Snødekte veier. Biler i kø.

Snøkaos på Østlandet: Slik var uhellsdagen i trafikken

Da klokken bikket fem i går ettermiddag hadde Gjensidige allerede mottatt 230 skademeldinger.

Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.
Bjarne Rysstad

Store snømengder skaper store utfordringer for bilistene, og skademeldingene strømmer inn. Gjensidige forventer et stadig tilsig av nye meldinger utover dagen.

– Det er bilister som har kjørt av veien eller som har blitt stående fast, og det er mange kollisjoner, for eksempel påkjørsler bakfra og kollisjon i kryss, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

En stor del av sakene gjelder veihjelpsutrykninger.

– I dag var vår veihjelpsaktør REDGO bemannet opp med alt av ekstrabemanning, forteller Rysstad. Det ble likevel som forventet lengre køtider enn normalt, både langs veien og på telefon.

Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.
Bjarne Rysstad

Kan være snakk om mange flere skader

Statistikk fra tidligere viser at omtrent halvparten av uhellene som skjer meldes samme dag. Det betyr at det reelt sett kan ha vært over 400 trafikkuhell under gårsdagen.

– Det er ekstra viktig å tilpasse farten etter forholdene på dager som disse, og ikke minst holde god avstand til bilen foran, sier Rysstad.

Vogntog på kryss og tvers forsterket kaoset

Pressesjef Ingunn Handagard i NAF.
Ingunn Handagard

Vogntog som står fast i snøføyka er en gjenganger, og gårsdagen var intet unntak. Alle hovedveier ut av Oslo var delvis lammet av strandede trailere, melder NAF i en pressemelding. Også mange andre steder på Sør- og Østlandet stoppet trafikken opp som en følge av vogntog på kryss og tvers.

Tross skjerpede dekkrav for vogntog og hyppigere kontroller blir det vogntogkaos når store snøfall kommer, advarer pressesjef Ingunn Handagard i NAF.

– Vi mener transportselskapene bør vurdere nøye om de kan la vogntogene kjøre når det er varslet så vanskelig føre. Selvsagt skjønner vi at dette betyr tap av penger, men trafikksikkerhet og framkommelighet må trumfe alt, sier Handagard.

Pressesjef Ingunn Handagard i NAF.
Ingunn Handagard

En Ipsos-undersøkelse fra 2022 viser at fire av ti har opplevd problemer i trafikken det siste året på grunn av vogntog. 

– Svarene bekrefter at vi står overfor et problem, som vi i praksis så utallige eksempler på i går. Bare ett eneste vogntog på tvers av veibanen kan forårsake mye trøbbel og fullstendig stopp for den øvrige trafikken, sier kommunikasjonssjef Rysstad og legger til:

– Mange av disse vogntogene har tydeligvis elendig dekkutrustning og burde aldri vært på veien i dag.

Sist oppdatert: