Bil som kjører i regnvær.

Slik kjører du tryggest mulig i pøsregn

Høysesongen for ruskevær er her. Husk at mye vann på veien øker risikoen for vannplaning.

NAF-rådgiver Jan Harry Svendsen.
Jan Harry Svendsen. Foto: NAF

Vær varsomme, lyder beskjeden fra rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF.

– Avpass farten etter forholdene. Mye vann på veiene kan gjøre at bilen føles tung å styre, grunnet motstanden vannet gir. Ved store regnskyll kan du også få sprut opp fra veibanen eller motgående trafikk, sier han.

NAF-rådgiver Jan Harry Svendsen.
Jan Harry Svendsen. Foto: NAF

Sørg for at dette er riktig innstilt

Tett regn gir svekket sikt. NAF råder til å sjekke at du har riktig innstilling på baklys og kjørelys før du legger ut på veiene.

– Mange er ikke klar over at de kjører rundt med feil innstilte lys. Du må sikre at du både ser og blir sett, sier Svendsen.

Vanndammer hoper seg fort opp i terrenget når det høljer ned. Og det skal ikke store dybdene til før bilen kan ta skade av å kjøre gjennom, hvis vann trenger inn i styringsenheter og motor. Svendsen oppfordrer bilførere til å være svært forsiktige med å kjøre i vannsamlinger uten å vite hvor dypt det er.

Fagsjef Tor Hefre i Gjensidige.
Tor Hefre

– Velger man å ta sjansen og vannet viser seg å være dypere enn antatt, kan resultatet bli svært kostbart, advarer rådgiveren.

Fagsjef Tor Hefre i Gjensidige istemmer:

– Det lønner seg å senke farten og unngå å kjøre slik at vannspruten står rundt bilen. Vann kan komme inn i motoren, og skade elektronikk som dagens biler er fulle av – og da blir det dyrt, advarer han.

Les også: Biler «drukner» på oversvømte veier

Fagsjef Tor Hefre i Gjensidige.
Tor Hefre

Rekkevidden kan påvirkes

En fersk test, av NAF og Motor, avdekket at skiftende sommervær førte til at mange av testens elbiler slet med å opprettholde rekkevidden produsentene oppgir.

– Vått føre øker forbruket, og for noen elbiler kan dette gi store utslag på rekkevidde. Er det ventet mye regn og du er på langtur, så hold et ekstra øye med hvor mye strøm du har igjen, råder Svendsen.

Les om Gjensidiges bilforsikringer her

Foto øverst i saken: NAF

Sist oppdatert: