Liten gutt lener seg mot ryggen til moren. Hun har hodet i hendene, og ser fortvilet ut.

Tidobling i besøkende til matutdeling: Slik kan du glede en som gruer seg til jul

Årets jul vekker ekstra engstelse blant flere. Tenk over holdningene dine og hvordan du møter andre, oppfordrer Kirkens Bymisjon.

Marthe Helene Bogerud, kommunikasjonssjef i Kirkens Bymisjon.
Marthe Helene Bogerud

Over 150 000 husholdninger i Norge oppgir å ha det svært krevende økonomisk nå, ifølge SIFO. Antallet som opplever at endene ikke strekker til har økt de siste årene. 

– I hver tredje av disse husholdningene bor det barn, og vet at to tredeler har måttet droppe måltider på grunn av pengemangel. Det å leve i fattigdom medfører både stress og bekymringer, i tillegg til å være forbundet med skam, sier Marthe Helene Bogerud, kommunikasjonssjef i Kirkens Bymisjon. 

– De som har slitt før strever enda mer nå. Samtidig ser vi at nye grupper oppsøker oss for hjelp, en utvikling vi er bekymret for. 

Marthe Helene Bogerud, kommunikasjonssjef i Kirkens Bymisjon.
Marthe Helene Bogerud

Tidobling av mennesker til matutdeling

Kirkens Bymisjon merker godt at det i år er flere som har mindre. De er til stede en rekke steder rundt omkring i landet og registrerer økt etterspørsel, forteller Bogerud. 

– Noen steder ser vi en dobling i antall mennesker som kommer til oss, andre steder mer. Vi har også steder som melder om en tidobling av mennesker som kommer til matutdeling.

Vær bevisst på hvordan du møter andre

«Gled en som gruer seg til jul», lyder budskapet i julekampanjen deres. Det handler om å være bevisst på hvordan vi møter hverandre, og at vi gjør det med forståelse og raushet. For ingen er bare det du ser, påminner kommunikasjonssjefen. 

– Mange som kan avse noe gir penger, gaver, klær eller av sin tid ved å melde seg som frivillige. I tillegg er det viktig å huske på at holdningene vi viser spiller en rolle, sier hun og viser til eksempler: 

– Er du i en sammenheng der noen snakker ned det å ha det vanskelig økonomisk? Si ifra. Og er du i foreldremøte eller liknende, så pass på at dere lager fellesskap som inkluderer alle. Å be om tretti kroner for gave til læreren eller for premie til utlodning kan gjøre det uoverkommelig for noen å delta. 

Lag rom for å snakke om det vanskelige

Siri Langangen, konserndirektør for People i Gjensidige.
Siri Langangen. Foto: Ole-Halvor Flatland

Bogerud påpeker at folk kan ha mange slags utfordringer, og at de gjerne blir mer strevsomme å takle opp mot jul. Det kan være økonomiske problemer, men også ensomhet eller sorg. 

– Jeg tror det viktigste er å vise at du vet at alle har sitt å bære på av mange ulike grunner. Da lager vi rom for å snakke om det, som ofte gjør byrden lettere å bære. 

Gjensidige har de siste ti årene hatt et samarbeid med Kirkens Bymisjon, forteller Siri Langangen, konserndirektør for People i Gjensidige. Gjennom samarbeidet ønsker selskapet å rette ekstra søkelys mot barn og unge i tillegg til mental helse. 

– Det er åpenbart mange som har en krevende økonomisk hverdag. Bedre blir det ikke når vi går inn i julehøytiden med forventninger til gaver, måltider og sosialt samhold – for å nevne noe. Om du og jeg kan bidra med noen kroner, vil det fort utgjøre en stor forskjell for noen som gruer seg til jul. Antakeligvis større enn vi aner. Vi kan ikke «redde» alle, men noen er bedre enn ingen. 

Siri Langangen, konserndirektør for People i Gjensidige.
Siri Langangen. Foto: Ole-Halvor Flatland

Dette gjør Kirkens Bymisjon

Kirkens Bymisjon er til stede i 50 byer og tettsteder. De driver blant annet møteplasser, tilbud for barn og unge, rettshjelp, helsehjelp og akuttovernatting, opplyser Marthe Helene Bogerud. 

– Nå før jul dekker vi bord i alle kafeene og møteplassene våre, slik at de som trenger det får et godt sted å være. Vi er veldig glade for at folk bidrar til arbeidet vårt, både med tid og penger. Har du lyst til å støtte oss, kan du gjerne vippse til 2101. 

– Den innsatsen gjør at vi i Kirkens Bymisjon kan bidra til at færre gruer seg til jul og at hverdagen blir noe lettere. 

Sist oppdatert: