SOS-knapp.

Vet du om denne knappen?

Nye biler har en knapp som kan være avgjørende ved ulykker. Ved ett trykk er du i kontakt med nødetater.

Den kalles en SOS-knapp og er som regel plassert ved innvendig speil, mellom forsetet og passasjersetet, i taket på bilen. Trykker du på den, kobles du automatisk opp til nærmeste 110-sentral.

– Ved en alvorlig ulykke vil bilen selv ringe og varsle, og angi nøyaktig hvor ulykken har skjedd, sier trafikkfaglig rådgiver Marianne Søhagen i NAF.

Slik fungerer den

Trafikkfaglig rådgiver Marianne Søhagen i NAF.
Marianne Søhagen

Du kan selv kommunisere med operatøren uten å måtte stå med mobil i hånden. Bilene er nemlig utstyrt med mikrofoner.

– Det er en god forsikring å ha i bilen, også dersom du selv skulle få et illebefinnende og ikke klare å varsle, påpeker Søhagen.

Er du først på et ulykkessted, blir vitne til en ulykke eller selv havner i en situasjon som utløser behov for medisinsk hjelp, kan SOS-knappen brukes. Den fungerer utover landegrensene og kan også benyttes i EU-land.

– Knappen kan være med på å redde liv, og det er viktig at du sjekker hvor den er plassert i bilen du kjører, sier NAF-rådgiveren om knappen som finnes i biler produsert i 2018 eller senere.

Trafikkfaglig rådgiver Marianne Søhagen i NAF.
Marianne Søhagen

Flere feiltrykker

I og med at knappen er lett tilgjengelig, opplever nødetatene feiltrykk med jevne mellomrom. Det kan vaktkommandør Eirik Fredriksen i Oslo Brann- og redningsetat informere om.

Vi mottar daglige henvendelser som skyldes feiltrykk. Folk er uforvarende og trykker uten å selv registrere det, og dette genererer en del utilsiktede henvendelser til brannvesenet, sier Fredriksen.

Han kan også fortelle at enkelte benytter knappen for å skaffe veihjelp, noe den ikke er ment til.

– Vi oppfordrer alle som er involvert i en ulykke til å bruke SOS-knappen. Da får brannvesenet opp lokasjon og informasjon knyttet til kjøretøyet. Vi har blitt varslet om flere ulykker på denne måten, sier vaktkommandøren og legger til:

– Det er absolutt en funksjon som er verdt å merke seg.

Foto øverst i saken: NAF

Sist oppdatert: