Mann varmer bilnøkkel på kald vinterdag.

Prøv dette når bildøren har fryst fast

Vær snill mot nøkkelhullet. En kald vinterdag får du plutselig bruk for det.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø i Gjensidige

– Nå har alle biler en eller annen form for fjernstyring. Du åpner bildøren med et trykk på nøkkelen, mobilen eller et nøkkelkort. Men mange merker har beholdt nøkkellåsen i tilfelle elektronikken ikke fungerer. Det kan for eksempel skje hvis batteriet i telefonen eller nøkkelen svikter fordi du har vært lenge ute i kaldt vær, sier bilekspert Jan Fleinsjø i Gjensidige.

Nøkkelhullet sitter ikke nødvendigvis i dørhåndtaket på førersiden. Produsenten kan for eksempel ha plassert det på bakluken. Dette finner du informasjon om i instruksjonsboken.

Jan Fleinsjø
Jan Fleinsjø i Gjensidige

Kan fryse fast

Hva om nøkkellåsen også setter seg på bakbeina? Selv små mengder fuktighet kan være nok til at nøkkellåsen fryser. Da kan du prøve tipsene nedenfor. Du kan også tilkalle veihjelp. Det vil nok være eneste utvei hvis du ikke kommer deg inn i en bil som ikke har fysisk nøkkel, påpeker Fleinsjø.

– Som Gjensidige-kunde kan du få hjelp hele døgnet, også på hjemadressen din. Men hvis det er stor pågang eller langt å kjøre for bilbergerne, kan du som har en bil med nøkkelhull prøve å løse problemet selv, sier han.

1) Blås varm luft på låsen

Har du et støpsel i nærheten, kan en hårføner tine låsen på null komma niks. Hvis ikke kan du bruke din egen pust. Blås gjerne på låsen gjennom et sugerør eller et annet tynt rør. Det vil ofte gjøre susen.

2) Tin låsen med varmt vann

Har du tilgang på varmt vann, kan du fylle det på en varmeflaske eller en brødpose av plast som du legger inntil låsen.  

– Velger du posetrikset, ville jeg brukt to utenpå hverandre for å redusere risikoen for at innretningen sprekker. Det er viktig å unngå vann i låssylinderen. Noen heller varmt vann direkte på nøkkelhullet eller varmer nøkkelen i varmt vann. Men når vannet kommer inn i nøkkelhullet, kan det fryse raskt og forverre problemet, sier Fleinsjø.

3) Varm opp nøkkelen

Bruk en lighter eller fyrstikk for å varme nøkkelen. Bare hvis den er av metall, selvsagt. Og nøkkelen bør uansett ikke være veldig varm, det kan skade elektronikken.

– Når du får nøkkelen inn i låsen, må du ikke bruke makt for å vri den om. Vri forsiktig frem og tilbake, og varm opp nøkkelhullet eller nøkkelen ytterligere ved behov, sier Fleinsjø.

4) Bruk låsspray

En låsspray løser opp isen raskt og effektivt. Men sprayen bør brukes med forsiktighet, mener Fleinsjø.

– Spraygassen inneholder sprit som tærer på grafittfettet som låsen er innsatt med fra fabrikkens side. På sikt vil det føre til at fuktighet får bedre feste – og dermed øker risikoen for at låsen vil fryse, sier han.

Enkelt vedlikehold forebygger problemet

Bruker du låsspray, bør du «etterfylle» med låsolje så snart som mulig. Og ja, dette er to helt forskjellige produkter.

– Låsspray inneholder stoffer som tiner is, men også sprit som tørker ut låsen. Låsolje smører låssylinderen, som blir utsatt for fuktighet, veisalt og skitt. Det er spesielt viktig å bruke låsolje etter at du har vasket bilen om vinteren. I minusgrader fryser vannet som kommer inn i nøkkelhullet raskt, sier Fleinsjø.

Gummilistene i døren kan fryse

Hvis gummipakningene i dørene blir fuktige, kan også disse fryse i kaldt vær. Ikke røsk opp døren med makt. Det kan ødelegge gummilisten eller andre komponenter, påpeker Fleinsjø.

– Har bilen kupevarmer, bør du sette på den og vente til døren lar seg åpne. Et forebyggende råd er å smøre gummipakningene med en silikonstift. Da tetter de bedre og blir mer motstandsdyktige mot fuktighet og frost, sier han.

Sist oppdatert: