En husky som ligger på et teppe.

Slikker hunden mye på potene? Da kan det være fare på ferde

Voldsom oppmerksomhet mot potene kan bety at hunden har pådratt seg et kutt.

Veterinær Sasja Rygg i AniCura.
Sasja Rygg

Kutt i tredeputer er en aktuell problemstilling på våren spesielt, når snøen smelter. Men poteskader kan forekomme hvor som helst og når som helst, minner veterinær Sasja Rygg i AniCura.

– Glasskår og andre skarpe gjenstander er selvsagt alltid forbundet med fare. Vær obs på at saltstrødde vinterveier kan bidra til å trekke fuktighet ut av huden, og at potene så kan bli tørrere og ha lettere for å sprekke opp enn vanlig. Har hunden fått et kutt, vil salt også være ordentlig vondt å få inn i såret, sier Rygg.

Hun forteller at eldre hunder er noe mer utsatt for å pådra seg kutt enn yngre hunder:

– Huden på potene blir gjerne mer ru og har lettere for å sprekke opp etter hvert som årene går.

Veterinær Sasja Rygg i AniCura.
Sasja Rygg

Slik forebygger du poteskader

Hold et øye med underlaget når dere er på tur, er første rådet fra veterinæren. Får du øye på et område med glasskår for eksempel, så unngå å la hunden gå bort og følg ekstra godt med.

– Stranden er et klassisk sted hvor det kan befinne seg skarpe gjenstander, som for eksempel skjell. I metalltrapper kan hunden fort sette fast klørne imellom sprinklene, og klobrudd kan oppstå, sier hun.

Hyppig bruk av potesalve, som sørger for myk og god hud på potene, kan være lurt på vinterstid. Rygg tipser om å påføre salven rett før dere skal på tur, trening eller rett før du gir et tyggebein. Da vil hundens fokus ledes mot aktiviteten istedenfor poten og salven (som fort kan være fristende å slikke bort).

– Potesokker kan også være fornuftig å bruke for å unngå skade.

Dette kan være tegn på poteskade

Har hunden pådratt seg skade i poten, vil han/hun typisk halte og/eller unngå å tråkke på et spesifikt ben. Oppdager du at det blør fra en pote eller at hunden slikker voldsomt på en pote, kan dette også tyde på skade, opplyser veterinæren.

– Mange tenker at sistnevnte blir gjort for å vaske/rense, men hunder har ikke «vasketrangen» som katter har. De gjør det fordi de har smerter eller fordi de klør. Har hunden et kutt i poten, vil dette tilføre bakterier i såret, advarer Rygg og presiserer:

– Hvis hunden driver med overdreven slikking, er det som regel noe galt – gjerne en skade som kutt eller klobrudd.

Skyll og dekk til

Er dere på tur i skog og mark når kuttet oppdages? Da råder veterinæren til følgende:

  • Skyll hudområdet med vann, for eksempel fra en drikkeflaske (saltvannspipetter kan også brukes, hvis du har et førstehjelpsskrin tilgjengelig). Prøv å få god sprøyt slik at du får vekk jord og annet rusk.
  • Ingenting å helle over med? Prøv å finn en bekk eller snø du kan ta poten borti.
  • Dekk til kuttet, for eksempel med pose.

Når bør veterinær oppsøkes?

«Et kutt klarer jeg å behandle selv», tenker du kanskje. I enkelte tilfeller er svaret ja, men det kommer an på:

– Såret skal være overflatisk for at det er tilstrekkelig å behandle på egen hånd. Hvis huden tydelig har sprukket opp, kuttet strekker seg under lærhuden og du ser noe rødt og «boblete», bør veterinær oppsøkes.

Går hunden rundt med et ubehandlet kutt, kan en infeksjon utvikle seg. Og det kan bli farlig for en liten kropp og det tar mye lengre tid å lege såret – hele prosessen kan dobles.

– Usikker på hva du skal gjøre? Book en videotime i appen vår og få en vurdering, oppfordrer Rygg.

Dekkes av hundeforsikringen

Rådgiver og kjæledyrekspert Maren Matsson i Gjensidige.
Maren Matsson

Potekutt og andre poteskader er dekket av Gjensidiges hundeforsikring. Tilsvarende for bandasjer og bandasjemateriell, opplyser Maren Matsson, rådgiver og kjæledyrekspert i Gjensidige.

– Et kutt kan fort bli infisert og betent, da potene konstant er utsatt for skitt og smuss. Derfor er det lurt å følge med, lukte og se på kuttet. Eier må alltid vurdere kuttets alvorlighetsgrad og dybde, og noen ganger må det spyles og sys. Mistenker du sistnevnte, bør veterinær ta en endelig vurdering innen 24 timer etter kuttet oppstod, sier Matsson.

Rådgiver og kjæledyrekspert Maren Matsson i Gjensidige.
Maren Matsson

Sist oppdatert: