Mann fjerner aske fra peis.

Slik fjerner du aske fra vedovnen

Når strømprisen er høy, fyrer vi mer med ved. Vet du hvordan du fjerner asken på en brannsikker måte?

Daniel Solli i Follo Brannvesen IKS
Daniel Solli

– Mange vet ikke hvor farlig aske kan være. De fjerner den for tidlig fra ovnen, eller samler varm aske i en pose eller plastbøtte som de setter i hagen eller på balkongen. Det er brannfarlig, sier Daniel Solli, branninspektør og informasjonsansvarlig i Follo Brannvesen IKS.

Glør i aske holder omtrent 500 grader, og de kan ulme i opptil ett døgn. Særlig i lukkede vedovner kan det være liv i gamle glør lenge.

– Derfor opererer vi med en tommelfingerregel på 24 timer. Ett døgn etter fyring er det trygt å fjerne asken fra selve brannkammeret eller oppsamlingsskuffen. Skaff deg et peissett med metallspade og kost, så får du med deg det meste, sier Solli.

Daniel Solli i Follo Brannvesen IKS
Daniel Solli

Må du fyre hver dag?

Tøm asken i en metall- eller sinkbøtte med lokk.
En askesuger fjerner aske effektivt og trygt.

Hva om du må fyre hver dag? Hovedregelen er fremdeles at du bør vente 24 timer. Men Solli har forståelse for at noen må fyre hver dag og ikke har en ovn med oppsamlingsskuff.

– La asken ligge i ovnen over natten. Når du skal fjerne den neste morgen, må du være ytterst forsiktig. Det er viktig at glør ikke faller på gulvet eller annet brennbart materiale. Tøm asken i en metall- eller sinkbøtte med lokk, og la bøtta stå utendørs på ubrennbart underlag i 24 timer, sier han.

Aske bør alltid «mellomlagres» på denne måten, også den som har fått brenne ut ett døgn i ovnen.

Tøm asken i en metall- eller sinkbøtte med lokk.
En askesuger fjerner aske effektivt og trygt.

Bruk bøtte med lokk

Bjørn Kronstad i Follo Brannvesen IKS
Bjørn Kronstad

– Hvis du bor i leilighet, kan du sette askebøtta i bakgården eller på balkongen. Sørg for god avstand til brennbare gjenstander som for eksempel utemøbler og vegger med kledning av tre, sier brannforebygger Bjørn Kronstad i Follo Brannvesen IKS.

Noen tyr til støvsugeren når de skal tømme ovnen for aske. Det er ingen god idé, påpeker ekspertene.

­– For det første kan den fine asken ødelegge filteret i støvsugeren. For det andre kan glør i asken føre til at maskinen begynner å brenne, sier Kronstad.

Solli foreslår å bruke askesuger. Dette er en metallbeholder som både kan brukes til fjerning og oppbevaring av aske.

Bjørn Kronstad i Follo Brannvesen IKS
Bjørn Kronstad

Mye aske gir dårligere fyr

Vi fjerner asken for å få god opptenning og fart i bålet.

– Flammene trenger luft, også nedenifra. Hvis det ligger mye aske i brennkammeret, kan den stoppe tilførselen av luft. Da blir det vanskeligere å fyre opp. I tillegg brenner bålet mindre effektivt, som vil si at du får mindre varme for pengene, sier branninspektøren. Han legger til at veden bør inneholde maks 20 prosent fuktighet.

­– Dette kan du sjekke med en fuktmåler, eller du kan slå kubbene sammen for å høre om det lager en hul lyd. Det betyr at veden er tørr, mens en dump lyd indikerer fuktighet. For øvrig er rådet å tenne bålet «ovenfra og ned». Det gir mindre sot og aske, sikrer bedre lufttilførsel og gir en mer miljøvennlig forbrenning.

Kast kald aske i restavfallet eller hagen

Når asken til slutt skal kastes, skal den ikke i matavfallet.

– Når asken er garantert ulmefri, altså etter et døgn i bøtte, heller du den i en pose som du knyter igjen og kaster i restavfallet, opplyser Solli.

Du kan også bruke asken i hagen. Spre den utover plenen eller rundt rosebuskene. Asken er basisk og inneholder kalk og kalium. Derfor skal den ikke brukes på planter som trives i sur jord, som for eksempel hortensia eller rhododendron.

– Skal du bruke asken som gjødsel, bør du fyre med ren ved, ikke ferdigkjøpte peiskubber eller vedbriketter. Disse er innsatt med parafin, sier Daniel Solli.

Sist oppdatert: