Par på telttur.

Slik blir din første telttur ikke den siste

Drømmer du om telttur, men er usikker på om du – eller barna – egentlig vil like det? Med disse rådene øker sjansene for en vellykket tur.

Tina Skare
Tina Skare

Fokus på natur, kortreiste gleder og bærekraft har fått telttur på moten igjen. Og hvem kan vel ikke tenke seg å gå til sengs under stjernehimmelen og stå opp igjen til soloppgangens lysshow? Med noen enkle forberedelser er det nettopp slike opplevelser du kommer til å sitte igjen med – ikke minner om kulde og en vond rygg.

– Som nybegynner er det viktig å gjøre det enkelt, sier rådgiver Tina Skare i Den Norske Turistforening. – Begynn med kortreist camping, du trenger ikke dra langt for å få en fin tur. Bruk gjerne UT.no til å finne turperler helt i nærheten av deg. Og hvis du har hage, er det helt greit å teste en teltnatt der først, sier hun.

En lang tur i striregn gir sjelden mersmak for verken liten eller stor. Skogen er generelt mindre væreksponert enn fjellet, minner Skare oss om. Hun understreker at det ikke er noen skam å korte ned eller utsette en telttur på grunn av dårlig vær. Sommernettene er naturlig nok best egnet med tanke på komfort. Varmegrader hele døgnet er en luksus de fleste vil sette pris på.

Tina Skare
Tina Skare

Komfort er viktig, også i naturen

– Komfort er et stikkord, også i naturen. Du vil fort merke at det er ubehagelig å sove på et skrått underlag eller som har mye steiner og røtter. Bruk litt tid på å finne en teltplass som er så flat og tørr som mulig. Fin utsikt er selvsagt å anbefale. Sørg også for å ha en vannkilde i nærheten, anbefaler hun.

Teltet må være enkelt å sette opp (husk alle pluggene!) og være vanntett.

– I tillegg bør du ha en god sovepose og liggeunderlag. I sommer trenger du nok ikke den tykkeste posen, men husk at natten uansett kan bli ganske kjølig i Norge, spesielt i høyden, sier Skare.

En mulighet er å bruke to tynne soveposer sammen – eller en lakenpose inni soveposen. Da får du et ekstra isolerende luftlag. Et godt råd er at du er varm allerede før du legger deg.

– Ta på deg tørt ullundertøy, ullsokker og lue om du er redd for å fryse. Så mye mer skal du helst ikke trenge inni soveposen, sier Skare. Hun anbefaler også et isolert, oppblåsbart liggeunderlag.

– Dette vil ikke bare gjøre det mer behagelig – selv på litt ruglete underlag. Vel så viktig er den isolerende effekten som luftlaget skaper mot underlaget. Det betyr mye for komforten, sier Skare og forteller at dette også gjelder for den som tilbringer natten i hengekøye. Litt isolasjon i ryggen kan være forskjellen på en god eller dårlig natt. 

Utstyr kan leies eller kjøpes brukt

Det finnes mye «snasent» turutstyr å få kjøpt. Skare slår et slag for utstyr som du låner eller kjøper brukt.

– Se for eksempel i friluftsseksjonen på Tise eller finn.no. Flere butikker driver med utleie av utstyr, og hos BUA kan barn og unge låne det gratis. Pinsj er et nettsted for leie og kjøp av brukt turutstyr, forteller hun.  

Maten smaker ofte ekstra godt i det fri. Sats på en meny som er mettende og enkel å lage på en primus, oppfordrer Skare. 

– En primus er enklere enn et bål, og raskere og bedre enn et stormkjøkken. Bare husk å kjøpe gassbokser før du drar, sier den erfarne turgåeren.

Det er alminnelig bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september. Kan du tenne bål i henhold til myndighetenes retningslinjer, må du alltid passe på at underlaget eller vegetasjonen rundt ikke kan ta fyr. Bålet må også tennes opp så langt unna teltet at vinden ikke kan kaste glør på det. Slokk med så mye vann at glørne ikke kan blusse opp og forårsake en brann mens du sover eller etter at du har dratt.

– Det tryggeste er å bruke eksisterende bålplasser. Da legger du også igjen færre spor etter deg i naturen. Av samme grunn rydder du hele teltplassen grundig ved avreise, understreker Skare.

Hva skal du ha med i sekken?

Oppakkingen for øvrig avhenger av turens varighet, av vær og temperatur – og hvor mye du orker å bære. 

– Skal du på tur i mer enn en dag eller to, bør du ikke bare prøvepakke, men også ta deg en testtur med sekken på ryggen. Pakk om hvis du merker at børen blir for tung. Men husk at det blir litt mindre å bære på etter hvert som du spiser av provianten, sier Skare.

Selv lange, lyse sommernetter har noen bekmørke timer, så en lommelykt eller hodelykt er kjekt å ha. I tillegg er det koselig å ha med en bok, kortstokk eller andre enkle spill.

Tips for teltturen

Sjekklisten avhenger av hvor mange dere er, hvor lenge turen skal vare og hvor langt dere skal – samt den enkeltes bæreevne. Det er selvfølgelig stor forskjell på toppturen i fjellet og helgen på en campingplass.

Alle bør likevel huske på

  • sovepose og liggeunderlag
  • primus (husk gass)
  • førstehjelpsutstyr og myggmidler
  • stearinlys og hodelykt/lommelykt (husk batterier)
  • nødlader til mobilen
  • kniv og reparasjonssettet til teltet. I tillegg bør du vurdere å ha med gaffatape, strips, ståltråd, superlim, sysaker og multiverktøy for ekstra sikkerhet.
  • sag eller øks om du planlegger å tenne bål eller bygge leir
  • varme klær

Satser du på å ta bilen og finne en campingplass, kan det i tillegg være lurt å ta med

  • campingbord/stoler
  • skjøtekabel og mobillader
  • vannkanne (med tappekran er lurt), kjøleboks og fryseelementer. Du kan bytte fryseelementer på de fleste campingplassene.
  • vaskepulver og klesklyper (større campingplasser har gjerne vaskemaskiner, og det kan være kjekt å få vasket litt tøy i løpet av turen)

Skare har dessuten et siste tips for turen – når dere er kommet vel hjem:

– Husk å lufte telt og soveposer godt før dere pakker dem ned igjen. Da er de klare til bruk neste gang dere vil på tur.

Sist oppdatert:

Mer om:

ReiseFritid