over sjeldnere hos legen enn kvinner, sier Gonzalez-Vaughn.

Den gode nyheten er at prognosen er god hvis kreften blir oppdaget tidlig.

– 97 prosent av kvinnene som får påvist melanom uten spredning lever etter fem år. For menn er overlevenderaten etter fem år 93,5 prosent. Den andelen vil vi øke, sier Melanomforeningens leder.

Barn og unge trenger gode solvaner

Melanomforeningen er opptatt av å informere foreldre, skoler og skolefritidsordninger om melanom. 50 prosent av all soleksponering skjer i barndommen og ungdommen, opplyser Gonzalez-Vaughn.

– Hvis vi er mye utsatt for skadelig stråling fra solen som barn, øker risikoen for melanom senere i livet. Derfor er det viktig at barna lærer gode solvaner – og at voksne er gode forbilder for barn og unge, sier hun.

Vær solsikker

 • Begrens tiden i sterk sol – spesielt mellom klokken 12 og 15
 • Bruk rikelig med solkrem – og gjenta smøringen annenhver time når du er lenge i solen
 • Bruk minst faktor 30 – helst faktor 50 – på hele kroppen. Farge får du uansett, samtidig som du beskytter huden mot overdreven eksponering for UV-stråler.
 • Ikke ta solarium for å beholde fargen om vinteren eller for å ha et grunnlag før sydenferien. Det er kreftfremkallende.

Forsikringen kan hjelpe ved hudkreft

Ellen Nordhagen
Ellen Nordhagen i Gjensidige

Produktutvikler Ellen Nordhagen i Gjensidige skriver under på budskapet om å beskytte kroppen mot skadelig stråling.

– Hvis du eller andre ser forandringer i huden din, er det viktig å ta dette på alvor og oppsøke lege. Slik kan du få en utredning og eventuelt starte behandling raskt, sier hun.

Hvis du får påvist melanom, kan flere av Gjensidiges forsikringer være aktuelle, for eksempel behandlingsforsikring, dekningen Alvorlig sykdom og uføreforsikring.

– Hvis du ikke har disse forsikringene selv, kan du være dekket gjennom jobben. Mange bedrifter har ordninger for de ansatte. Sjekk hva som gjelder på arbeidsplassen din, sier Nordhagen.

Ellen Nordhagen
Ellen Nordhagen i Gjensidige

Fakta om melanom

 • Melanom er en type hudkreft som oppstår i føflekker og andre steder i huden hvor det er celler som produserer fargestoffet melanin
 • Melanom er en ondartet tilstand og den mest alvorlige formen for hudkreft.
 • Melanom skyldes i hovedsak skader i arvestoffet (DNA) etter overeksponering av UVA- og UVB-stråling fra solen (ev. i solarium)
 • Melanom kan i sjeldne tilfeller oppstå andre steder: under neglene, i øyet, i håndflatene, under føttene, i hodebunnen, på kjønnsorganet eller i slimhinner

Sist oppdatert:

Mer om:

HelseMedisin