En ung gutt som sitter å ser utover en fotballbane om kvelden.

Unge føler seg ensomme på våren

Rundt en av fire unge føler seg ensomme, og andelen har økt siden 2011. Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, mener våren kan være ekstra vanskelig.

Tale Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista
Tale Maria Krohn Engvik

– Ensomhet er selvfølgelig vanskelig alle dager i året, men vi ser at våren kan være en særlig turbulent tid. Selvmordstallene er høyere i mai enn ellers i året, og jeg merker selv økt pågang fra unge som har det vanskelig, sier Engvik. 

Helsesøsteren mener det handler om en forventning fra omverden om at alt skal være bra.

– Når andre er i «lykkerus» og gleder seg til sommer, kjennes det ekstra vondt å være trist. Det skjer også mye sosialt på vårparten som forsterker de vonde følelsene for de som ikke er inkludert. I tillegg til 17. mai, er det russetid, natt til 1. mai og flere fridager, forteller Engvik.

Tale Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista
Tale Maria Krohn Engvik

Sosiale medier skaper høye forventninger

Ungdata viser at 22 prosent av elevene på ungdomskolen og 27 prosent av elevene på videregående er mye eller ganske mye plaget av ensomhet. Andelen har økt siden 2011. I tillegg, viser en undersøkelse gjennomført av Folkehelseinstituttet at nesten en av tre studenter sliter med ensomhet og isolasjonsfølelse.

Engvik tror sosiale medier er en medvirkende årsak til at unge er mer ensomme. 

– Med sosiale medier får unge jevnlig servert glansbilder fra andres liv, eller bilder fra festen de ikke var invitert til. Selv om mange innerst inne vet at det som legges ut ikke nødvendigvis reflekterer virkeligheten, er det er lett å sammenligne seg og føle at man ikke strekker til, sier Engvik. 

Hun mener også det er viktig å huske på at ensomhet er en helt naturlig følelse, som vi alle føler på fra tid til annen.

– For noen er følelsen kortvarig og forbigående, mens andre kjenner oftere på ensomheten. Er det et problem som påvirker livskvaliteten din, er det viktig å ta tak i det, sier helsesøsteren, før hun legger til:

– Det å føle seg helt alene er kanskje den vondeste følelsen som finnes. Det handler om at vi er flokkdyr og har et grunnleggende behov for å være en del av et felleskap.

17. mai er vanskelig

Blogger Martine Halvorsen
Martine Halvorsen

En som har kjent mye på ensomheten er 22 år gamle Martine Halvorsen. Hun synes merkedager og høytider er ekstra vanskelige. 

– 17. mai har lenge vært en av de kjipeste dagene i året for min del. Det virker som om alle andre har sin livs dag, og mange å være sammen med. I mange miljøer er det et stort forventningspress. Det skal være en stor frokost med mange venner, noe som gjør at fallhøyden blir stor. Jeg har selv kjent mye på den vonde følelsen av å ikke være inkludert eller å ikke strekke til, sier Halvorsen.

Bloggeren mener økt prestasjonspress blant unge bidrar til mer ensomhet. 

– Sosiale medier bidrar til å øke dette presset. I tillegg, er mye tabu knyttet til det å være ensom, noe som gjør det ekstra vanskelig. En del skammer seg over å fortelle at de ikke har noen planer. Noen finner på unnskyldninger, andre ønsker ikke å være til bry, sier hun. 

Halvorsen mener unge må bli flinkere til å ikke sammenligne seg med andre.  

– Det er viktig å gjøre det som er riktig for deg selv, uten å fokusere på at andre kanskje har det kulere. Et godt tips er å logge av sosiale medier og logge på livet. Jeg tror også det viktig å tørre å ta initiativ. Ta kontakt med noen nye eller gamle venner, oppfordrer Halvorsen.

Blogger Martine Halvorsen
Martine Halvorsen

Slik kommer du deg ut av ensomheten

Engvik synes det flott at Halvorsen deler sine erfaringer med andre. Hun er enig i at det er viktig å tørre å ta initiativ.

– Mange som føler seg ensomme trekker seg unna. Da kan omverdenen oppleve at de ikke er interesserte i kontakt, mens de ensomme opplever at andre ikke inkluderer dem. Det blir en negativ spiral, forteller helsesøsteren. 

Engvik mener det å hjelpe andre kan være en fin inngang for å danne nye vennskap. 

– Å melde seg som frivillig kan være et godt tips for å bli kjent med nye. På frivillig.no kan du finne en oversikt over ulike organisasjoner over hele landet, sier hun. 

Hun mener unge også må huske på at livet kan, og vil, endre seg.

– Når du er ung er vanskeligere å se ting i perspektiv. Det er viktig å huske på at livet hele tiden er i endring og at situasjonen kan se helt annerledes ut om noen år, eller allerede til høsten, når det er duket for nytt skoleår, sier Engvik.

Noen å snakke med

Ann-Mari Tollefsrud Boge
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Ann-Mari Tollefsrud Boge i Gjensidige råder unge til å snakke med noen om det som er vanskelig. 

– Det mange omveltninger i ungdomstiden, og mange prøver å finne seg selv. Det kan gjøre det ekstra vanskelig å skulle håndtere vonde følelser. Alle opplever vanskeligere perioder i livet, og da kan det være avgjørende å ha noen å snakke med. Det kan være noen i familien, helsesøster eller en psykolog, sier hun.

Boge opplyser at ungdom over 16 år har tilgang til online psykolog gjennom barneforsikringen til Gjensidige. 

– Psykologene gir unge verktøy som gjør det lettere å forstå og håndtere egne følelser. Det kan innebære følelser knyttet til ensomhet, skolevegring, depresjon eller noe helt annet, avslutter Boge.

Ann-Mari Tollefsrud Boge
Ann-Mari Tollefsrud Boge

Sist oppdatert: