mann som skifter lysrør.

Nå er lysrør og halogenstifter forbudt

Nå er det slutt på produksjonen av flere lyskilder. Det kan bety at du må skifte ut lamper i boligen.

Ellen Hambro i Miljødirektoratet
Ellen Hambro

Kvikksølv er svært helse- og miljøskadelig. Metallet har lenge vært forbudt i flere elektriske og elektroniske produkter, også i mange lyskilder. Men noen kvikksølvholdige lysrør og sparepærer har vært unntatt fra forbudet fordi det har manglet alternativer.

Nå er imidlertid en rekke LED-alternativer på plass. I l2023 har «gammeldagse» lysrør og sparepærer blitt faset ut i EU og EØS, melder Miljødirektoratet. Det er snakk om lysrør og sparepærer som har vært mye brukt i boliger, på skoler og arbeidsplasser.

– Det er bra for helse og miljø at disse lyskildene forsvinner, først og fremst på grunn av kvikksølvinnholdet. EU anslår at utfasingen vil føre til at nærmere to tonn kvikksølv hvert år ikke når ut i det europeiske markedet, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Halogenstifter, som er vanlige i takspotter og andre mindre lamper, er også forbudt. Disse inneholder ikke kvikksølv, men skårer lavt på energieffektivitet.

Ellen Hambro i Miljødirektoratet
Ellen Hambro

Datoer for lysrør- og halogenforbudet

Bildet viser en halogenstift ved siden av en tilsvarende led-utgave
Halogenpæren (til venstre) fases ut til fordel for LED.
  • I februar ble det forbudt å produsere og importere lysrør i ringform og kompaktlysrør med «plug-in»-sokkel av typene T5, T9. 
  • I august ble det forbudt å produsere og importere lysrør av typen T5 og T8, som lyser opp mange kontor, skoler og kjøkkenbenker.
  • I september var det slutt for halogenstifter av typen G4, GY6,35 og G9.

Forbudet betyr ikke at alt som finnes av slike lyskilder må skiftes i én smell. Forhandlerne kan selge ut lagrene sine. Hjemme kan du bruke lysrør og halogenstifter til de uansett må skiftes.

– Da er det viktig at du leverer dem til et godkjent mottak for spesialavfall. Lyspærer og -rør er EE-avfall som kan leveres gratis til kommunale avfallsmottak eller forhandlere som selger tilsvarende EE-produkter, sier Ellen Hambro.

Bildet viser en halogenstift ved siden av en tilsvarende led-utgave
Halogenpæren (til venstre) fases ut til fordel for LED.

LED lager mye lys og lite varme

Jon-Steinar Hanstad i Nelfo. Foto: Moment studio
Jon-Steinar Hanstad. Foto: Moment studio

Lyskilder med LED koster en god del mer, men har til gjengjeld mye lengre levetid enn gammeldagse lysrør og halogenpærer. Ifølge Enova varer en gjennomsnittlig LED-pære i 15 000 til 30 000 timer. Tilsvarende for halogen er 2 000 timer.

En LED-pære bruker dessuten mye mindre energi. En LED-downlight bruker 8–10 watt, mens en halogen-downlight bruker 35­–50 watt. I tillegg bruker førstnevnte nesten all energien til å produsere lys. I en halogenpære går det meste av energien med til å produsere varme.

Men det betyr ikke at halogenpæren er en god varmekilde, påpeker teknisk direktør Jon-Steinar Hanstad i Nelfo.

– Varmen stiger alltid opp, det er gitt av fysiske lover. Derfor plasserer vi varmekilder nær gulvet, helst under et vindu. Kald luft fra vinduet synker ned, blir varmet opp av panelovnen og stiger opp igjen. Varme fra en lampe i taket bidrar ikke til effektiv oppvarming av et rom. Det er mer effektivt at lyskildene lager lys, og at panelovner, varmekabler og varmepumper besørger innetemperaturen, sier Hanstad.

Jon-Steinar Hanstad i Nelfo. Foto: Moment studio
Jon-Steinar Hanstad. Foto: Moment studio

LED øker brannsikkerheten

Noen lamper er laget slik at du kan bytte ut det gamle lysrøret eller halogenpæren med en lyskilde av LED. Men det er viktig å sjekke at det gamle utstyret er kompatibelt med LED. Du kan for eksempel bli nødt til å skifte ut utstyr som dimmere eller drivere til downlights/spotter. I en del tilfeller er det nødvendig å bytte selve lampen. En del boligeiere står foran en kostnad, konstaterer Hanstad.

– Men en oppgradering har flere fordeler. LED bruker som nevnt mye mindre energi. Du har også et vell av muligheter når det gjelder fleksibel styring av lysene i boligen. Ikke minst kan du se på oppgraderingen som en investering i elsikkerheten. I mange boliger er det elektriske anlegget, inkludert belysning, flere tiår gammelt, sier han.

Sjekk det elektriske anlegget

Alt elektrisk utstyr har en forventet teknisk levetid. Med tiden blir det slitt, og til slutt går det i stykker. Det gjelder alt fra downlights og stikkontakter til komponenter i sikringsskapet.

– Belysning som har større wattstyrke enn anbefalt, vil leve langt kortere enn den forventede tekniske levetiden. Temperaturen i lampene forringer plastmaterialet. Når plastisolasjonen på elektriske ledninger blir ødelagt, kan det føre til brann, sier Hanstad.

Han sier det er viktig å få vurdert tilstanden på det elektriske anlegget i boligen. En elkontroll vil kunne avdekke svake punkter i sikringsskapet og andre steder. 

Brannfarlige downlights

Han viser spesielt til downlights, som er et svakt punkt i mange boliger. Da disse produktene ble populære på 1980-tallet og utover, ble det utført en del uheldige installasjoner. Det ble brukt ledninger som ikke tålte varme, og lampene ble montert med feil lyspærer eller for tett inntil brannfarlige materialer. Dette har ført til boligbranner.

– I dag får du downlights som kan plasseres helt inntil isolasjonen. Det er mulig fordi disse armaturene produserer svært lite varme. Men du skal uansett ikke montere downlights selv. Det er noe av det du ikke har lov til å gjøre som hobbyelektriker. Dette er en jobb for fagfolk, understreker Hanstad.

Sist oppdatert: