Fortvilet jente som sitter ved bord og ser ned i PCen med hendene på hodet

Slik håndterer du koronafrykten

– Du kan ikke kontrollere virusutbruddet, men du kan kontrollere tankene og atferdsmønstrene dine, oppfordrer psykolog. Her er hans tips til unge som kjenner på usikkerhet og frykt som følge av koronasituasjonen.

Gudmundur Ebenezer, psykolog og daglig leder av Lifekeys
Gudmundur Ebenezer

Utbruddet av koronaviruset CoVid19 preger store deler av verden. Både samfunn og enkeltmennesker blir berørt, og mange kan føle på en indre uro som følge av usikkerheten rundt pandemien, ifølge Gudmundur Ebenezer.

Ebenezer er psykolog og daglig leder av Lifekeys, et selskap som tilbyr psykologtjenester på video. Han råder unge til å fokusere på hvordan de kan forholde seg mest mulig fornuftig til pandemien, fremfor å forsøke å kontrollere den.

– Vårt grunnleggende behov for kontroll øker gjerne angstfølelsen når det er en situasjon ikke kan kontrolleres, sier han, og legger til:

– Det er naturligvis vanskelig å gi slipp på dette kontrollbehovet, men det er viktig å prøve for å få det bedre. Utover det må vi følge konkrete retningslinjer som myndighetene gir oss, og forsøke å unngå panikk.

Gudmundur Ebenezer, psykolog og daglig leder av Lifekeys
Gudmundur Ebenezer

Frykt smitter også

Noen mennesker bekymrer seg mye, og bekymringer og frykt er også smittsomt, ifølge psykologen.

– Fra naturens side er vi som mennesker mest opptatt av å unngå tap og negative konsekvenser. Det kan gjøre det vanskelig å fokusere på fremtidige positive gevinster. Det er vanskelig – men ikke umulig, oppmuntrer Ebenezer.

Han fremhever at situasjonen samfunnet nå står i kan bli langvarig, og at derfor er det viktig at alle gjør det de kan for å redusere bekymringene sine.

Psykologens fem tips:

1. Følg helsemyndighetenes anbefalinger – og slapp av 
– Når du har gjort det du kan gjøre, så kan du rett og slett ikke gjøre mer. Da er det beste du kan gjøre å ta det med ro, og ta tiden til hjelp.

2. Hør på beroligende musikk eller gjør yoga/mindfullness 
– Når kroppen din slapper av er det også lettere for sinnet ditt å slappe av. Angst, depresjon og stress rundt koronaviruset kan reduseres og bli mulig å håndtere ved å benytte avslapningsverktøy som progressiv muskelavslapning eller meditasjon.

3. Unngå for mye fokus på nyheter om smittespredning
– Generelt sett er det en god idé å følge med i nyhetene, men du bør unngå panikk. Hold deg oppdatert om nyhetene som er relevante for deg. Ofte kan det være best å lese overskrifter fra de lokale avisene.

4. Husk å holde kontakt med venner og familie
– Ofte får sosiale medier mye negativt fokus, men i disse tider kan nettopp Snapchat, Messenger og Facetime være gode verktøy å bruke for å holde kontakt med familie og venner.  

5. Snakk med noen
– Hvis du er bekymret, engstelig eller urolig for koronaviruset, kan det være lurt å ta kontakt med en psykolog som kan hjelpe deg med å finne roen og få tankene over på noe annet.

Terapi på nett

Produktsjef Ann-Mari Tollefsrud Boge i Gjensidige
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Som følge av koronautbruddet har landets psykologer måttet stenge kontorene sine. Heldigvis lever vi i en digital tidsalder, og ifølge produktsjef Ann-Mari Tollefsrud Boge i Gjensidige finnes det gode tilbud til de som ønsker å snakke med en profesjonell – selv om man ikke kan treffe dem fysisk.

– Det finnes flere gode tilbud. Og, er du dekket av barneforsikringen i Gjensidige har du blant annet tilgang på psykologtjenestene til Lifekeys, forteller Boge.

Hun forklarer at barneforsikringen gjelder helt frem til man fyller 26 år, og oppfordrer unge til å sjekke med foreldrene sine om de er dekket.

– Fra du er 16 år gammel har du dessuten rett til å eie dine egne helseopplysninger. Det betyr at du kan kontakte psykolog uten å måtte gå via foreldrene dine, dersom du ønsker det, sier Boge, før hun avslutter:

– Lifekeys har dyktige og erfarne psykologer som er vant til å snakke med mennesker med ulike behov og utfordringer. Psykologhjelp kan ikke fjerne viruset fra jordens overflate, men det kan muligens hjelpe deg ved å få bedre kontroll på dine tanker og følelser slik at hverdagen blir bedre.

Les mer om Online psykolog

Produktsjef Ann-Mari Tollefsrud Boge i Gjensidige
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Sist oppdatert: