valg ved matskål.

Alt du trenger å vite om valpen

– Det er veldig koselig med en liten valp i huset, men ikke glem at den krever mye tid og stell, sier veterinær.

Trude Mostue i FirstVet. Foto: Morten Brun/Kaffe Forlag
Trude Mostue. Foto: Morten Brun/Kaffe Forlag

Interessen for hunder har eksplodert. Men det å få en firbent krabat i huset er ikke bare-bare. En valp trenger mye stell, søvn, lek, kos og turer, understreker sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet. Her er hennes råd om hvordan du kan legge et godt grunnlag for mange fine år med hunden din.

Trude Mostue i FirstVet. Foto: Morten Brun/Kaffe Forlag
Trude Mostue. Foto: Morten Brun/Kaffe Forlag

Egen soveplass

Mange glemmer at hunder trenger mye søvn, mener Mostue.

– Hjernen utvikler seg når valpen sover, så det er viktig at den da får være i fred. En valp sover opptil 20 timer i døgnet. En voksen hund har behov for 12–18 timer søvn, sier hun.

Når det gjelder soveplass, kan valpen gjerne være litt isolert, i en krok eller et eget rom.

– Jeg er ikke så veldig begeistret for bur. I så fall må hunden burtrenes fra tidlig alder, og buret skal ikke være et oppholdssted over lengre tid. Døren skal uansett ikke lukkes. La den heller stå litt på gløtt, foreslår veterinæren.

Bur på tur

Mostue sverger imidlertid til bur når hunden skal kjøre bil. Å ha den på fanget er ikke lov. En hund som sitter uten sikring i bilen vil få alvorlige skader ved en kollisjon. I tillegg utgjør et dyr i «fritt fall» en stor fare for bilføreren og passasjerene.

– En sele som kan festes i sikkerhetsbeltet fungerer. Men hunden er aller tryggest i et reisebur, slår Mostue fast.

Sensitiv mage

En valp har veldig sensitiv mage. Den har nylig blitt introdusert for fast føde, og det nye hjemmet betyr nytt miljø med nye bakterier og stress. I starten bør du servere samme mat som den allerede er vant til.

– La magen stabilisere seg, og vent en uke eller to med å skifte fôr. Det er alltid viktig å introdusere nytt fôr gradvis. Det vil si at du blander det inn i maten i 3–4 dager før andelen økes gradvis. Husk at tørrfôrposen må holdes lukket. Ellers mister maten lukt og smak, understreker Mostue.

Enkle leker er ofte det beste

Valpen er ikke kresen på leketøy. Her er det enkleste ofte det beste, ifølge veterinæren.

– Jaktraser elsker alt som piper og rører på seg. Andre raser klarer seg fint med en biteleke. Sokker og doruller er alltid populært. Et annet tips er hule leker. Du får kjøpt såkalte konger som du kan putte mat eller leker inni. Å få ut det som ligger inne i kongen er en positiv og stimulerende aktivitet for hunden, forteller hun.

Valpen liker også å bruke sitt beste verktøy, nesen og luktesansen, så godbit-søk kan dere starte med tidlig. Dette er også god mental trening.

Trygge omgivelser

Når valpen er alene hjemme, skal den ikke løpe fritt omkring. Da kan den skade seg selv eller omgivelsene. Skal du ut en kjapp tur, kan du lukke hunden inn i buret – eller på et trygt rom.

– Husk at valpen alltid skal ha tilgang til rent vann. Når den er uten tilsyn, gjelder det å være forsiktig med løse leker og tyggebein. Den kan svelge ting og bli kvalt, advarer Mostue.

Etter fire til seks måneder feller valpen tenner. I denne perioden elsker valpen å gnage – særlig på sko eller sokker. Den kan også få i seg småting som snus, sneiper, perler eller mynter.

– Hunder sluker alt, og de kan også gå løs på ledninger. Rydd unna det du ikke vil at valpen skal bite på eller som kan være farlig, sier Mostue.

Gi hunden førstehjelp

Kjæledyrekspert Maren Matsson i Gjensidige
Maren Matsson i Gjensidige

Kjæledyrekspert Maren Matsson i Gjensidige legger også vekt på «valpesikring».

–  Bamser med øyne eller snute i plast kan være farlig for valpen. Hunden kan godt leke med gamle bamser, men husk å fjerne ting som kan løsne. Hvis hunden står i bånd i hagen, er det viktig at den ikke får tak i giftige planter, pukk eller singel, sier hun.

Hvis uhellet er ute, er det lurt å ha brekkmiddel i huset. Uansett – husk å kontakte dyrlege snarest hvis valpen får i seg noe den ikke tåler, enten det er løse gjenstander, giftige planter eller andre ting.

Uhell kan likevel skje, og da er det godt å ha et førstehjelpsskrin hjemme. Her er noe av det viktigste skrinet bør inneholde:

  • re-hydrerende pulver. Kan blandes i vann for å forebygge væsketap ved mage- og tarmproblemer. Brukes ifølge instruksjon fra veterinær.
  • asparges på boks. Hvis hunden svelger noe som har skarpe kanter, kan aspargesen pakke inn kantene slik at risikoen for skader på mage og tarm blir mindre.
  • bandasje/sterile kompresser/elastiske omslag
  • saltvann for skylling av sår og øyne
  • probiotika. Brukes for å stagge diare
  • klorheksidin/sårsalve/sår-rens
  • potesokk til kalde vinterdager
  • saks
  • pinsett
  • flått-fjerner
  • klotang
  • rektaltermometer (37,5–39 grader er normal kroppstemperatur)

I tillegg er det smart å ha engangshansker liggende. Disse gjør det lettere å holde et sår sterilt under stell.

Kjæledyrekspert Maren Matsson i Gjensidige
Maren Matsson i Gjensidige

Sele eller bånd?

Når du begynner å gå tur med hunden, er det best med en sele som går over skuldrene. Valper har en tendens til å vimse rundt og trekke i båndet. Dette kan gi feil belastning på nakken, opplyser Matsson.

– Når valpen blir eldre, kan du gå over til halsbånd når dere trener. Det kan være lettere å oppnå kontakt og gi hunden signaler når den har halsbånd på. Men husk at det er fy-fy at eieren rykker og napper i hundens halsbånd, sier Matsson.

Hun anbefaler å bruke halsbånd når hunder er på «jobb» og sele når den har fri og bare skal vimse og snuse omkring.

Anbefaler introkurs

På et valpekurs lærer hunden å gå «ordentlig», og du får tips om hva hunden bør øve på hjemme.

– Alle trenger ikke å gå på kurs, men det kan være lurt hvis du har lite erfaring med hunder. På kurset lærer du også veldig mye om deg selv og hvordan du skal oppføre deg mot valpen din, sier Trude Mostue.

Hun understreker at de første månedene dere har sammen er svært viktige. Det er da du og hunden legger grunnlaget for mange års godt samliv.

– Sett av tid til trening, så får du den hunden du vil ha, sier veterinæren.

Sist oppdatert: