Flått på halsen til et barn.

Slik beskytter du deg mot flått

Et flåttbitt kan føre til sykdom på både mennesker og dyr. Slik beskytter du deg selv og kjæledyret ditt.

Lege Nina C. Bryhn
Nina C. Bryhn

Flått er en liten midd som tilhører edderkoppdyrene. Normal størrelse er to millimeter, men den kan bli opptil 1,5 centimeter stor når den suger blod fra et menneske eller et dyr. I retur kan verten få en bakterie eller et virus. Borreliabakterien kan føre til sykdommen borreliose, mens viruset kan gi TBE, også kjent som skogflåttencefalitt.

Risikoen for å bli syk er imidlertid svært liten. 98 av 100 flåttbitt fører ikke til borreliose. Hvert år får mellom 300 og 500 personer diagnosen. Når det gjelder TBE, er andelen bitt som fører til sykdom enda mindre. Ifølge Folkehelseinstituttet blir TBE påvist hos under 20 personer hvert år. Per 2019 var alle tilfellene av TBE-smitte i Norge sporet til Agder, Vestfold og Telemark samt gamle Buskerud fylke, opplyser lege Nina C. Bryhn i Dr.Dropin.

– Borreliose behandles med antibiotika. Når det gjelder TBE, finnes det ingen kur utover støttende behandling. Vi har derimot en veldig effektiv TBE-vaksine som anbefales for barn og voksne som ferdes i områder der det er risiko for smitte, sier hun.

Lege Nina C. Bryhn
Nina C. Bryhn

Slik forebygger du flåttbitt

Ifølge legen er det vanskelig å gardere seg hundre prosent mot flåttbitt. Du kan likevel redusere risikoen ved å:

  • dekke deg til med sko, bukse, sokker (over buksen) og langermet overdel.
  • spraye eller smøre inn klærne med et myggmiddel som inneholder DEET eller Icaridin.
  • velge oppgåtte stier fremfor kratt, lyng og høyt gress når du går tur.
  • sjekke klær og kropp for flått når du kommer hjem. Vær ekstra nøye med knehasene, armhulene, lysken og området bak ørene. Få gjerne hjelp av andre.
  • fjerne flåtten med én gang med fingrene, en vanlig pinsett eller en flåttfjerner. Det er viktig å få ut hele flåtten.

Flest tilfeller langs kysten

Borrelia finnes i hele Europa. I Norge er du mest utsatt langs kysten fra Østfold til Helgeland. Folk har også blitt smittet via bitt de har fått lenger nord og i innlandsområder.

– Mange smittetilfeller skyldes nymfeflått. De er mest aktive på våren og sommeren og er så små at de er vanskelig å oppdage, opplyser Bryhn. Hun forteller at risikoen for å bli smittet med TBE er størst mellom april og november. Alle tilfellene av TBE-smitte i Norge har blitt sporet til Agder, Vestfold og Telemark samt gamle Buskerud fylke.

Symptomer på borreliose

Risikoen for å bli smittet med borrelia blir større dess lengre flåtten får sitte på kroppen. Normalt tar det 36–48 timer eller mer før bakterien blir overført til blodet ditt. Hvis du blir smittet, kan du oppleve en lang rekke symptomer.

– I løpet av den første måneden er det vanlig med feber, frysninger, hodepine, tretthet, muskel- og leddsmerter samt hovne lymfekjertleruten utslett, forklarer Bryhn.

Andre symptomer kan forekomme i en periode på alt fra noen dager til flere måneder etter bittet: hodepine, nakkestivhet, utslett, ansiktslammelser eller gikt med store smerter og hevelse i spesielt knær og andre store ledd. Du kan også få smerter i leddbånd, muskler, sener og skjelett.

– Noen opplever dessuten hjertearytmi, svimmelhet, kortpustethet, betennelse i hjernen eller ryggmargen, nervesmerter og skytende smerter, nummenhet eller murring i hender og føtter, sier Bryhn.

Får utslett på huden

Lege Reza Sohrabi
Reza Sohrabi

Rundt 80 prosent av pasienter med borreliose får utslett: erythema migrans. Det viser seg som regel innen én til to uker etter bittet, men kan oppstå både tidligere og senere, opplyser hudlege Reza Sohrabi i Dr. Dropin.

– Oftest ser utslettet ut som en skyteskive: Det er rødt i midten og blir lysere jo lenger ut du kommer – før det er rødt igjen helt ytterst. Utslettet kan bli opptil 30 centimeter i diameter. I noen tilfeller hvitner utslettet i midten, forklarer han.

Ifølge Sohrabi gir utslettet sjelden annet enn milde plager, som lett kløe eller en følelse av varme. Han understreker samtidig at infeksjonen kan spre seg til andre organer etter at selve utslettet har forsvunnet av seg selv etter tre–fire uker. 

– Derfor er det viktig å få diagnose og behandling tidlig. Oppsøk lege hvis du ser et rødt, ringformet utslett med en diameter på cirka fem centimeter rundt bittstedet, er hudlegens råd. 

Lege Reza Sohrabi
Reza Sohrabi

Symptomer på TBE

TBE har en inkubasjonstid på mellom én og to uker. I denne perioden har man ingen symptomer på sykdom. Deretter kan man få ikke-spesifikke influensalignende symptomer som feber, uvelhet, nedsatt matlyst, muskelsmerter, hodepine, kvalme og/eller oppkast, opplyser Nina C. Bryhn.

– Deretter blir de fleste bedre av seg selv. 20–30 prosent går imidlertid inn i fase to av sykdommen. Her er feber, hodepine og stiv nakke vanlige symptomer. I tillegg kan man oppleve sløvhet, kvalme og oppkast, forvirring. Man kan også få sanseforstyrrelser og problemer med å bevege seg. Noen får hjernehinnebetennelse, sier hun. 

For pasienter som utvikler TBE i fase to tar det ifølge legen ofte lang tid å bli helt friske. En del får også langvarige plager etter sykdommen.

– Det finnes som nevnt ingen kur for TBE. Det er kroppens immunforsvar som må gjøre jobben med hjelp fra støttende behandling. Vaksinen er imidlertid svært effektiv, og vi anbefaler den til barn og voksne som skal oppholde seg på steder hvor det er risiko for å bli smittet. Man bør vaksinere seg på senvinteren, i god tid før flåttsesongen starter i april, sier Bryhn.

Beskytt hund og katt mot flått

Veterinær Trude Mostue
Trude Mostue

Hunder og katter som blir bitt av flått er utsatt for den samme risikoen som oss mennesker. Spesielt gjelder det katter som er ute og farter på egen hånd i buskas og høyt gress, steder hvor flåtten gjerne sitter og venter på et passende bytte, opplyser veterinær Trude Mostue i FirstVet.

– Forebyggende flåttmiddel  anbefales til hunder og katter som lever i områder med mye flått. Rådfør deg med veterinæren om hvilket middel som passer best for dyret ditt: spray, dråper eller halsbånd som er impregnert med flåttmiddel. Det er nok mest vanlig å gi tabletter. De beskytter godt og lenge mot smitte, sier Mostue.

Det er uansett smart å sjekke pelsen på kjæledeggen hver dag. Da kan du fjerne flåtten før den rekker å bite seg fast.

– I tillegg unngår du at hunden eller katten din drar flåtten med seg opp i sofaen eller sengen din, sier Mostue.

Veterinær Trude Mostue
Trude Mostue

Sist oppdatert: