Mann sitter i campingvogn som er klar til å leies ut.

Lei ut campingvognen eller bobilen trygt

Du kan tjene gode penger på utleie. Men pass på at både doningen og papirene er i orden.

Kåre Johan Røinås i Campr Foto: Marie Rosenborg Moen
Kåre Johan Røinås. Foto: Marie Rosenborg Moen

­– Har du en bobil til en salgsverdi på 500 000 og oppover, kan du i høysesongen leie den ut for mellom 10 000 og 20 000 kroner i uken. En kurant campingvogn kan leies ut for mellom 5 000 og 9 000 kroner, sier daglig leder Kåre Johan Røinås i Campr.

Det er stor interesse for ferieboliger på hjul i Norge. Under pandemien tok det helt av, og selv om mange nå reiser ut av landet på ferie, er det stor interesse for denne ferieformen. I midten av mai 2022 var det rundt 800 bobiler og over 500 campingvogner til leie på Finn.no.

Tallene omfatter vogner og biler som blir leid ut privat, av forhandler og gjennom delingsplattformer som Campr, som Reinås omtaler som campingfolkets Airbnb..

– Det er positivt fordi det lar flere oppleve denne ferieformen. I tillegg bidrar utleie til at færre trenger å kjøpe sin egen bobil eller campingvogn. En slik delingskultur er positivt for miljøet, sier Røinås.

Kåre Johan Røinås i Campr Foto: Marie Rosenborg Moen
Kåre Johan Røinås. Foto: Marie Rosenborg Moen

Campingens svar på Airbnb

De aller fleste private utleieforhold fungerer fint. Men det er viktig å ha alt på stell både før, under og etter et leieforhold.

– Folk som leier gjennom oss, oppgir at de vil bruke så lite tid som mulig på administrasjon. I tillegg synes de at det er trygt å overlate alt rundt kontrakten, betalingen og forsikringen til en profesjonell aktør, sier Røinås.

Råd ved utleie av campingvogn eller bobil:

Annonsen:  

I tillegg til alle fakta om hentested og pris, bør du naturligvis fremheve det positive ved kjøretøyet ditt. Hva er det med vognen/bilen som gjør den attraktiv? Vær raus med antallet bilder.

– Samtidig er det viktig å være ærlig om eventuelle feil og mangler. Det er kjedelig å oppleve at folk snur i døren eller er misfornøyd med leieforholdet, sier Røinås.

Kontrakt:

På nettet finner du mange kontrakter du kan bruke. Eller du kan ha disse som utgangspunkt hvis du heller vil lage din egen avtale.

– Hvis du leier ut gjennom Campr, trenger du ikke en egen kontrakt. Vilkårene i annonsen på campr.no omfatter de problemstillingene som oftest fører til konflikt. Videre bruker vi et eget utleverings- og innleveringsskjema for å sikre at det ikke oppstår misforståelser mellom partene, sier Røinås.

Hvis du ikke leier ut via en delingsplattform, bør kontrakten inneholde disse punktene:

  • Navnet på utleier og leietaker.
  • Pris, leieperiode og eventuelt kjørelengde.
  • Depositum – som ikke bør være lavere enn egenandelen i forsikringen din.
  • Navnet på sjåføren. De fleste forsikringer som dekker utleie krever at sjåføren er over 25 år. Videre har du plikt til å undersøke at leier har lov til å kjøre bilen eller vognen.
  • Spesifiser at bompenger, parkeringsavgifter og lignende skal betales av leietaker. Har dere bombrikke i bilen? Avtal hvordan leietaker skal gjøre opp for seg.
  • Skal bilen leveres tilbake med full tank?
  • Er renhold leietakers ansvar eller inkludert i leien?
  • Hva skjer hvis bilen havarerer? Beskriv leiers og utleiers ansvar og plikter.
  • Er avbestilling tillatt – og til hvilken pris?

Utlevering:

Sett av god tid når leietakeren henter bobilen/vogna. Dette er spesielt viktig hvis kunden har lite erfaring med denne typen kjøretøy og de tekniske installasjonene som gjør turen til en trygg og god opplevelse, påpeker Røinås.

– Vis hvordan vanntanken, tømming av toalettet, varmeapparatet, kjøleskapet, propanapparatet, markisen og andre tekniske installasjoner fungerer. I tillegg må hun eller han få vite hvor førstehjelpsutstyr, brannslokkingsapparat, refleksvest og veihjelp-dokumenter er plassert. Du har ansvaret for at alt dette er i orden, sier han.

Det blir fort mye informasjon. Derfor er det smart å lage et skriv, en liten instruksjonsbok som leietakeren kan støtte seg til på turen. Du kan også lage en liten video som du sender leietakeren på forhånd.

– Dette vil forebygge feil bruk og skader – og spare dere for mange anrop på «hjelpetelefonen», sier Røinås. Han understreker at begge parter må inspisere både inn- og utsiden. Dokumentér feil og skader med tekst og bilder.

Det er ditt ansvar å sjekke at leietaker har førerrett for bobilen eller campingvognen din. I tillegg bør dere gå gjennom sikkerhetsforskriftene i forsikringen.

Se Gjensidiges sjekkliste ved utleie av bobil og campingvogn.

Tilbakelevering og forsikring

Kristine Lund
Kristine Lund i Gjensidige

Når du får tilbake campingvognen eller bobilen, er det tid for en ny runde – både i og rundt kjøretøyet. Har det fått skader som ikke var der fra før?

– Hvis det dreier seg om en skade som dekkes av forsikringen, gir du beskjed til selskapet ditt på vanlig måte, opplyser produktutvikler Kristine Lund i Gjensidige. Hun understreker at du må gi forsikringsselskapet beskjed på forhånd om utleieforholdet.

– Utleie medfører generelt høyere risiko. Derfor må du betale litt mer for forsikringen – som regel mellom 10 og 30 prosent. Den høyeste satsen gjelder ved helårsutleie, sier Lund.

Hvis du glemmer å opplyse om utleievirksomheten, kan du få redusert erstatning. Det gjelder uansett om du leier ut via en delingsplattform eller ordner alt selv.

Kristine Lund
Kristine Lund i Gjensidige

Egen forsikring for utleie gjennom Campr

Når du leier ut gjennom Campr, får du en ekstra forsikring inkludert. Denne utleieforsikringen dekker blant annet tap av avtalte leieinntekter, og du kan få en økonomisk kompensasjon for ekstra kostnader i forbindelse med en skade på campingvognen/bobilen.

– Hvis det oppstår en skade, bruker du din ordinære forsikring til reparasjonen. Deretter dekker utleieforsikringen egenandelen som du må betale. Som utleier bør du sjekke beløpet som utleieforsikringen dekker og ikke velge en høyere egenandel enn dette i den ordinære forsikringen din i Gjensidige, sier Lund.

Sist oppdatert: