Levende lys. Spisebord. Serviett. Brannfare.

Levende lys: – På høyde med innendørs røyking

De er stemningsskapende, men kan gi forurenset luft og helseplager – i tillegg til å utgjøre brannfare.

Levende lys avgir sot, forbrente partikler og forbrenningsgasser. Når de blåses ut, ryker det fra veken og røyk brer seg i rommet. Røyken inneholder partikler som bidrar til å forurense luften, og som kan sjenere luftveier og slimhinner, informerer Kent Hart. Han er fagsjef i kjemi og biologi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

– Ifølge Folkehelseinstituttet kan fyring av mange levende lys innendørs gi et kortvarig bidrag som er på høyde med innendørs røyking, advarer Hart.

Slik unngår du den verste «sotingen»

Tiden hvor bruk av levende lys er på sitt høyeste sammenfaller med årstiden der mange opplever utfordringer knyttet til utendørs luftkvalitet, minner fagsjefen.

– Tenner du stearinlys inne, vil dette bidraget komme i tillegg til det som nærmest uunngåelig kommer inn i boligen fra forurenset uteluft.

Han påpeker at du kan unngå mye av røykdannelsen ved å benytte en lyseslukker eller «knipe» veken med fingrene. NAAF oppfordrer til bruk av helsevennlige alternativer, som batteridrevne lys og lyslenker.

Høyt forbruk blant nordmenn

Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige. Foto: Sverre Christian Jarild
Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Det anslås at vi brenner mer enn 24 000 tonn levende lys i året. I desember og november 2021 forårsaket bruk av åpen ild 100 branner i private boliger, til kostnader på nesten 16 millioner, viser tall fra Finans Norge. Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige opplevde i sin ungdom å måtte slukke en brann på kjøkkenbord, på grunn av et glemt stearinlys.

– Da det ikke var brannvarsler på kjøkkenet var det lyden av glass som knuste som gjorde at vi oppdaget brannen, forteller han.

Rådgiveren anbefaler å slukke stearinlys hvis man skal forlate rommet for lengre tid enn et kort toalettbesøk. Han forteller at de eksempelvis har mottatt skader etter branntilløp fra folk som bare hadde vært ute et kvarter for å se på fyrverkeri på nyttårsaften.

– Vær bevisst på plassering av stearinlysene, for eksempel godt unna «krimskrams» som kan antennes, sier Olsen.

Tømrer og rådgiver Simon Olsen i Gjensidige. Foto: Sverre Christian Jarild
Simon Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Dette gjør du hvis stearinlysene starter en brann:

1. Hvis uhellet først er ute gjelder det å få slukket brannen snarest mulig. Ser du at omfanget er for stort, må du evakuere bygningen og tilkalle brannvesenet umiddelbart – da teller sekundene.

2. Om brannen er slukket bør man lukke dører inn til rommet, for deretter å åpne vinduer og eventuelle ytterdører i rommet. Gjør man det i omvendt rekkefølge kan røyken bli blåst videre inn i huset. Vær oppmerksom på at du ikke skal oppholde deg i et rom med røyk.

3. I tillegg til at røyken kan være svært helseskadelig, og du følgelig alltid må sette personsikkerhet først, kan røyken fra en liten brann på et bord også gi materielle skader andre steder i boligen. Selv røyk og sot som nærmest er usynlig trenger seg inn i «kriker og kroker» og forårsaker lukt.

4. Det er viktig at man ikke starter nedvaskingen selv, da dette ofte krever spesialkompetanse. Dette er spesielt viktig hvis man slukker med pulverapparat. Gjensidige bruker egne firmaer som har spesialisert seg på skader etter brann og sot. Kontakt Gjensidige for å få bistand.

Les mer om bolig- og innboforsikring

Sist oppdatert: