Valp.

Disse hundene er mest utsatt for tilbakeholdte melketenner

Hos noen hunder faller ikke melketennene ut som de skal. Dette kan forårsake videre tannproblemer og store smerter, advarer veterinær.

Vitalija Jefimovaité, veterinær i Petrus.
Vitalija Jefimovaité

I likhet med mennesker fødes hunder tannløse. De første melketennene kommer typisk ved cirka to til tre ukers alder, og fortennene som nummer én i rekken, opplyser veterinær Vitalija Jefimovaité i Petrus.

– Alle melketenner bør være ferdig utvokst når hunden er rundt 12 uker gammel, sier hun.

Men så skal disse ut. Tannfelling starter når hunden er rundt tre til syv måneder gammel, og totalt 28 melketenner skal felles. For små hunder bør alle tenner være felt innen hunden fyller seks måneder, for store innen syv måneder, utdyper veterinæren.

– I noen tilfeller skjer ikke den naturlige nedbrytningsprosessen av rot og bindevevet rundt tanna, som gjør at melketennene blir sittende igjen i kjeven. Vi ser oftere utfordringer med tannfelling blant små raser, sier Jefimovaité.

Vitalija Jefimovaité, veterinær i Petrus.
Vitalija Jefimovaité

Feilstilling, bittfeil og påfølgende smerter

Hun peker på dolicocephalic raser (smalsnutede) og brachiocephalic raser (flatsnutede) som mer utsatt, og forteller at arv kan ha betydning. Oppdager eier doble sett med tenner hos hunden, bør veterinær oppsøkes med én gang.

– Det er viktig å finne ut av om hunden din har retente melketenner. Melketennene har lange røtter og vil ta plass fra de permanente tennene, og dette kan føre til feilstilling og bittfeil, som kan være smertefullt for den firbente.

Hun minner om at veterinær uansett bør oppsøkes ved seks måneders alder for tannsjekk. Her vil det undersøkes om alle tenner er felt og tas en vurdering av eventuelle retente melketenner.

Dersom melketennene ikke felles til den tid de skal, vil veterinæren anbefales at disse trekker for å hindre feilstilling på de permanente tennene, sier Jefimovaité og benytter sjansen til å påminne:

– Det er viktig å huske at melketenner knekker veldig lett. Gi derfor ikke harde tyggeben, griseøre eller store og harde ben.

Dekkes av hundeforsikring

Maren Matsson, rådgiver og kjæledyrekspert i Gjensidige.
Maren Matsson

Maren Matsson, rådgiver og kjæledyrekspert i Gjensidige, gjør oppmerksom på at tilbakeholdte melketenner nå dekkes av deres hundeforsikring.

– Merk at hunden må ha vært forsikret hos oss siden før fylte fire måneder for at dekningen skal være gjeldende. Det må også foreligge en veterinærattest uten anmerkninger på tannstilling eller bitt, utstedt mellom syv uker og fire måneders alder, sier hun.

 

Maren Matsson, rådgiver og kjæledyrekspert i Gjensidige.
Maren Matsson

Sist oppdatert: