Bobil og vakker natur

Gled deg til campingsesongen

Skal du ut på veien med bobil eller campingvogn i sommer? Sjekk tipsene som sikrer en trygg og minneverdig tur.

Anita Hokholt Engh
Anita Hokholt Engh

– Campingferie i bobil, vogn eller telt er en herlig ferieform som gir en frihet du ikke opplever på andre måter. Det er så utrolig mange flotte steder å besøke. I en bobil eller campingvogn har du det beste utgangspunktet for å se Norge på nært hold, sier fagsjef Anita Hokholt Engh i Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC). 

Det blir stadig mer populært å dra på ferie i bobil og campingvogn. Antallet mobile «hjem» doblet seg mellom 2010 og 2020. Under koronapandemien tok interessen ytterligere av. Også i år er det mye som tyder på at mange vil velge campingferie i Norge.

Tall fra Opplysningsrådet for vegtrafikken viser at det i 2022 ble solgt 13.535 nye og brukte bobiler og 22.539 nye og brukte campingvogner. Hittil i 2023 er det solgt 674 nye bobiler og campingvogner og 5 021 brukte bobiler og campingvogner.*

Anita Hokholt Engh
Anita Hokholt Engh

Planlegg godt

Selv om mange reiser til utlandet denne sommeren, vil det være bra trykk på norske landeveier også i år, forventer Hokholt Engh. 

– Mange besøker de kjente attraksjonene. Vær åpen for at også områdene rundt de største parkene og severdighetene har mye å by på. Hvis barna for eksempel vil til Hunderfossen, er det bare å utforske det Gudbrandsdalen kan tilby ellers. Det er ikke rent lite, eksemplifiserer hun.

Der er smart å planlegge turen, mener fagsjefen. Selv om fricamping kan være både praktisk og spennende, er det godt å ha noen sikre holdepunkt på veien.

– Du kan ikke parkere hvor som helst så lenge du vil. Uansett er det viktig å fylle vann, tømme toalettet og ha tilgang til andre fasiliteter innimellom. I likhet med de to foregående årene, blir det nok et høyt trykk på campingplassene også sommeren 2022. Derfor kan det være lurt å reservere plass – i hvert fall for noen netter, sier Hokholt Engh.

Hun tipser om at NBCC og Campingportalen samarbeider om en oversikt over norske campingplasser og fasilitetene de tilbyr.

Ta pauser

Hokholt Engh anbefaler samtidig at du ikke bretter ut hele norgeskartet.

– Du må ikke reise Norge på langs for å få flotte opplevelser. De fleste nordmenn har både kjente og ukjente perler i ganske kort avstand fra der de bor.

Fagsjefens poeng er at du skal slappe av på tur. Det klarer du ikke hvis du er på veien hele tiden. Du trenger rett og slett pauser, spesielt hvis du er fersk campingturist.

→ Bilferie i sommer? Oppdater kilometerstanden her før du reiser, så du ikke risikerer å få mindre utbetalt ved skade.

Slipp frem andre trafikanter

Øyvind Årbogen
Øyvind Årbogen

Er du uerfaren som camper, kan størrelsen på kjøretøyet være en utfordring. Øyvind Årbogen i Norges Trafikkskoleforbund (NTSF) nevner «feller» som større blindsoner, dårligere sikt bakover, mindre mulighet til å kommunisere med andre gjennom aktiv plassering innenfor ditt eget kjørefelt – og noe lengre bremselengde.

– I tillegg endrer kjøreegenskapene seg når motoren skal dra mye vekt. Vær spesielt oppmerksom ved lukevalg på høyfartsveg, fartstilpasning på korte påkjøringsramper og det å opprettholde jevn fart i kupert terreng, sier Årbogen.

Han anbefaler også å følge ekstra godt med bakover og slippe frem trafikk så snart det blir to eller flere som vil forbi. Ikke skap forbikjøring, skap positiv avvikling, er budskapet.

– En bobil eller campingvogn kan fort skape kø, noe som gjerne fører til frustrasjon og stygge forbikjøringer. Derfor er det viktig at du tar hensyn til andre trafikanter, understreker NTSFs mann.

Han understreker at ansvaret, som vi alltid har som trafikanter, nok øker med størrelsen på kjøretøyet.

– Vær bevisst på hva du ferdes i, skaff deg godt handlingsrom og kjør gjerne noe saktere enn hva du tror er lurt. Og ta oftere pauser!

Øyvind Årbogen
Øyvind Årbogen

Øvelse gjør mester

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø i Gjensidige

Rådgiver Jan Fleinsjø i Gjensidige slår fast at «det som er uvant gjør deg ukomfortabel».

– Det beste du kan gjøre er å øve. Finn deg en åpen, lite trafikkert plass, og prøv deg frem, oppfordrer han.

Fleinsjø minner om at bilen må ha ekstra sidespeil når du kjører med campingvogn. Disse bør være montert også når du øver.

– I tillegg er det smart å lære opp passasjerer som hjelpemannskap. Det kommer godt med når du skal manøvrere på campingplasser, bensinstasjoner eller andre steder du opplever som trange. I tillegg bør alle gjøre seg kjent med hvordan diverse utstyr fungerer, ikke minst sikkerhetsutstyr, sier rådgiveren.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø i Gjensidige

Pass på vekten

Et førerkort klasse B, som de fleste av oss har, gir rett til å kjøre en bil med totalvekt på 3 500 kilo. «Totalvekt» betyr vekten av alt du har med deg: bilen, deg selv og passasjerer, bagasjen – og hengeren.

– Grunnen er at vekten påvirker kjøreegenskapene. Og hvis vekten er skjevt fordelt, kan det gi ekstra store utslag, for eksempel ved oppbremsing, sier Øyvind Årbogen.

Blir du hanket inn til kontroll, og vekten viser mer enn de tillatte 3,5 tonnene, får du ganske enkelt ikke kjøre videre. 

– Det er leit hvis du må velge mellom å parkere bilen eller å sette igjen noe eller noen på veien. Det blir sjelden god feriestemning av det, konstaterer Jan Fleinsjø.

Campingvogn og vakker natur
TUNGT LASS: 3500 kilo er vektgrensen i førerkort klasse B.

Pakk smart

Spørsmålet om vekt henger sammen med god planlegging, fremholder Hokholt Engh i NBCC.

– Selv om du har «hjemmet» ditt på hjul, trenger du ikke å ta med alt det du omgir deg med til daglig. Pakk lett. Det er heller ikke nødvendig å alltid ha full vanntank. Fyll på så mye du trenger frem til neste stopp.

Videre gjelder det å pakke smart. Plasser gjenstander langt ned og bruk tilgjengelige oppbevaringsrom. Husk dessuten at bobiler og vogner er følsomme for humper og svinger, er Hokholt Enghs råd.

– Mange ønsker å kjøre litt stil med ordentlig servise og dekketøy, men ender opp med å finne det knust i bunnen av et skap. Det vet jeg alt om, for å si det sånn. Men det er sånt man lærer av, sier hun med et smil.

Jan Fleinsjø forteller at slike skader dekkes av løsøreforsikringen i bilens kaskoforsikring. Vilkåret er at du må ha vært uheldig, ikke bare at du er en uforsvarlig pakker.

– Forsikringen forøvrig følger bobilen – enten du leier den privat eller av et firma. Som alltid ellers er det veldig viktig at du kjører på en forsvarlig måte, påpeker han og legger til at reiseforsikringen gjelder som vanlig når du er på campingferie.

For øvrig dekker en såkalt toppforsikring, som Gjensidiges Campingvogn Pluss og Bobil Pluss, de aller fleste uforutsette skader og hendelser som kan oppstå. 

– Du får blant annet veihjelp og feriegaranti. Forsikringen dekker også skader på motor, girkasse og tilhørende elektronikk. I tillegg dekker vi fuktskader på bobil eller campingvogn i opptil 15 år etter at den ble kjøpt som ny. Dette forutsetter en årlig fukttest utført av forhandler eller verksted, sier Fleinsjø. 

Ekspertenes ekstratips

  1. Leier du bobilen, så husk at den er ditt ansvar fra du overtar den til du gir den fra deg. Les nøye gjennom utleievilkårene. Husk også å vaske bilen, tømme toalettet og fylle tanken før du leverer den tilbake.
  2. Husk at med campingvogn er det i utgangspunktet ikke tillatt å kjøre fortere enn 80 kilometer i timen. Vogner som skal trekkes lovlig i hastigheter over dette, må gjennom en teknisk godkjenning hos Statens vegvesen først.
  3. Før var det antall sengeplasser i bobilen som var avgjørende for hvor mange mennesker du kunne ha med i bilen – ikke antall seter. Dette er endret. Slik går du frem for å omregistrere bobilen.

Opplysningene om omsetning av campingvogner og bobiler er hentet og gjengitt med samtykke fra Opplysningsrådet for veitrafikken AS.  Opplysningene er sist oppdatert 18. april 2023.

Sist oppdatert: