Simon Olsen

Her kommer innbruddstyven inn

Innbruddstyver utnytter boligens svake punkter på jakt etter verdisaker. Men du kan gjøre jobben mye vanskeligere for dem.

I 2016 ble i underkant 3 000 av Gjensidiges kunder utsatt for av tyveri fra boligen sin. Ved å legge selskapets markedsandel til grunn, er det rimelig å anta at antallet innbrudd i norske hjem er firesifret. Og ut fra Gjensidiges statistikk og anmeldte forhold, kommer det også frem en del om hvordan innbruddstyvene tenker.

Tyven velger bakdøren

Tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon Andre Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon Andre Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

– Statistikken viser at verandadører og andre «nummer to»-innganger er tyvenes favoritt. Slike dører ligger oftest mer i skjul enn hovedinngangen og er som regel betydelig enklere å bryte opp, sier tømrer og rådgiver Simon Andre Olsen i Gjensidige.

I tillegg er og blir vinduer et svakt punkt. Olsen minner om «borebanden», som boret seg inn i rammen og «løftet» opp håndtaket som styrer låsen. Men mest vanlig er vinduskarmer som er brutt opp med brekkjern.

– Det hender sjeldnere at tyver tar seg inn ved å knuse glasset i et vindu eller en dør. De foretrekker andre måter å komme seg inn på enn gjennom knust glass, sier Olsen.

Tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon Andre Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon Andre Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Slik tar tyvene seg inn:

  1. Annen dør (verandadører o.l.) – 33 %
  2. Hoveddør – 28 %
  3. Vinduer – 21 %
  4. Annet (bygningsskall m.m.) – 18 %

Vet hva de vil ha

Vinningskriminelle, i hvert fall de mest profesjonelle, vet godt hva de vil ha og hvor de skal lete. Edelt metall og penger troner øverst på «utbyttetoppen», etterfulgt av mobiltelefoner og andre elektroniske dingser.

– I tillegg til gull, sølv, kontanter og elektronisk utstyr, går tyvene etter dyre klær, sportsutstyr og kostbart verktøy. Heldigvis er det få våpentyverier, men det finnes eksempler på at våpenskap er blitt kastet ut fra andre etasje i forsøk på å åpne dem, opplyser Olsen.

Raskt inn og ut på høylys dag

En del opplever at kriminelle tar seg inn i boligen mens det er folk hjemme. Tidligere var det ikke uvanlig at tyver tok seg inn på natten mens man lå og sov. Nå viser statistikken vår at tyver også går inn går tar seg inn via en ulåst dør eller et vindu på dagtid. Mens folk er hjemme, rekker de kriminelle å rappe med seg små og lett omsettelige, verdifulle gjenstander, sier Olsen. Han trekker frem seks tips som kan stoppe innbruddstyven.

1. Sikre boligens svake punkter

Sørg for at dører og vinduer har lås av god kvalitet (FG-godkjent). Sikringsbeslag reduserer risikoen ytterligere.

– Tyver kan bruke brekkjern for å bøye dørkarmen ut slik at låsepinnen vippes ut av sporet. Det kan du forhindre ved å ta av dørlisten på innsiden og sette en trekloss inn mellom dørkarmen og stenderverket i høyde med låsen, tipser Olsen.

Enkelte moderne dører har skruer/bolter som tjener samme formål hvis de skrus ut til stenderen. For øvrig bør verandadøren ha lås med løs nøkkel. Hvis du fjerner den når du reiser bort, vil ikke tyven kunne bruke døren til å stikke av med tingene dine.

2. Lås dører og lukk vinduer

En selvfølge når du ikke er hjemme, men du bør vurdere å låse også når det er folk i huset.

– Det er forståelig at mange synes det er trist at de skal måtte låse seg inne på dagtid. Men det er et effektivt tiltak mot ubudne gjester. Husk også at huset er utsatt hvis dørene står ulåst mens du for eksempel er ute i hagen på den andre siden av huset, advarer Olsen.

3. Få det til å se ut som om du er hjemme

Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se bebodd ut. La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.

– En full postkasse og en tom søppeldunk er tegn på at du ikke er hjemme. Be en nabo eller bekjent om å ta inn posten. Du kan også få oppbevart eller ettersendt post , sier Olsen.
Et elektronisk tidsur eller smartkontakt for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. Det er også viktig å ha nok utelys.

4. Pass på verdisakene

Ikke la verdisaker ligge og slenge synlig fra vinduet. Oppbevar dem på et sted det er usannsynlig at tyven vil lete, og helst bak lås og slå.

– Vi anbefaler deg å merke, fotografere og lage en liste over verdisaker. På den måten blir det enklere å spore tyvegods tilbake til deg, og i tillegg vil en oversikt forenkle et eventuelt forsikringsoppgjør, sier Olsen.

5. Ikke hjelp innbruddstyven

Lås garasjer og boder. Mange innbrudd skjer i andre etasje, som ofte ikke er sikret like godt som etasjen på bakkeplan. Tyver kan også benytte stigen din for å klatre inn. Lås stigen fast og fjern annet verktøy som ligger ute.

6. Vurder alarm

En alarm  er ingen garanti mot innbrudd. Men i valget mellom to boliger, vil tyven så godt som  alltid velge den uten alarm. Nye smartalarmer har også kamera og en tale- og lytteenhet som gjør at tyvene både blir sett og snakket til fra alarmsentralen. En alarm med utrykning vil også ødelegge resten av tyvens «arbeidsdag» i nærmiljøet.

Les mer om hus og innboforsikring